• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Controale APIA 2016. Ce trebuie să știți dacă ați picat la verificarea privind normele de ecocondiţionalitate

    Roxana Dobre -

    Inspectorii Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) au început de astăzi controalele în ferme. Campania 2016 a adus și un eșantion de control care a înregistrat o creștere semnificativă față de anul precedent. Mai exact, potrivit directorului general adjunct al APIA, Adrian Pintea, eșantionul de control a extras 76.000 de fermieri din care 16.000 vor fi controlați prin metoda clasică și aproximativ 60.000 vor fi controlați prin teledetecție.

    O categorie aparte a eșantionului de control sunt fermierii în exploatațiile cărora inspectorii APIA verifică dacă au respectat normele de ecocondiţionalitate, pe care Agrointeligența vi le-a explicat într-un amplu articol. Vă reamintim că scopul controlului pe teren este acela de a verifica datele declarate de fermier în cererea de plată, precum şi respectarea condiţiilor de eligibilitate şi de ecocondiţionalitate, pentru a asigura că plăţile pe suprafaţă sunt acordate conform legislaţiei europene şi naționale.

    De precizat că nu toți fermierii picați la control sunt verificați pentru respectarea normelor de econcondiționalitate ci doar cei care au fost selectați în acest scop. ”Sunt fermieri care sunt controlați doar pentru SAPS sau Înverzire. Alți fermieri sunt verificați doar pe zootehnie. Asta în funcție de criteriile de eșantionare adică pentru fiecare scop de control trebuie să ai o populație reprezentativă de controlat. Pe județe sunt fermieri care au picat la controlul privind toate condițiile de ecocondiționalitate sau doar pe anumite norme”, ne-au explicat specialiști ai APIA.

    Tot ce trebuie să știți dacă ați picat la controlul privind normele de ecocondiţionalitate

    În principiu, potrivit legislaţiei europene, controlul este inopinat, însă echipa de control poate anunţa fermierul despre efectuarea controlului numai dacă situaţia o impune: parcela nu poate fi localizată sau dacă parcela este cultivată cu aceeaşi cultură ca şi cea a vecinilor, delimitarea ei nefiind făcută prin semne distincte, este necesară pregătirea animalelor astfel încât să poată fi identificate, numărate.

    În cazul în care fermierul, deși notificat, nu poate fi găsit la domiciliu, acesta este obligat să împuternicească o altă persoană în baza unei declaraţii pe propria răspundere şi a unei copii după buletinul sau cartea de identitate a beneficiarului exploataţiei.

    Se verifică: eligibilitatea parcelelor, cultura existentă, limitele culturii, ale terenului agricol, respectarea normelor de ecocondiționalitate.

    În timp verificării exploatației, fermierul trebuie să:

    – Să indice inspectorului, dacă este cazul, unde sunt localizate parcelele (la faţa locului sau pe hărţi);
    – Să permită accesul inspectorului în exploataţie pentru verificare: magazie cu produse de protecţia plantelor, îngrăşăminte, carburanţi, platformă de gunoi de grajd, utilizare apă pentru irigat.
    – Să pună la dispoziţia inspectorului informaţii şi documente referitoare la control, de exemplu documente care dovedesc utilizarea apei de irigat în cazul GAEC2; caietul de agromediu pentru verificarea cerinţelor de bază în cazul Măsurii 214 și Măsurii 10, caietul de agricultură ecologică pentru Măsura 11, Registrul propriu de evidenţă a animalelor, Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor sau documente care dovedesc utilizarea legală a produselor ce conţin substanţe periculoase utilizate în agricultură;

    Inspectorii de teren pot solicita informaţii în scris sau verbal cu privire controlului, pot verifica documentele legate de obiectul controlului şi să facă copii sau extrase după acestea.

    ATENŢIE! Potrivit art. 59, alin. 7 al Regulamentului (CE) nr. 1306/2013, în cazul în care fermierul nu permite sau întrerupe efectuarea controlului pe teren, cererea de sprijin va fi RESPINSĂ de la plată, cu excepția cazurilor de forță majoră și a circumstanțelor excepționale!

    De asemenea, controlul este întrerupt în cazul în care inspectorul este agresat fizic sau verbal de către fermier. Inspectorul va consemna aceste fapte în raportul de control, solicitând semnarea acestuia de către fermier (dacă este posibil).

    După încheierea acțiunilor de control clasic pe teren, inspectorul completează un raport de control, fermierul având posibilitatea, conform art. 41 din Regulamentul UE nr. 809/2014, de a-l semna, atestând prezenţa sa la control şi de a adăuga observaţii sau obiecţii privitoare la neregulile constatate.

    ATENŢIE! Potrivit art.63 din Regulamentul european, dacă se constată că un beneficiar nu îndeplineşte criteriile de eligibilitate sau nu respectă angajamentele sau alte obligaţii legate de condiţiile pentru acordarea ajutorului sau sprijinului prevăzute de legislaţia agricolă sectorială, plata aferentă ajutorului nu se efectuează sau acesta se retrage în întregime sau parţial.

    Referitor la pregătirea controlului SMR 6-8 (identificarea şi înregistrarea animalelor) şi SMR 11–13 (bunăstarea animalelor)

    Pentru eficienţa şi operabilitatea controlului, fermierii cuprinși în eșanționul de control vor ţine, la data controlului, animalele închise în padocuri sau grajduri, astfel încât inspectorii să poată verifica uşor mijloacele de identificare aplicate acestora. Toate animalele deţinute de fermier se vor ţine la momentul controlului, în măsura în care este posibil, în aceiaşi locaţie.

    Registrul exploataţiei va fi pus la dispoziţia inspectorilor în locaţia în care se află animalele, astfel încât inspectorii să poată compara datele înscrise în acesta şi realitatea din teren. Registrul exploataţiei este reprezentat de colecţia de formulare remise proprietarului de medicul veterinar de liberă practică împuternicit, iar acestea vor fi îndosariate în ordine cronologică.

    Paşapoartele bovinelor deţinute în exploataţia fermierului controlat vor fi puse la dispoziţia inspectorilor în locaţia în care se găsesc animalele, astfel încât inspectorii să poată compara datele înscrise în acestea, datele înregistrate în Baza Naţională de Date şi realitatea din teren.


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial