Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

Adrian Pintea, director adjunct APIA: Pregătim plata avansului din subvenție. Se va folosi softul de anul trecut, deci nu vor mai fi întârzieri!

Plăți în avans pentru fermieri! Anul acesta, ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și APIA au luat decizia de a acorda fermierilor un avans din plățile directe aferente campaniei de cereri unice pe 2016. Astfel, în aceste zile, se lucrează deja la adaptarea softului informatic folosit pentru achitarea avansului în toamna lui 2015, conducerea APIA anunțând că este vorba doar despre o ”retehnologizare”, ceea ce va face ca plățile de anul acesta să nu mai sufere întârzieri, putând fi demarate după data de 16 octombrie. 

Adrian Pintea, directorul general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) a declarat pentru Agrointeligența că agenția plătitoare este pe ultima sută de metri cu pregătirile necesare pentru a demara achitarea avansului din subvenție începând cu data de 16 octombrie.

”Lucrările la sistemul informatic sunt în plină dezvoltare pentru acordarea avansului, așa cum a declarat și domnul ministru (Achim Irimescu – n.r). APIA este pregătită să acorde acest avans începând cu data de 16 octombrie. Trebuie să vedem care va fi hotărârea Guvernului și implicit cea a ministerului Agriculturii, dar dacă se va decide plata avansului, începând cu 16 octombrie vom începe autorizarea acestor bani”, a declarat pentru Agrointeligența Adrian Pintea, directorul general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA).

Se va folosi același soft retehnologizat

Sistemul informatic a fost cel care le-a dat mari bătăi de cap funcționarilor APIA, dar se pare că odată pus la punct nu vor mai exista probleme așa cum s-a întâmplat în acest an. Șeful de la APIA îi asigură pe fermieri că acordarea avansului nu va aduce cu sine o întârziere în achitarea subvențiilor, așa cum s-a întâmplat în acest an.

”Categoric nu vom ajunge în situația de anul acesta, chiar dacă alegem să acordăm avans. Anul acesta a fost un an dificil atât pentru noi ca funcționari, cât și pentru fermieri. Am avut noua Politică Agricolă Comună, cu foarte multe scheme și nu numai România a avut probleme, au fost și alte state . Este adevărat că a fost pusă la încercare răbdarea fermierilor, dar una peste alta să știți că APIA este o instituție unde chiar se muncește. Chiar dacă vom acorda avansul, nu vor fi probleme la reluarea plăților normale, nu vom avea întârzieri. Pentru acordarea avansului se folosește același soft ca cel de anul trecut, numai că acesta se retehnologizează”, a mai spus directorul general adjunct de la APIA.

Vă reamintim că în 2015, cuantumul avansului din plata unică pe suprafață a fost de 236 de lei/ha, respectiv 53,4198 de euro/ha – aproape 70% din SAPS-ul fixat la acel moment la 77,42 de euro/ha. La data de 30 noiembrie 2015 APIA reușise să finalizeze efectuarea plăților în avans la nivelul întregii țări pentru un număr de 602.149 de dosare însumând 255.442.133 euro.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Suventia din 2015,nu a ajuns inca in conturile noastre.Noi crescatori de ovine suntem lasati ultimi.Datine un raspuns cand vor intra suventiile in conturile noastre,domnule MINISTRU.

Scrie un comentariu