• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Achim Irimescu: Derogare de la Bruxelles pentru fermierii care au problema cu bifa de ”Mic fermier”

    Roxana Dobre -

    Soluții pentru fermieri! Sunt producători agricoli care riscă să piardă anul acesta banii din subvenții, chiar și sume de peste 100.000 de euro, din cauza schemei de mic fermier unde softul agenției de plăți i-a încadrat în mod eronat în campania 2015. Mai exacat este vorba despre sprijinul cuplat zootehnic pentru care plata fermierilor este plafonată la maxim 1250 de euro cât este cuantumul pentru această schemă. Însă pentru această problemă, atât ministrul agriculturii, Achim Irimescu cât și noul director al APIA, Adrian Pintea, au luat atitudine. 

    Cazul fermierului din județul Covasna, care nu este sigular, a ajuns și la urechile ministrului agriculturii cât și a noului director al APIA. Achim Irimescu a mărturisit reporterilor Agrointeligența – www.agrointel.ro, că a citit despre necazul fermierului și a cerut imediat un raport al situației. ”A apărut această problemă cu cei care au bifat schema de mic fermier și trebuie să vedem ce putem face. Omul are de încasat 30.000 euro pe o altă schemă și sistemul l-a trecut automat la mic fermier și atunci ia de la APIA doar 1250 de euro și nu 30.000 de euro. Am văzut la dvs. cazul fermierului din Covasna iar toți producătorii agricoli care se află în această situație trebuie să știe că noi căutăm o rezolvare. Această problemă cu bifa de mic fermier se datorează neștiinței la fermier. A fost primul an de aplicare a Politicii Agricole Comune și la Bruxelles noi am discutat, că având în vedere că e primul an de implementare al unei Politici Agricole Comune complexe, este normal să fie lumea mai clementă, așa s-a stabilit la Consiliul de Miniștri”, ne-a declarat în exclusivitate ministrul agriculturii.

    Acesta spune că fermierii nu vor fi lăsați cu această eroare și de la București se caută toate portițele ca fermierii să își primească banii.  ”Nu putem să-i lăsăm cu această eroare, ei nu știau ce înseamnă mic fermier și la vremea respectivă nu era modulul gata, pentru că dacă ar fi fost gata nu le permitea să mai bifeze si micul fermier și atunci sigur că încercăm să corectăm cât mai rapid. Am discutat să facem un demers în acest sens la Bruxelles, dar domnul director Pintea (noul director al APIA, Adian Pintea n.r) mi-a spus că a găsit o soluție și aștept să vină să-mi povestească ce soluție a găsit”, a mai spus Achim Irimescu.

    Adrian Pintea, APIA: ”Vom cere derogare la Comisia Europeană”

    Nou director al APIA, Adrian Pintea, spune că o evaluare foarte exactă a situației o să aibă după 1 octombrie. După ce se va face o analiză la nivel de țară, în urma căreia se va vedea câți fermieri sunt afectați de această bifă pusă greșit, conducerea Ministerului Agriculturii va cere la Comisia Europenă o derogare pentru a putea fi plătiți și acești fermieri. ”Situația a fost discutată împreună cu domnul ministru, Achim Irimescu și domnul director general  adjunct al APIA, Nicolae Horumbă. Soluția în momentul de față ar fi ca toți colegii din țară să finalizeze de introdus în aplicație aceste formulare de retragere a persoanelor care renunță la bifa de mic fermier. Și atunci o să dăm o notă în țară ca până la data de 1 octombrie toată lumea să introducă aceste M-uri (formularul de retragere n.r) iar după acest termen să facem o analiză a celor care au rămas. Atunci o să vedem, dacă ne lovim de un impas, pentru nu e același lucru când vorbim de 30 de persoane sau 300. O să vedem câți fermieri sunt în această situație și împreună cu domnul ministru Irimescu vom face o adresă oficială în care la Comisia Europenă vom cere o derogare, că a fost o neștiință. Și oricum fiind o nouă Politică Agricolă Comună (PAC), după cum ne-a spus și ministrul agriculturii, la Consiliul de Miniștri s-a stabilit ca în primii doi ai ai noului PAC să fie totul ca o acomodare pentru noul exercițiu. Pentru că a fost o noutate atât pentru noi ca funcționari, cât și pentru fermieri”, ne-a explicat Adrian Pintea.

    Vă reamintim că Agrointeligența – www.agrointel.ro a scris de cazul unui fermier din Covasna pe care greșeala funcționarului Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) care i-a trecut dosarul la schema de mic fermier l-a lăsat fără 29.304 de euro, bani care i se cuveneau pentru plata sprijunului cuplat aferent celor 24 de vaci de rasă de carne pe care le deține în exploatație.

    Orban Attila (39 de ani) din Târgu Secuiesc, județul Covasna este doar unul dintre fermierii care sunt pasibili de a pierde o sumă importantă de bani din cauza neglijenței unui funcționar APIA. Crescătorul deține în exploatația sa un număr de 24 de vaci din rasa Charolaise care sunt, după cum afirmă fermierul, eligibile pentru sprijinul cuplat aferent campaniei 2015.

    După ce povestea sa a fost publicată, am primit la redacție extrem de multe mesaje de la fermieri din toată țara care se află în aceeași situație disperată de a pierde sume importante de bani din subvenție fără să aibă vreo culpă.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Când se plantează roșiile în grădină – calendar Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd