EXCLUSIV! Fermierii cu subvențiile blocate din cauza bifelor au fost chemați la APIA
Roxana Dobre -Fără precedent! Pe ultima sută de metri înainte să expire termenul asumat pentru finalizarea plăților către fermieri, mai mulți dintre aceștia au informat reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro că au primit telefon de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) să se prezinte de urgență la centrele teritoriale de care aparțin. Producătorii agricoli care au subvențiile blocate au fost sunați de funcționari pentru a clarifica situația. Mai exact este vorba despre cei care au fost încadrați automat în schema de ”Mic Fermier” care plafonează plata la suma de 1.250 de euro deși ei trebuie să încaseze subvenții care depășesc în unele cazuri și 100.000 de euro.
Cazul prezentat de către Agrointeligența – www.agrointel.ro al crescătorului de vaci de carne din Târgu Secuiesc, județul Covasna, Orban Attila, care s-a trezit peste noapte cu bifa de mic fermier în loc de cea pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic nu rămâne fără soluționare. După cum au afirmat la unison, atât ministrul agriculturii, Achim Irimescu, cât și noul director al APIA, Adrian Pintea, fermierii care se află în această situație vor fi chemați la APIA pentru a se retrage din această schemă fapt ce a și început să se întâmple.
Orban Attila ne-a transmis că a fost deja contactat de APIA Târgu Secuiesc pentru a completa formularul de retragere de mic fermier. ”Am fost anunțat și am și mers la APIA Târgu Secuiesc unde am completat tot ce mi s-a cerut. Mi-au spus că acum așteaptă ordine de sus, adică de la conducerea APIA Central”, ne-a declarat în exclusivitate fermierul din Covasna. Dacă APIA îl va scoate din schema de mic fermier acesta urmează să încaseze sprijinul cuplat care i se cuvine în cuantum de 29.304 de euro pentru cele 24 de vaci din rasa Charolaise pe care le deține în propria exploatație.
În caz contrar plata acestuia se plafonează la cei 1250 de euro pentru schema de mic fermier și 10.000 de lei, plata pentru Ajutorul Național Tranzitoriu. Acești bani au fost acordați fermierului din Covasna întrucât nu sunt plătiți din bugetul FEGA unde se încadrează schema de mic fermier ci din bugetul de stat. Deci, sunt două plăți diferite din două bugete diferite.
Vă reamintim că atât ministrul agriculturii, Achim Irimescu, cât și directorul general al APIA, Adrian Pintea, au declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro, că problema fermierilor care au avut acest tip de eroare va fi soluționată. ”Nu putem să-i lăsăm cu această eroare, ei nu știau ce înseamnă mic fermier și la vremea respectivă nu era modulul gata, pentru că dacă ar fi fost gata nu le permitea să mai bifeze si micul fermier și atunci sigur că încercăm să corectăm cât mai rapid. Am discutat să facem un demers în acest sens la Bruxelles, dar domnul director Pintea (noul director al APIA, Adian Pintea n.r) mi-a spus că a găsit o soluție și aștept să vină să-mi povestească ce soluție a găsit”, a spus Achim Irimescu.
La rândul său, noul director al APIA, Adrian Pintea, spune că o evaluare foarte exactă a situației o să aibă după 1 octombrie, după ce se va face o analiză la nivel de țară, în urma căreia se va vedea câți fermieri sunt afectați de această bifă pusă greșit. ”Soluția în momentul de față ar fi ca toți colegii din țară să finalizeze de introdus în aplicație aceste formulare de retragere a persoanelor care renunță la bifa de mic fermier. Și atunci o să dăm o notă în țară ca până la data de 1 octombrie toată lumea să introducă aceste M-uri (formularul de retragere n.r) iar după acest termen să facem o analiză a celor care au rămas. Atunci o să vedem, dacă ne lovim de un impas, pentru nu e același lucru când vorbim de 30 de persoane sau 300. O să vedem câți fermieri sunt în această situație și împreună cu domnul ministru Irimescu vom face o adresă oficială în care la Comisia Europenă vom cere o derogare, că a fost o neștiință”, ne-a explicat Adrian Pintea.
Ce este schema simplificată pentru mici fermieri
Accesarea schemei simplificate pentru micii fermieri s-a făcut numai în anul 2015, pentru o perioadă de maxim 5 ani, cu posibilitatea retragerii în oricare dintre următorii patru ani ulteriori anului depunerii cererii unice de plată.
Plata acordată înlocuieşte valoarea totală a plăţilor care urmează să fie alocate fermierului în fiecare an, care includ schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, plata pentru înverzire şi, după caz, plata pentru tinerii fermieri şi sprijinul cuplat.
Pe durata participării la schemă, micii fermieri:
-Sunt exceptaţi de la utilizarea practicilor agricole benefice pentru climă şi mediu;
-Nu li se aplică sancţiuni administrative pentru nerespectarea normelor de eco-condiţionalitate;
-Păstrează cel puţin un număr de hectare eligibile care corespunde numărului de hectare eligibile declarate în 2015.
În cazul efectivelor de animale, plata se calculează în funcţie de schema de plată şi numărul de animale eligibile pentru care se solicită plata în anul de cerere.
Conform art. 61 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, fermierii care continuă această schemă, primesc un cuantum al plății directe egal cu valoarea totalã a plãților care au fost alocate fermierului în anul anterior, dar maximum 1.250 euro/fermă. (conform art. 63, alin. (2), litera(a.din Regulamentul nr. 1307/2013).
Conform unei declarații din luna martie a fostului director APIA, Ioan Merca, numărul producătorilor agricoli care au intrat în Schema simplificată pentru micii fermieri în 2015 se ridică la circa 700.000 din totalul de 1,3 milioane de beneficiari ai plăților directe.