• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • agrointel.ro
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Agribusiness
  • Anunțuri
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Patronul Doly-Com: Francezii şi nemţii sunt reticenţi să folosească carne din România

    agrointeligenta.ro -

    Iulian Căzăcuţ, patronul firmei Doly-Com, firmă al cărei nume a fost vehiculat în scandalul cărnii de cal etichetată drept vită, afirmă că i-au scăzut vânzările la export cu 20%. Cei mai reticenţi la carnea românească sunt francezii şi nemţii.

    “În Franţa şi Germania există o reticenţă de a folosi materie primă din România, pentru că procesatorii nu au siguranţa că produsul final va fi acceptat de consumatori. Sunt ţări naţionaliste“, afirmă Căzăcuţ,

    Proprietarul celei mai mari unităţi de abatorizare de bovine şi cabaline şi cel mai mare ambalator de carne proaspătă din România, susţine că pierderile suferite de companie în urma scandalului cărnii sunt greu de cuantificat, însă recunoaşte că 20% din exporturi au fost anulate. La carnea de cal, livrările la extern s-au redus şi cu 50%, în contextul în care oricum cererea e mică pe această piaţă la anumite sortimente, după cum susţine Căzăcuţ.

    În urma scandalul s-au renegociat şi contractele, fiind înregitrată o scădere de 5-10% la preţ, susţine Căzăcuţ, care se aşteaptă totuşi la o revenire a cererii pe piaţă în câteva luni.

    În 2012, carnea de vită a avut o pondere de 50% în totalul vânzărilor firmei din Botoşani, cea de porc de 45%, iar carnea de cal de 5%. Principalele pieţe la export au fost Austria, Franţa, Olanda, Italia, Suedia, Germania şi ţările extracomunitare.

    Patronul Doly-Com afirmă că pentru redresarea sectorului ar fi necesare câteva măsuri precum înfiinţarea unei burse de carne sub autoritatea Ministerului Agriculturii, intrarea pe piaţe noi, inclusiv Rusia şi Turcia, precum şi iniţierea unor campanii de promovare a industriei locale.

    Potrivit estimărilor Doly-Com, valoarea producţiei locale de carne de vită (sacrificări în România) se ridică la circa 70 – 80 de milioane de euro. Oficialii Doly-Com susţin că firma are o cotă de 14% pe piaţa de sacrificări de bovine, fiind lider autohton în furnizarea cărnii de vită.

    „O bursă a cărnii ar concentra materia primă în interesul comun al producătorilor şi procesatorilor, ar crea o piaţă deschisă, dar şi una a informaţiilor despre preţuri şi provenienţa animalelor şi a cărnii. Sub patronajul unei autorităţi de reglementare, Ministerul Agriculturii spre exemplu, bursa ar fi o sursă credibilă şi ar curăţa industria de suspiciunile interne şi externe”, a spus Iulian Căzăcuţ.
    Doly-Com estimează pentru acest an o cifră de afaceri la un nivel similar cu cel din 2012, de circa 34 milioane euro, exporturile urmând să se menţină la 30% din volumul business-ului.

    „Autorităţile ne pot sprijini prin extinderea acordurilor sanitar-veterinare şi cu state din afara Uniunii Europene pentru a exporta pe pieţe de interes precum Rusia şi Turcia”, a mai spus Iulian Căzăcuţ.

    Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

    CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

    Te-ar mai putea interesa

    Rasa de ovine Dohne Merino: Randamente ridicate la producția de carne și de lână Radu Timiș, Cris-Tim, promotorul Clean Label în România: ”Vindem carne, nu vindem înlocuitori” EXCLUSIV! Primii oieri care intră DIRECT ÎN SUPERMARKET cu CARNEA DE OAIE!

    Ultimele știri

    Prognoza meteo până pe 7 septembrie! Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni! Subvenții APIA: Lista cu crescătorii de animale aflați la control în fiecare județ! Subvenții APIA 2020: Controlul pe teren se face și în lipsa/fără prezența fermierului!

    Căutare în articole