• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Patronul Doly-Com: Francezii şi nemţii sunt reticenţi să folosească carne din România

    agrointeligenta.ro -

    Iulian Căzăcuţ, patronul firmei Doly-Com, firmă al cărei nume a fost vehiculat în scandalul cărnii de cal etichetată drept vită, afirmă că i-au scăzut vânzările la export cu 20%. Cei mai reticenţi la carnea românească sunt francezii şi nemţii.

    “În Franţa şi Germania există o reticenţă de a folosi materie primă din România, pentru că procesatorii nu au siguranţa că produsul final va fi acceptat de consumatori. Sunt ţări naţionaliste“, afirmă Căzăcuţ,

    Proprietarul celei mai mari unităţi de abatorizare de bovine şi cabaline şi cel mai mare ambalator de carne proaspătă din România, susţine că pierderile suferite de companie în urma scandalului cărnii sunt greu de cuantificat, însă recunoaşte că 20% din exporturi au fost anulate. La carnea de cal, livrările la extern s-au redus şi cu 50%, în contextul în care oricum cererea e mică pe această piaţă la anumite sortimente, după cum susţine Căzăcuţ.

    În urma scandalul s-au renegociat şi contractele, fiind înregitrată o scădere de 5-10% la preţ, susţine Căzăcuţ, care se aşteaptă totuşi la o revenire a cererii pe piaţă în câteva luni.

    În 2012, carnea de vită a avut o pondere de 50% în totalul vânzărilor firmei din Botoşani, cea de porc de 45%, iar carnea de cal de 5%. Principalele pieţe la export au fost Austria, Franţa, Olanda, Italia, Suedia, Germania şi ţările extracomunitare.

    Patronul Doly-Com afirmă că pentru redresarea sectorului ar fi necesare câteva măsuri precum înfiinţarea unei burse de carne sub autoritatea Ministerului Agriculturii, intrarea pe piaţe noi, inclusiv Rusia şi Turcia, precum şi iniţierea unor campanii de promovare a industriei locale.

    Potrivit estimărilor Doly-Com, valoarea producţiei locale de carne de vită (sacrificări în România) se ridică la circa 70 – 80 de milioane de euro. Oficialii Doly-Com susţin că firma are o cotă de 14% pe piaţa de sacrificări de bovine, fiind lider autohton în furnizarea cărnii de vită.

    „O bursă a cărnii ar concentra materia primă în interesul comun al producătorilor şi procesatorilor, ar crea o piaţă deschisă, dar şi una a informaţiilor despre preţuri şi provenienţa animalelor şi a cărnii. Sub patronajul unei autorităţi de reglementare, Ministerul Agriculturii spre exemplu, bursa ar fi o sursă credibilă şi ar curăţa industria de suspiciunile interne şi externe”, a spus Iulian Căzăcuţ.
    Doly-Com estimează pentru acest an o cifră de afaceri la un nivel similar cu cel din 2012, de circa 34 milioane euro, exporturile urmând să se menţină la 30% din volumul business-ului.

    „Autorităţile ne pot sprijini prin extinderea acordurilor sanitar-veterinare şi cu state din afara Uniunii Europene pentru a exporta pe pieţe de interes precum Rusia şi Turcia”, a mai spus Iulian Căzăcuţ.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA