Marile provocări ale micilor fermieri: De ce susținerea băncilor rămâne importantă
agrointeligenta.ro -Una dintre cele mai mari provocări pentru fermieri este întarzierea plăților în cadrul angajamentelor asumate de către instituțiile abilitate din România, APIA și Ministerul Agriculturii. Această întârziere duce la imposibilitatea prognozării fluxului de disponibilități pe care un fermier poate să se bazeze.
Implicațiile acestei situații sunt multiple și îi pot afecta serios, mai ales pe micii fermieri. Dacă sunt în deficit de lichidități în momentul în care au nevoie să cumpere, spre exemplu, îngrășăminte pentru producția planificată pentru anul următor, este clar că a aștepta după scontarea adeverinței de la APIA nu este o soluție eficientă. Aici poate interveni ajutorul oferit de bancă sub forma unui credit în avans din adeverința APIA, care să-l ajute să treacă la acțiune atunci când are nevoie, fără a depinde de datele de scontare ale adeverinței. Creditul pentru scontarea adeverinței este de ajutor, dar se poate dovedi insuficient, fiind nevoie de un credit suplimentar, pe termen scurt, pentru realizarea producției sau pentru achiziția de furaje pentru hrana animalelor.
În plus, în ultima perioadă, micii fermieri se confruntă cu o serie de noi provocări, date de agențiile guvernamentale, cum ar fi, de exemplu, amânarea termenului de plată pe bunăstarea animalelor de la final de 2016 la final de 2017. Acest gen de situații conduc, practic, la o distorsionare a realităților pieței și determină o anumită fragilitate a business-ului pe această categorie de agricol mic.
Ce soluții au totuși micii fermieri pentru a merge înainte și a depăși provocările? Finanțarea. Sprijinul băncilor este un aspect important care nu poate fi ignorat.
“Pentru noi, micii fermieri, cea mai mare provocare este să ne finanțăm singuri pe un an de zile. Susținerea băncii este crucială.”
Am stat de vorbă cu Lucian Păuna, 39 de ani, care se ocupă cu agricultura de peste 10 ani în județul Teleorman la ferma sa de 40ha unde cultivă toată gama de cereale, de la grâu, la rapiță, porumb și floarea soarelui.
“Depindem foarte mult de finanțare din toate părțile. Dacă am avea capital să ne finanțăm pe un an de zile ar fi mai bine, dar înca nu reușim. Există finanțarea de la diverse instituții care oferă plata la termen, pe un an de zile, dar acolo mai e o problemă: în momentul în care vine termenul, scadența este întotdeauna după recoltă, fie că este vorba de grâu sau de floarea soarelui; eu sunt obligat să plătesc înainte să am ocazia să vând marfa; cel puțin la floarea soarelui, prețul întotdeauna crește de la recoltă până în iarnă și îmi convine să aștept până în iarnă, căci e un câștig, un câștig potențial pe care îl pierd dacă trebuie să vând imediat. De aceea am început ușor, ușor să renunț la ei și să aleg relația cu banca. În momentul în care lucrezi cu banca, presiunea nu e atât de mare, scadențele sunt flexibile și le pot negocia cum doresc eu. Pentru ă provocări noi apar mereu, de reînnoit parcul de utilaje sau vânzarea de terenuri”, povestește domnul Păuna.
În ceea ce privește scontarea APIA sau soluțiile de finanțare completă cum ar fi creditele fără garanții, creditele de capital de lucru, pentru investiții și terenuri sau creditele pentru implementarea proiectelor cu fonduri europene, oferta băncilor a devenit standardizată. Cum poate atunci să aleagă fermierul către ce bancă să se îndrepte? Ce anume face diferența?
Cel mai mult contează relația cu banca; o relație de încredere și apropiere este un câștig pentru ambele părți.
“Pentru mine a contat foarte mult relația cu banca. În zona noastră în județul Teleorman, am fost al doilea client pentru Patria Bank în urmă cu trei ani. Dar, datorită seriozității și implicării de care au dat dovadă, au reușit să își facă foarte mulți clienți în zonă. Lucian, consilierul meu Patria Bank, vine la mine la fermă de oricâte ori am nevoie și este foarte operativ. Pot să spun că, de multe ori, el a tras mai mult de mine decât eu de el, pentru documente de care am uitat. Și fluxul de acordare al creditelor a fost mereu rapid la Patria Bank. Având în vedere aceste aspecte, nu aș mai lucra vreodată cu altă bancă. Am mai lucrat cu alte bănci și nici nu se compară. Ceea ce contează foarte mult este relația dintre bancă și client, o relație de încredere și apropiere, este un câștig pentru ambele părți.”
Pentru mai multe detalii privind soluțiile de finanțare dedicate agricultorilor și fermierilor oferite de Patria Bank puteți accesa http://patriabank.ro/oferta-agro/