• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Crama Conu Albu de la Viișoara, în primul an de vinificare: investiție, producție

    Gabriela Gimbășanu -

    Unul dintre cei mai mari fermieri din România face un pas important: intră oficial pe piața vinului românesc. Cu 200 de hectare de viță de vie nobilă și o cramă nou-nouță care a costat circa 3 milioane de euro, agricultorul își vede împlinit un proiect de suflet: vinul Conu` Albu pentru comercializare!

    Fermierul Gheorghe Albu este cunoscut pentru performanțele pe care le înregistrează an de an în cultura mare, ajutat și de perdelele forestiere pe care le-a plantat de-a lungul timpului. Puțini știu însă că fermierul Albu și-a extins activitatea și către zona viticolă și de câțiva ani muncește la un proiect de suflet: să pună pe picioare și o cramă pentru procesarea strugurilor obținuți de pe cele 200 de hectare acoperite cu soiuri de viță de vie nobilă. Iar anul 2016 este unul al începutului comercial pentru vinurile Conu` Albu!

    Construcția cramei a început acum trei ani și, după un efort susținut atât al fermierului, cât și al angajaților, crama ”Conu` Albu” a început vinificarea strugurilor albi, iar în perioada imediat următoare se va trece și la procesarea strugurilor roșii. Investiția în cramă s-a ridicat la aproximativ 3 milioane de euro, din care jumătate au reprezentat împrumuturi bancare.

    ”În cadrul companiei, în 9 mai am pus țărușii pentru cramă, pe care nu am reușit să o finalizăm pe 5 august așa cum ne-am planificat. S-a întâmplat asta pentru că furnizorul de echipamente din Italia nu ne-a trimis echipamentele la timp cu toate că toate celelalte lucrări ale cramei și celelalte echipamente le-am adus. Cu notificări am reușit să aducem în final toate echipamentele și am început să procesăm încet struguri. Tocmai ce am terminat de vinificat soiurile albe și în perioada imediat următoare vor începe să procesăm strugurii roșii. Unitatea noastră are în cultură aproape 200 de hectare de viță de vie, iar această suprafață este împărțită în 50% soiuri albe, 50% soiuri roșii”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Gheorghe Albu, fermierul care exploatează 6.000 de hectare în localitatea Viișoara, din județul Constanța.

    Strugurii au o calitate deosebită

    Dacă pentru cultura mare seceta a însemnat o diminuare a producției, pentru cele 200 de hectare cu viță de vie lipsa de precipitații a permis obținerea unor struguri de o calitate excepțională, cu ajutorul cărora se va obține un vin de calitate.

    ”Anul acesta, strugurii au o calitatea deosebită. Avem de aproape șapte ani plantația nouă de viță de vie, dar o calitate a strugurilor ca anul acesta cu rar a mai fost. Nu o spun eu, o spun specialistul din cramă și cel din vie. Acum așteptăm ca și calitatea vinului să fie una bună, mai ales că pe piața românească, după cum știți există destul vin, aproape 4 milioane de hectolitri, și în această situație pot rezista, pot valorifica doar cei care fac vinuri de calitate. Ne străduim să facem calitate, mai ales că suntem la început de drum în acest domeniu, sperăm să ne achităm și pe acest sector cu cinste așa cum am făcut și în sectorul vegetal și cel zootehnic”, ne-a spus fermierul.

    Crama Viișoara – investiție de 3 milioane de euro

    Crama de la Viișoara a fost construită din fondurile proprii ale fermierului și din împrumuturi bancare. Chiar dacă a încercat să acceseze fonduri europene, experiența i-a lăsat un gust amar și a preferat să facă investiția din resursele financiare de care dispunea.

    ”Crama am construit-o cu banii pe care i-am luat de la bancă. Am încercat cu fonduri europene, dar mi-am dat seama că pentru siguranța mea este mai bine să fac un credit la bancă. Cei care gestionează procedurile privind accesarea fondurilor europene o fac de așa manieră încât să nu iei banii sau să te transforme în infractor, atunci mai bine lipsă. Decât cu 50% din investiție din fonduri europene, la pachet cu nopți nedormite, controale și kilograme de hârtii, am considerat că e mai ușor să apelez la o bancă. În ceea ce privește construcția, în proporție de 90% este gata, capacitatea de stocare și de procesare struguri este perfect funcțională, mai avem sala de degustare și anexele pe care le vom finaliza odată ce terminăm cu recoltatul și însămânțatul de toamnă”, ne-a mărturisit fermierul Albu.

    O producție mare de struguri înseamnă o calitate îndoielnică a vinului. După foarte multe consultări cu specialiștii din fermă, Gheorghe Albu a găsit proporția perfectă care să-i asigure un vin de calitate. Potrivit constănțeanului, o producție de 8 tone/ha de struguri este optimul pentru a face un vin de calitate.

    ”Pentru a obține un vin de calitate, nu trebuie să ai producție mare la hectar, asta am învățat și eu de la specialiștii din vie și de la specialistul din cramă. Am făcut o normare a producției în câmp în așa fel încât, în funcție de soi, să avem o producție de 8 tone de struguri la hectar, în medie”, a precizat producătorul.

    Potrivit antreprenorului, exploatația viticolă este localizată pe trei areale de cultură și conform legii viei și a vinului la vinul DOC (denumire de origine controlată – n.r) și la vinul IG (indicație geografică – n.r) trebuie efectiv ca acolo unde ai vița de vie, la capul locului, să și procesezi.

    ”Avem crama la Viișoara și avem și vie aici, iar la 12 km de Viișoara avem o altă plantație de viță de vie care este pe Murfatlar. Nu putem procesa strugurii de la Murfatlar la valoare de vin cu DOC, ci trebuie să-i declasăm și să-i facem cu indicație geografică (IG – n.r) la Viișoara. Mai avem încă o exploatație de vie, pe un alt areal. Pentru a putea vinifica la adevărata lor valoare trebui’ie. Nu cred că dacă duc bazinele de inox de la Viișoara la Murfatlar fac alt vin. Fără această cramă în fiecare areal, înseamnă pentru mine o declasare a vinului din punct de vedere al calității și al prețului de valorificare”, ne-a explicat fermierul.

    ”Fiind la început de drum în Uniunea Europeană, probabil că pe parcurs ne vom dezmetici și vom înțelege că e bine să aperi interesul național. Înțeleg să te pliezi la toate regulamentele europene, dar având în vedere cei 40-50 ani de comunism, nu ne putem compara nici în mentalitate, nici în organizare cu state precum Franța, Germania sau Olanda. Cei care ne reprezintă, să ne reprezinte mai cu cinste și să ducă vocea noastră acolo. Să facem cum e bine la noi, cum e în interesul fermierului, producătorului, investitorului român. După cum vedeți nu prea avem investitori în România, în afară de ”jaful” acesta cu terenul agricol, restul nu prea se văd mari investiții în sectoare. Poate erau mai multe investiții serioase pe timpul lui Ceaușescu decât acum”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Gheorghe Albu, fermierul care exploatează 6.000 de hectare în localitatea Viișoara, din județul Constanța.


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară

    Ultimele știri

    Vremea de Crăciun 2024 și de Revelion 2025. Prognoza ANM pentru sărbători Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA E timpul să alegi semințele de mazăre. Oferta Rodbun pentru fermierii români