Inaugurare festivă a noului sediu al Facultății de Biotehnologii din București. Investiția se ridică la 30 de milioane de lei și include 16 laboratoare cu dotări de ultimă generație
Gabriela Gimbășanu -Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București a fost astăzi, 4 octombrie a.c., gazda unui eveniment etalon pentru ceea ce înseamnă învățământul superior din România. Data a coincis cu împlinirea a 20 de ani de învățământ biotehnologic în România și a fost momentul în care s-a făcut inaugrarea noi clădiri a Facultății de Biotehnologii, o investiție ce se ridică la 30 de milioane de lei și care a fost finanțată din fonduri naționale și din bugetul universității.
În haine de sărbătoare, Facultatea de Biotehnologii și-a primit oaspeții de seamă, miniștri și ambasadori. În cadrul evenimentului, la deschiderea festivă au luat parte: Sorin Cîmpeanu, rector al USAMV București, Mircea Dumitru, ministrul Educației și Cercetării Științifice, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Dean Thomson, însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA la București, Excelența Sa Francois Saint-Paul, ambasadorul Franței, Excelența Sa Werner Hans Lauk, ambasadorul Germanie și Beat Spath, director EuropaBio.
Evenimentul a început, așa cum era firesc, cu inagurarea noului sediu al Facultății de Biotehnologii. La sediu, rectorul USAMV București însoțit de ambasadorii și miniștri au tăiat panglica și și-au exprimat încrederea că acest pas va aduce multe beneficii agriculturii și cercetării în general.
”Este un moment foarte important în viața academică a USAMV București. Profitând de faptul că ne găsim în Săptămâna Europeană a Biotehnologiilor, profitând de oportunitatea deschiderii noului an universitar 2016-2017, am inagurat acest nou sediu al Facultății de Biotehnologii, facultate care există de 20 de ani. Este prima și singura facultate de Biotehnologii în peisajul învățământului superior românesc. În total, în România avem 557 de facultăți, dar numai una este Facultatea de Biotehnologii. Facultatea se află în plin proces de dezvoltare, dezvoltare care a permis inagurarea unui nou sediu. Vechiul sediu beneficia de o suprafață de 5 ori mai mică. Acest nou sediu reprezintă o investiție de 30 milioane de lei finanțată integral de la bugetul de stat, din fonduri naționale și din veniturile proprii ale ale universității”, a declarat în deschiderea evenimentului Sorin Cîmpeanu, rector al USAMV București.
Sediu nou cu 16 laboratoare
Această nouă clădire a Facultății de Biotehnologii are o suprafață de 7.000 de mp, unde se regăsesc 16 laboratoare de biologie moleculară, enzimologie, biochime, laboratoare înalt specializate, dublate de cadre didactice. Este un spațiu propice unde își vor desfășura activitatea aproape 1.000 de studenți, cadre didactice și cercetători.
Potrivit rectorului USAMV București, Sorin Cîmpeanu, 55% dintre absolvenții acestei facultății își găsesc un loc de muncă în cercetare, dar și în cadrul unor companii de prestigiu care manifestă deschidere pentru aplicarea noilor tehnologii.
30% din profitul din agricultură se obține din cultivare de plante modificate genetic
După discursul recotului USAMV, a venit rândul ministrului Achim Irimescu să vorbească despre importanța biotehnologiilor în România și de sarcinile pe care le au studenții în vederea dezvoltării de biotehnologii care să răspundă, pe termen mediu și lung, necesarului de hrană. De asemenea, ministrul Agriculturii a ținut să puncteze faptul că, 30% din profitul înregistrat în agricultură în lume se obține din cultivarea de plante modificate genetic.
”Facultatea de Biotehnologii este la vârsta la care încep bobocii. Este încă tânără, dar important este un lucru: în lume, după cum bine știți, fără biotehnologii nu se poate dezvolta producția agroalimentară. În condițiile în care până în 2050 se prevede că se va dubla cererea de alimente, cred că soluția nu mai poate veni decât de la cercetare și partea de biotehnologii. În condițiile în care știm cu toții că bolile și dăunătorii devin tot mai rezistenți la produsele chimice clasice cred că biotehnologiile reprezintă o soluție. Știm foarte bine că în lume, cam 30% din profitul din agricultură se obține din cultivarea de plante rezultate în urma biotehnologiilor. Îmi doresc ca această facultate să devină emblema agriculturii românești, să ofere soluții pentru agricultori noștri. Numai dacă ne gândim la cât bine ar putea face un cartof rezistent la gândacul de Colorado și ne imaginăm cât de profitabilă poate fi această activitate de cercetare în contextul Facultății de Biotehnologii. Sunt convins că de aici vor fi absolvenți care vor contribui în mod esențial la creșterea bunăstării fermierului român, la sănătatea consumatorului. La biotehnologii avem un decalaj față de SUA, nu e un secret, dar acest decalaj reprezintă o cale de dezvoltare și sper ca, cu sprijinul Facultății de Biotehnologii să recuperăm acest decalaj”, a spus Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.