Culturi profitabileINTERESANT

Cum începi o afacere cu ciuperci. Primul pas: şcoala de ciupercari

Inginerul Irinel Gheorghe (40 de ani) din Bucureşti a depus documentaţia pentru accesare de fonduri europene prin Programul „Tânărul fermier”, program prin care agricultorii pot primi sprijin nerambursabil de la Uniunea Europeană pentru înfiinţarea de exploataţii agricole. El vrea să înfiinţeze la Ploieşti o cultură de ciuperci Champignon (Agaricus) pe o suprafaţă de 6.000 metri pătraţi. Pentru eficientizarea afacerii s-a înscris la singura şcoală funcţională de ciupercari din România, pentru a obţine un atestat în domeniu.

Cultivarea ciupercilor s-a dovedit a fi o afacere profitabilă. Din pacate, formarea profesională în România pentru a putea dezvolta un business în domeniu, nu are încă amploarea necesară pentru a acoperi cererea. În afara facultăţilor de horticultură unde se învaţă, la nivel universitar, despre ciupercile macromicete (grup de ciuperci mari cu un corp format din picior şi pălărie) în România există acum doar o singură şcoală atestată de ciupercari şi care eliberează la final de cursuri o diplomă recunoscută pentru practicarea profesiei.

Şcoala de ciupercari din Bucureşti a ajuns la a treia serie de cursanţi de la înfiinţare, în 2012. Cursanţii vin din toată ţara (Piteşti, Sibiu, Braşov, Bucureşti, Timişoara, Moreni, Vaslui etc) şi au vârste cuprinse între 25-60 de ani.

curs1

Cum se predă tehnologia de cultură a ciupercilor

Ioana Tudor, doctor inginer specialist în cultura ciupercilor comestibile şi producerea miceliului, formator autorizat la şcoala de ciupercari spune că toţi cei 18 cursanţi din prezent au venit să înveţe, unii au deja afaceri cu ciupercării, alţii pregătesc business-ul sau au intenţia să depună proiecte pe fonduri structurale.

„Avem un cursant care a început deja construcţia unei ciupercării în judeţul Arges, altul a obţinut producţii importante şi vinde de două luni ciuperci Pleurotus în zona Bucureştiului. De asemenea, trebuie menţionat că pentru depunere de proiect pe fonduri structurale, dovada atestatului sau a angajamentului în scris că vei obţine acest atestat, aduce zece puncte”, a relatat Ioana Tudor.

Ce se predă la aceste cursuri? Cursanţii studiază tehnologia de cultură a ciupercilor. De exemplu, pentru cultura ciupercilor Agaricus bisporus şi edulis se învaţă despre alegerea terenului pentru înfiinţarea ciupercariei, dotarea, utiliarea, pregătirea compostului, însămânţarea, lucrări de îngrijire, condiţii de microclimat necesare creşterii pe faze fenologie, recoltare, ambalare, evacuarea compostului uzat şi folosirea lui în alte domenii. Tehnologia se referă şi la tehnologia în sistem clasic-gospodăresc şi intensiv -industrial.

„La cursuri se primesc informaţii complete despre hibrizii recomandaţi, despre caracteristicile lor. Punem de asemenea la dispoziţia cursanţilor adrese pentru procurarea de pesticide omologate pentru ciupercărie, pentru procurarea compostului în cele trei faze, pentru procurarea de turbă, aparatură de control, instalaţii de microclimat. De asemenea, sunt discutate măsurile de protecţia muncii în ciupercării, dar şi beneficiile consumului de ciuperci ca aliment si medicament.

La fel, discuţiile sunt reluate şi dezvoltate pentru specii precum Pleurotus ostreatus sau păstrăvul de fag, Pleurotus florida, Pleurotus cornucopiae, Pleurotus sajor caju şi Pleurotus eryngii”, a declarat dr. ing. Ioana Tudor.

curs4

Practică de specialitate şi informaţii despre furnizori

Pe lângă tehnologia propriu-zisă de cultură a ciupercilor cursul include lecţii despre producerea miceliului de ciuperci în sistem casnic şi în laborator dotat după norme europene. Sunt oferite informaţii despre furnizorii de miceliu pentru piaţa românească, despre controlul calităţii la achiziţionare, condiţii de transport, de păstrare şi de utilizare.

La curs de mai predau lecţii despre alte specii de ciuperci şi mai ales cele medicinale precum Agaricus blazei sau Ciuperca lui Dumnezeu, Shiitake-Lentinus edodes sau ciuperca parfumată Ganoderma lucidum sau Linguriţa zânei, – cu descriere, înfiinţarea de cultură, furnizori de miceliu, perioade optime de cultură, substrat lignicol-alegerea lemnului, fasonare, pregătire, inoculare, condiţii de incubare, menţinere pe perioada recoltărilor, dar şi depre virtuţile medicinale ale ciupercilor.

Cât priveşte practica în domeniu, se ţine cont de faptul că în ciupercării există condiţii deosebit de stricte de igienă. Spre finalul cursului, se fac două vizite la ciupercării, în zonele din apropierea Bucureştiului, prin bunăvoinţa unor cultivatori, una pentru specia Agaricus (cunoscută şi ca Champignon) şi alta pentru Pleurotus.

„În ziua de vizită la ciupercării, tehnologul şi managerul ciupercăriei răspund la toate întrebările puse de cursanţi. Se vizitează toate halele pe flux, se fac anumite lucrări practice , se fotografiază, se filmează, se discută amănunţit despre instalaţiile de microclimat, sistem de ventilaţie, compost, turbă, executarea udării, gratajul la champignon etc.”, a declarat lectorul Ioana Tudor.

Ca materiale didactice, există planşe color pentru prezentarea speciilor, a bolilor şi dăunătorilor, pentru identificarea lor. Fiecare cursant primeşte un suport de curs de 40 pagini, pentru a putea studia şi singur. O mare parte din materiale se trimit şi pe e-mail pentru cei interesaţi de studiu suplimentar.

curs2

Pasiunea generează o prezenţă de 100% la curs

Cursul de ciupercari este organizat de SSM Protect Training cu sediul în Bucureşti, iar sălile de curs sunt situate pe bulevardul Mărăşeşti. Managerul firmei, Iacob Ştefan care a fost şi cultivator de ciuperci în zona Măgurele spune că la acest curs prezenţa este una surprinzătoare.

„Din câte cunosc, la ora actuală, cursul nostru este singurul din România. A mai existat unul, în cadrul unui proiect însă s-a încheiat. Cursanţii noştrii sunt toţi oameni pasionaţi de cultivarea ciupercilor. Deşi au vârste diferite şi vin din toate colţurile ţării, au prezenţă la lecţii de 100%. Eu nu am mai auzit de asemenea prezenţă la alte cursuri. Cursul durează trei luni şi costă 700 lei. Pe durata cursului, lectorii invită pentru prezentări, oameni din domeniu. Astfel, a fost invitat şi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Producătorilor şi Distribuitorilor de Ciuperci din România- ANPDCR, Băjenaru Eugen care a prezentat situaţia culturii, a producţieiobţinute şi a vânzărilor din ţara noastră, faţă de concurenţa din Uniunea Europeană.

Examenul final este scris, sub forma de grilă, cu 20 întrebări. Data examenului este fixată de o comisie şi se desfasoara tot la sediul firmei noastre. În prezent, tot pentru fermieri avem în derulare un proiect de înfiinţare a şcolii pentru tractorişti. Şcoala de tractorişti va avea loc la Agromec Ştefăneşti. Este un curs de calificare pentru obţinerea noii categorii pentru permis în conformitate cu prevederile noului Cod Rutier.
Cursul de ciupercari este autorizat de Ministerul Educaţiei şi Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor (CNFPA). La final, cursantul obţine un atestat oficial parafat de cele două instituţii.

curs5

Cursuri şi tradiţii

Ioana Tudor îşi aminteşte că în urmă cu mai bine de 13 ani a participat la organizarea primei serii la un curs de ciupercari fiind angajata Agenţiei Naţionale de Consultanţă Agricolă, mai exact la Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă Ilfov (OJCA).

„OJCA avea ca sarcină pregătirea profesională a adulţilor, iar cursul era susţinut financiar de Ministerul Agriculturii. Avem grupe de 30 şi 40 cursanţi. Fiind în Ilfov, chiar la Ştefăneşti, organizam astfel încât un cursant să poată să pregăteasca acasă la el compost sau substrat. Se cumpăra miceliu, mergeam cu grupa şi fiecare însămânţa câte un sac. Apoi am predat curs de ciupercar la Constanţa, Moreni, Hotarele – în judeţul Giurgiu, un curs scurt la Oradea şi la Călăraşi”, îşi aminteşte Ioana Tudor.

Absolventă în 1981 a Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, dr. ing. Ioana Tudor a publicat până în prezent 190 de articole ştiinţifice şi nu mai puţin de 25 de cărţi de specialitate privind ciupercile.
A lucrat la Institutul de cercetare pentru protecţia plantelor Bucureşti, la Institutul de cercetări pentru legumicultură şi floricultură de la Vidra- Ilfov. Este cercetător ştiinţific şi inspector de specialitate. De-a lungul anilor a mai fost director tehnic şi inginer consultant la numeroase companii care se ocupau cu producţia de ciuperci şi miceliu.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


51 comentarii

 1. Ca tot omul si noi am vrea sa avem o batranete care nu depinde de postas ,poate asta impinge de la spate in a cauta idei noi ,bune cu o investitie mai mica . Asa am ajuns sa caut eu cum sa fac o ciupercarie . Sunt interesat de cursuri am sa sun ,este buna si experienta dar din greseli inveti cel mai repede . Cu respect .

 2. Romanii sunt si vor ramane scursurile Europei, nu datorita vreunei lipse fizice, ci intocmai datorita mentalitatii. Am fost in toata Europa, am locuit – nu m-am plimbat doar – asa ca stiu din experienta despre mentalitatile europenilor. Noi suntem plini de ura, frustrare, vrem sa ne vedem vecinul falimentar si in datorii, ne dam prieteni la mese la nunti, insa dupa ce plecam formam bisericute de barfa despre cum si in ce fel.. Suntem o natie de oameni in majoritate prosti. Nu ca nu ne-ar duce capul, ci pentru ca suntem prost educati. Aruncam gunoaie din masini, rupem flori din parc, consideram ca avem mereu dreptate, iar in trafic suntem “cei mai tari soferi” – din punctul nostru de vedere, care este demonstrat ca e total GRESIT. Dupa secole de esec in a ne schimba in bine, perpetuam din tata in fiu aceeasi mentalitate – noi stim mai bine decat altii, aia care ne spun ca suntem croiti gresit sunt dusmani, noi avem cele mai frumoase femei, cele mai tari masini, cea mai buna mancare si cei mai tari inventatori. Ei, asta este boala noastra: nu ne aceeptam inferioritatea si prin frustrare, vedem precum caii in continuare. De aceea vom ramane fraierii europei, sclavii marilor puteri. Este numai vina noastra, avem mentalitate proasta si ne deranjeaza cand popoare dezvoltate ne critica si ne dau sfaturi. Nu, noi le stim pe toate, fierbem in orgoliu si datorita acestei prostii genetice, nu facem nimic de calitate – avem aceleasi strazi proaste, aceleasi mormane de gunoi, aceeasi natura defrisata, aceleasi standarde de evul mediu la sate. Suntem o natie ce se zbate sa supravietuiasca, insa visam la fite de Monaco, masini de lux, haine de designer. Credem ca o vila pompoasa si o masina bengoasa ne va schimba destinul. Din contra, acestea ne vor transforma tot mai mult in sclavi ai marilor puteri. Totul, cu voia noastra. Acum mai bine de 100 de ani, Caragiale a spus-o clar si raspicat: “La timpuri noi, tot noi”. Ce s-a schimbat in acesti 100 de ani? De la generatia Dinu Paturica in calesti aurite facute la Paris, am ajuns la generatia smecheri in masini nemtesti. In jur, aceleasi sate prapadite, aceleasi strazi distruse, aceiasi pensionari amarati. Nu avem industrie, agricultura ne-o fac strainii pe pamantul nostru, bancile sunt straine, salariile pe care le luam le cheltuim in supermarketuri straine. Platim taxe degeaba, pentru spitale infecte si standarde inexistente. Afara platesc impozit mai mare, dar mi se face o strada pe care sa pot merge cu masina fara sa fie nevoie sa dau banii la service lunar. Merg pe trotuar cu ochii inchisi si nu am sansa sa ma impiedic de ceva. Am parcuri curate, verzi, pline cu flori si fara miros de mortaciuni sau infestate de capuse ori pureci. Asadar, unde e traiul mai scump? Si de ce nu intelegem ca suntem PRAF, ca trebuie sa lasam din orgoliu si ca trebuie sa schimbam ceva?

  1. Buna ziua Cultiv ciuperci pleurotus de 5 ani Am citit mult si am experimentat pe banii mei ce se scrie in carti Sant notiuni generale Tot practica este cea care bate teoria Ca sa reusesti i-ti trebuie sa ai pe cineva cu experienta care sa te indrume Daca vrei sfaturi pertinente in domeniu cautama Tf 0769525456

  2. Băi deșteptule care ești PRAF.De ce ești slugă la străini?Ptr. că handicapații pe care iai votat după ’89 până azi au vândut țară. Şi-au luat mașini de lux ,au vile cu piscine,hoteluri,pensiuni,lanțuri de magazine,conturi în țări paradisiace ş.a.m.d.Trăim rău ptr.că la conducere este o mafie mai mare decât cei din Italia,Rusia şi toată mafia din lume.Al Capone, Don Corleone, Bonny&Clade sunt praf în comparație cu ăştia. Uite de asta trăiești tu rău prostule care ești tu prost.Pupăl în cur pe Dragnea &co şi ai să trăiești ca-n sânul lui Avram.PS. Hai sictir frustratule.

  1. Buna ziua.
   Asi dori sa deschid o ciupercarie
   Nu am calificare in domeniu doar dorinta.
   Ma puteti ajuta si indruma cu sfaturi?
   Va pot lasa si nr meu 0770384913
   Multumesc frumos.

 3. Buna ziua!As vrea sa infiintez o ciupercarie mica in Calarasi.Îmi poate spune cineva care este primul pas? De unde sa incep?Mai este vrei ciupercarie in CL? Multumesc

 4. Salut am si el o hala de650 m3.invelita cu penei senvris vreau SA fac 2 tunele in interior dar unde gasesc instalatie de climatizare pentru ciupercarie va multumesc

 5. Buna ziua,

  Cine doreste informtii pertinente despre cum sa faci o iupercarie si tehnlogie ma poate contacta la [email protected]
  Am experienta in domeniu. Ofer informatii exacte si daca nu aveti conditiile necesare va voi spune clar ca mai bine renuntati! Aceasta afacere poate fi profitabila dar doar daca cunosti toate amanuntele. Nu e usor sa cultivi ciuperci. Cu respect, o zi frumoasa!

 6. Buna ziua, detin o ciupercarie si am pus informatiile complete de la infiintare firma si pana la cultura ciupercilor, pe un cd, pentru a-i ajuta si pe altii sa faca asta mult mai usor, pretul cd-ului este de 39 lei.

  1. Buna ziua! Vreau sa fac o ciupercărie. Nu știu nimic despre cultivarea ciupercilor. Mă puteți ajuta cu informații despre cultivarea ciupercilor? Mulțumesc!

 7. Oh da…! Ce afacere profitabila ciupercaria….muhahah!Normalmente daca este bine structurata afacerea 30kg/m patrat x 5ron/kg=150 ron doar dintr’un m patrat! Acum calculati cu nerabdare suprafata totala a ciupercariei inmultiti cu 30kg la m patrat si deveniti milionari din ciuperci! Sincer va doresc mult succes dar una’i una si alta’i alta!
  Nea’ Vasiliu stie el ce stie si banuiesc ca nu vb aiurea.Pentru a demara o afacere ai nevoie de mult noroc si “spate” altfel risti sa traiesti din vise vandute pe net!
  Daca nu “cotizezi” unde trebuie,sa vezi ce bacterii Pseudomonas intra in ciupercarie si ti’o inchide.
  Sau daca produci la scara mica risti sa mananci ciuperci toata luna si sa mai dai si la prieteni.
  In alta ordine de idei turkaletii si libanezii care se ocupa cu “verdeturi alese” prin ROMANICA si care sunt mana’n mana cu cei de la fisc ,deci k atare cotizeaza,aduc in tara sute de tiruri de ciuperci incaseaza in mod fraudulos tva’ul si k atare vand sub pretul de productie marfa supermarketurilor.
  Tu ca un bun ciupercar corect onest fata de tata PONTA,cum oare mai scoti profit daca ala vinde kg de ciuperci in market mai ieftin decat pretul la care tu produci?????????
  Sunt convins ca exista si norocosi care au demarat aceast gen de afacere si le merge ok..dar tineti minte un singur lucru:
  -In Romania afacerile se vand la cheie pe net ….iar cei care sunt disperati si vor sa faca bani pun botu’ la orice speculatie apare in mediul virtual!
  E plin netu’ de franchize cu afaceri la cheie …doar trebuie sa platiti 200 roni sa va trimita catalogul complet…etc….hahahahha
  App. mai bine vindeti apa inghetata(ADICA GHEATA),care este o substanță solidă, cristalizată, obținută prin înghețarea apei, va trebuie doar 1 masina de facut cuburi de gheata si pak pak vb lu’ Becali vin banutii din apa..
  Ce simplu e totul navigand printre megabyte pe un crampei de adobe flash player!
  Din partea mea:Mult succes tuturor!
  P.S. Afacerile nu se spun se fak.Nu conteaza cate idei ai,ci cate materializezi
  By Corleone

 8. MDA,,,este frumos ce se spune despre ciuperci,este chiar mirific,eu ,care fac asta de 13 ani pot da un sfat celor ce vor sa faca asta…este minunata aceasta indeletnicire.aduce si bani ,dar cititi mult si fiti selectivi,spun raspicat…nu folositi decat carbonat de calciu…exclus var..exclus ipsos…verificati reactia lor cu apa…

 9. pareri pro si contra vreti informati cu privire la pamantul preparat care se pune deasupra compostului pentru patru recoltari va pot da gratis am 6 ani de lucru si am vazut multe si inca vad

 10. Mda, oameni buni care investiti bani in afaceri. Dl Vasiliu nu este singurul investitior fara succes. Sunt multe persoane in Romania care au aruncat banii pe geam. De ce? pentru ca orice afacere, are nevoie de manager. Nu toti sunt si buni manageri. Orice afacere, are nevoie de un plan de marketing, studiu de piata prealabil, reclama, contracte prestabilite, etc…Afacerea cu ciuperci, cat si afacerea cu oua de prepelita, presupune infuzie de bani in publicitate. Marfa perisabila, fara contracte pentru distributie semnate in prealabil, te poate duce repede la faliment sau, cel putin la o pierdere consistenta de bani. Prima firma am deschis-o la 23 de ani. La 24 de ani, aveam deja 9 angajati, credeti-ma, nu spun prosti. Daca nu esti inteligent, pierzi repede banii. Totusi, eu va recomand afacerea cu prepelite care merge foarte bine combinata cu ciupercaria. Retetele pentru distributie sunt asemanatoare: magazine agro, hoteluri, restaurante, pensiuni. Puteti face oferta pentru 2 produse, respectiv oua de prepelita si ciuperci. Daca va intereseaza afacerea cu prepelite, va recomand rubrica afaceri de siteul: http://www.pprepelite.ro/afaceri-cu-prepelite-2/

 11. TEHNOLOG, CU EXPERIENTA DE CINCI ANI IN CULTIVAREA CIUPERCILOR CHAMPIGNON, ASIGUR INF.FURNIZORI COMPOST, TURBA, TEHNOLOGIE CULTIVARE, CONSTRUCTIE SOLARII TUNEL PENTRU CULTIVARE LA PRET MINIM ,IN COLABORARE;0757182056.

 12. Stimate domnule Romulus Cristea,

  Imi cer scuze pentru cele cateva cuvinte ce trebuie sa le scriu la articolul dumneavoastra.In urma cu ceva vreme m-ati contactat sa va raspund la cateva intrebari despre fondurile europene.Cu toata consideratia am facut-o atunci si de aici inainte am s-o fac pentru a informa corect pe toti cei care vor sa acceseze fondurile europene.La acest articol am sa fac insa o remarca trista pentru tot ce inseamna organizare si sustinerea examenului pentru dobandirea diplomei de ciupercar.Am avut la inceput impresia ca doamna inginer Tudor Ioana este un om de caracter care doreste cu adevarat sa impartaseasca din experienta dumneaei si cursantilor,insa in realitate totul este doar o simpla inselatorie.Ne-a amagit cu un suport de curs de 10 randuri,ne-a promis vizite la ciupercarii pentru a putea intelege despre ce este vorba cu aceste culturi,iar in final s-a dovedit a fi un fiasco total.Am vizitat 2 ciupercarii …….una cu conditii mai mult decat primitive de lucru,iar alta cei drept mai aratoasa decat prima dar in pragul colapsului financiar…………pe aceasta cale as vrea sa atrag atentia tututror celor care se inscriu sa cumpere himere ,sa mai aibe rabdare pentru ca aceasta inginera nu face altceva decat sa vanda material didactic la cursuri,iar toata informatia asteapta sa o vanda deasemenea contra cost tuturor celor care dezvolta afacerea cu ciuperci si cauta un tehnolog.DRAGI VIITORI CULTIVATORI….NU VA LASATI AMAGITI DE ASA ZISELE CURSURI PENTRU CA SUNT SIMPLI BANI ARUNCATI……….IAR CASA FIE TOT TACAMUL COMPLET AM FOST ACUZAT DE INSELATORIE PENTRU CA AM MERS LA CURSURI REFUZAND SA PLATESC ACESTE CURSURI COPILARESTI LA FINAL…….SI MAI MULT MI-A FOST TRANSMIS CA NU AM FOST PRIMIT LA EXAMEN……….LUCRURILE NU STAU ASA…….AM REFUZAT SA PLATESC CURSUL SI CARTILE CE MI-AU FOST BAGATE CU FORTA SI MAI MULT AM SPUS LUCRURILOR PE NUME VIS-A-VIS DE ACESTE SIMULACRE DE CURSURI………..DOMNULE REMUS CRISTEA VA ROG SA RECONSIDERATI INTREG ARTICOLUL SI SA TRANSMITETI VIITORILOR CURSANTI CA NU EXISTA NIMIC SERIOS PE ACEASTA TEMA IN ROMANIA……SINGURUL CULTIVATOR ADEVARAT SI INFORMATOR CORECT AL SITUATIEI ESTE DOMNUL BAJENARU EUGEN ,PRESEDINTELE ASOCIATIEI CIUPERCARILOR DIN ROMANIA……..CINSTE DUMNEALUI IAR ORGANIZATORILOR SI DOAMNEI INGINERE IOANA TUDOR SA LE FIE RUSINE PENTRU TOATA ACEASTA INSELATORIE CE AU INCERCAT SA O FACA CU CURSANTII…….TUTUROR INDRAZNETILOR IN CIUPERCARIT LE UREZ CURAJ SI MULTA RABDARE.NU VA LASATI FRAIERITI CU 700 DE RON PENTR CURSURI CA NU FACETI ALTCEVA DECAT SA PIERDETI BANII !

  1. Da, e usor sa arunti cu bolovani. Irinel a incercat sa termine cursul si chiar a facut-o, fara sa achide taxa. E martora toata grupa. Dar n-a obtinut Atestatul si asta l-a infuriat. De restul ce sa mai vorbim…

 13. Orice afacere este dificila, cea cu ciuperci nu face exceptie, mai ales in Romania.
  Poate ca e greu sa te imbogatesti cultivand ciuperci, insa pentru consum propriu ori ca mica afacere se merita, parerea mea.
  Pentru informatii suplimentare va recomand sa vizitati situl http://www.Totalmush.com unde aveti posibilitatea de a participa la discutii cu oameni care cultiva ciuperci in Romania.

 14. Stimate domnule Ioan
  Daca nu stii despre ce este vorba in propozitie ar fi bine sa nu te amesteci.Despre partea inchinarii, insa Doamne sa ne ierti ca exista-n lumea asta multi tampiti si idioti…punctele le pun daca ai idee ce inseamna, pentru a lasa loc de interpretari,iar daca vrei analiza pe text cu subiect si predicat exista un post liber la Academia Romana pentru analist sintetic.Nu va mai amestecati in comentarii aiurea daca nu stiti despre ce este vorba.SUNT MULTE INTERESE PENTRU A DESCURAJA INCEPEREA ACESTUI TIP DE AFACERE.Va rog sa imi scuzati limbajul, care pentru unii pare licentios,si sa extrageti din postare exact ceea ce trebuie.De licentiati in teoria chibritului si inventia apei calde este plina literatura bunului simt.

 15. @anonimul
  Raspunsul tau de golanaş(anonim) nu-ti face deloc cinste.
  In loc de argumente jignesti nonstop. Tragi si concluzii pripite despre respectivul, dupa modul de exprimare al amandorura tu pari a fi cel care are nevoie de scoala, dar si mai important, de cei 7 ani de acasa.
  Punctele de suspensie folosite in exces arata fara dubii o lipsa acuta de idei.

 16. @ardeleeanu vasiliu stefan nu a spus ca a cumparat compost de 125000 euro ci doar a investit in afacere. Singurul comentariul pertinent e chiar al dansului. Genul asta de articole nu fac decat sa incurajeze oameni sa ingroape banii in spatii de cultura ca ulterior sa le vanda sub costul de productie pe la piete .E o afacere cu riscuri mari , materie prima foarte sensibila si un produs finit foarte perisabil. Linia de la profit la pierdere e foarte subtire. Poate ar trebui data publica si lista ciupercariilor din Romania care au inchis in ultimii doi ani (sunt cel putin trei). Sau cele din Ungaria, patria compostului, care au inchis anul asta. Cu stima, un producator

  1. Multumesc domnului Alexandru pentru sustinere si vreau sa precizez ca investitia a fost 125 de mii euro pentru a crea o structura la standard european si nu cine stie ce improvizatie,deci cladire industriala termoisolata si dotata cu aparatura programabila de control lumina umiditate si temperatura ambient,baterie incalzire ,celule frig si compresoare frig etc. Apoi mina de lucru(8 persoane) platite in regula( daca vrem sa nerespectam unii pe altii si nu sa profitam de neajunsurile altora…) si cheltuielile aferente dat totul la linie ramine un cistig de foarte mic in comparatie cu imaginea pe care o promoveaza vinzatorii de vise ireale.Dar romanii cred orice si pe fachirul ce se coboara pe sfoara legata de nori si asta din cauza niveluli scazut de cultura pe care il avem datorat anilor de comunism.Domnilor care au facut acuzatii de orice tip la adresa mea le propun sa vada in asamblu si sa se documenteze poate asa ajung sa inteleaga cum merg trburilein Romania unde nu exista studii de sector nu exista nici organizatii de sustine a micilor cultivatori si unde orice informatie daca nu dai spaga te chinui degeaba si nu ai nici un raspuns.Nici nu vreau sa ma chinui sa explic aici ce si cum ,pentru ca atit timp cit nu vom avea un stat care sa respecte si sa ajute oamenii de rind sa inteleaga cum stau lucrurile…. nu o sa avem cum sa dam inainte.Cel putin pe mine nu ma afecteaza faptul ca am investit pentru ca nu am apelat la fonduri europene pe care mergeti voi ci accesatile cu dosare facute personal si nu cu firmele(recomandate care duc spaga la cei ce semneaza ok-ul pentru dosar)sa vedem de cite ori va intorc dosarul.Interesul este ca noi sa importam si nu sa producem,trezitiva la realitate ca nu degeaba ne-au tras in Europa! Da ….pentru moment urez bafta tuturor viitorilor ciupercari si nu esitati sa comentati deoarece mai bine sa discutam ca poate asa mai invatzam cite ceva! Aaaaaa daaaaa mergeti si faceti cursurile de care se vorbeste pe aici casunt interesantedoar pentru cine le nareaza…ahahaha!

  2. Prietene Vasiliu Stefan, vrei sa stii parerea mea ? Ti-ai batut joc de 125.000 de euro. Ori te-ai aruncat cu capul inainte, ca sa zic asa, ori te asteptai sa scoti banii ca la caritas, de opt ori, ori te-ai crezut muuuult prea destept si ai manageriat afacerea de ai facut-o praf. Si acum tot ce faci este sa asrunci vina pe altii si, mai garv, sa descurajezi… Sa ai o zi buna !

  3. Chiar bine spus ….prietene Vasiliu……..esti chiar naiv la varsata pe care o ai ,invata sa scrii corect si abia apoi apuca serios treaba cu ciupercile……esti un diletant amarat care varsa venin peste tot ce inseamna respect si bun simt.Esti chiar un mare nesimtit pentru ce mizerii indrugi aici fara scrupule.Daca ai internet de abia 1 an( ca asa se vede din ce scrii) fa bine si documenteaza-te serios ce inseamna tehnologie.Poti sa te apuci de niste scoli superioare ca sa intelegi ce inseamna afacerile si mai mult de ceea ce inseamna logica si judecata.Esti mai mult decat penibil cu istoria asta cu 125 de mii.Probabil ca Dumnezeu a facut dreptate in afacerea ta.Cine stie cum ai castigat cei 125 de mii de a trebuit sa ii pierzi.Pentru ceea ce ai scris aici meritai sa pierzi dublu……..dar nu e timpul trecut.Esti un mare idiot pentru ceea ce ai scris .Se vede cat de limitat intelectual esti si cat de frustrat pentru cariera ta.Nu ai fost probabil in stare sa realizezi nimic in viata iar acum te dai mare stiutor in ale ciupercaritului.ESTI MODELUL TIPIC AL LOSERULUI CARE ARUNCA INFRANGEREA PE SEAMA TEORIEI CONSPIRATIEI.
   NU POT DECAT SA ITI UREZ LA MAI MARE PIERDERE IN VIITOR !.

  4. Ma amuza faptul ca altii se preocupa cum imi cistig eu banii si ceea ce fac eu cu ei , si mai ales ma amuz cind vad ca imi spun losser.Asa e pe la noi la romani daca unul are bani imediat e luat de hot sau mai stiu eu ce insinuari se fac si presupuneri ,dar faptul este ca invidia orbeste multa lume.La noi se gindeste(mama ce de bani pai ce as fi facut eu ,eu as fi facut asa sau invers..) dar defapt ei nu sunt instare sa-si managerieze nici macar ideile.Faptul ca imi urezi sa mai pierd inca pe atit sa stii ca nu ma deranjeaza atit timp cit banii ii pierd eu,poate imi permit sa pierd acesti bani dar desigur nu am sa fac comentarii despre cu altii isi pierd banii. Ceea ce ma supara ca sunt persoane in Romania care incearca sa presinte realitatea asa cum nu este si ceea ce incerc sa scot inevidenta este faptul ca multi au ramas fara nimic sau mai rau cu datorii uriase si fara o cale de iesire si asta datorita faptului ca au crezut orbeste. Sa luam ca exemplu o alta afacere tipic romineasca de moment CRESTEREA SI RECOLTA DE VENIN DE VIPERE care s-a dovedit a fi o inselatorie deoarece piata este superaglomerata cu acest produs deci nu e loc de cistig! Stiti ce hai sa facem toti covrigarii si sa vedem cui vindem covrigii……. Bun nu vreau sa ma indepartez de la subiect prea mult dar de asta scriem aici ca sa ne impartim parerile dar in mod politicos si fara epitete adresate gratuit.Asa cum spuneam faptul ca am investit intr-o afacere care nu a mers asta nu inseamna ca banii sunt pierduti deoarece pierderile au fost doar in masura in care nu am obtinut rezultatul dorit.Nu amvrut sa imultesc banii peste noapte dar desigur nici sa muncesti pentru un cistig minim si asta din cauza ca piatza e supraglomerata cu un produs.Cu parere de rau trebuie sa Iti Spun ANONIMULE ca defapt am incett sa mai investesc in acea afacere exact la timp fara sa fac praf tot si fara ca cineva sa imi bata la usa sa reclame ca nu a primit plata asa cum multi obisnuiesc sa faca.Afacerile merg in continuare deoarece stiu sa-mi manageriez si cistigurile si pierderile mai ales ca atunci cind a fost construit totul m-am gindit si la posibilitatea ca afacerea sa mearga prost cu productia dar in schimb merge bine cu comercializarea si depositarea deproduse surgelate si congelate,astfel pentru a converti afacerea nu a fost nevoie de multe resurse si cistigul este mult mai mare si volumul de munca mult mai mic adica EFICACE SI EFICIENT dar cred ca stie sunt termeni necunoscuti pentru tine ANONIMULE.

  5. Domnul Vasiliu si Alexandru ,ce parere aveti de a deschide aceasta ciupercarie in Spania …s-ar putea ca inafara romaniei sa fie posibil .Nu stiu foarte bine piata dar ce stiu ii ca aici exista consumatie de ciuperci si importa destul din afara ,as dori sa stiu parerea unos persoane care este neutra si in domeniu cu experienta si buna si rea .Multumesc astept raspunsul dumneavoastra aici sau in e-mail care sigur am sa il citesc : [email protected] sau 034 642 877 450 ….interesat si pentru cei din romania sa distribui pe Spania .Orice doar DA sa fie DA .MULTUMESC

 17. probabil acest domn Vasiliu nu a stiut gestiona investitia.oare cat au fost constructia,dotarile etc. , ca eu nu cred ca a produs sau a achizitionat compost gata insamantat de 125 de mii euro( e greu sa te gandesti la suma ).
  poate nu a citit toata documentatia scrisa sau ce este pe net ( ex forum totalmusch) sau este un atatator ,vroia sa faca bani peste noapte ca tot romanul! VA SPUN DIN EXPERIENTA CA TREABA MERGE CU RABDARE SI TUTUN .UN CICLU DE CULTURA DUREAZA 3 LUNI ! Ideea d_nei Tudor este geniala , acele cursuri sunt necesare! in 2004 am contactat-o pentru un asemenea curs in Ardeal. are toata disponibilitatea , dar nu eram decat 3 interesati am ramas singur .Cititi si riscati incet dar sigur .BAFTA !

  1. Pentru cine mai are timp sa citeasca! Referitor la postarea lui Irinel Gheorghe am de spus numai atat:a parcurs intregul curs, a mers si in vizite tot promatand ca o sa plateasca.Suportul de curs are 46 pagini. L-a primit gratis. Nu impun nimanui sa cumpere carti scrise de mine. E aberant.. Colegii de grupa mi-au spus abia la final ca a avut acelasi comportament si la alte cursuri, exemplu, de apicultura. Participarea lui la cursuri este pentru a vinde ceva informatii despre obtinere de fonduri. La cursul de ciupercar nu i-a reusit..

 18. daca nu va convine nu va obliga nimeni…….pastrati-va parerile putine si proaste pentru voi…….daca investesti in 10 carti si costa mai putin………nu mai faceti comentarii ca sa va exersati scrisul…..mizerabililor

 19. @domnu Vasiliu, sunt bio ciupercile dv? Toata lumea cultiva “murdar”, iar la inceput e mai greu. In SUA sunt etajerele goale la raionul lapte Bio,se revolta lumea, Franta importa 50% din fructe bio, 80% din sucul de fructe bio, 55% semipreparate bio. Spun francezii ca ei verifica de 1,5 ori pe nepregatite un producator, iar romanii de 0,3 ori – de aici suspiciunea. Trebuie sa fim “curati”. Se cere vin biologic-exista doar vin din culturi bio, 70% din miere importata din China. Rad de romani, ca importam fructe de miliarde de euro, pt Fr, Be,… suntem tara de desfacere, se intreaba ce produse agricole sa ne vanda…bineinteles umflate de pesticide, Canada a avut procentul cel m mare la export catre Ro. Rusine sa ne fie: “investir-roumanie.com/Les-roumains-depensent-un-milliard-d-euros-sur-les-legumes-et-les-fruits” Ro are un mare potential, dar nu exista culturi bio, toate produsele bio ” sont importés de pays comme l’Allemagne, l’Italie ou l’Autriche”, chiar si in gradina de zarzavat pun taranii chimicale .regard-est.com/home/breve_contenu.php?id=905

 20. Nu mai publicati articole care nu fac decit sa dea sperantze deserte! Va spun din experientza personala ca nu merge afacerea si daca vreti va dau si ciupercaria investizie de 125 de mii de euro cu care nu scotzi decit 5 mii pe an la pretzurile care le ofera angrosistii! Mai lasati lumea cu dumele de proasta calitate!!!!

  1. Domnule vasiliu stefan …….personal sunt convins ca nu este numele dumneavoastra si sunteti de gen feminin in realitate…..acestea nu sunt iluzii si nicidecum minciuni.Faptul ca la o afacere de 125 de mii scoateti 5000 este o mare batjocora fata de onoare si fairplay fata de mediul de afaceri din care pretintedi ca faceti parte.Daca nu ati stiut sa gestionati macar intelectual ceea ce numiti 125 de mii, este exclusiv vina dumneavoastra( asta in situatia in care ati avut banii de investit).De loseri este plin internetul mai ales de atatatori .NU descurajati micii producatori pentru ca aceasta afacere chiar functioneaza……..dar nu este pentru toata lumea si nicidecum pentru cei care vorbesc fara sa gandeasca………..dar ce vorbim de afaceri cu amatorii si loserii.Dragi pionieri ai ciupercariilor nu abandonati ideea pentru ca este una foarte banoasa ,asta daca stii sa o gestionezi si mai ales sa o conduci.Inscrieti-va in asociatia ciupercarilor din romania si afacerea functioneaza.Parol !.Nu mai ascultati toti neavenitii si toti care se cred destepti sa cultive.Sa cultive etnobotanice ca e mai simplu pentru creierul lor mic si opac.

Scrie un comentariu