• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plățile din avansul APIA, aproape de start: Calculează-ți subvenția pe hectar!

    Roxana Dobre -

    Veste bună pentru fermieri! Luna octombrie le va aduce producătorilor agricoli primii bani în conturi pentru campania APIA 2016, mai exact din avansul care se va acorda începând cu 17 octombrie, în acest an. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a făcut deja publice cuantumurile pe hectar pentru schemele de bază ce vor fi achitate producătorilor agricoli!

    Fermierii își pot calcula deja sumele care urmează să le primească pentru anul 2016 pentru fiecare hectar cultivat. Iată care sunt cuantumurile de la care pot pleca calculele dvs: SAPS 96,88 de euro la hectar, Plata redistributivă, nivelul de 1-5 hectare 5 euro pe hectar iar nivelul 5-30 de hectare avem 48,85 de euro pe hectar, înverzire 57,37 de euro pe hectar și schema de tânăr fermier 22,87 de euro pe hectar.

    Un calcul simplu, de bază i-am spune noi este cel al fermierilor care încasează SAPS-ul și plata redistributivă, iar suma rezultată, după cuantumurile anunțate de APIA, arată că:

    Schema de plată unică pe suprafață (SAPS)+ Redistributivă (I), până în 5 hectare=96,88 euro+5 euro=101,88 euro/ha

    Pentru suprafețe următoare – peste 5 ha și până în 30 ha inclusiv
    SAPS+ Redistributivă (II)=96,88 euro+48,85 de euro=145,73 de euro pe hectar

    De precizat că pentru ce depășește 30 de hectare NU se mai plătește plata redistributivă și fermierul rămâne cu restul schemelor. 

    Cine sunt fermierii care încasează acești bani? SAPS-ul constă în acordarea unei plăți unice pe hectarul eligibil declarat de fermier, plătibilă anual și decuplată de producție. Pentru a beneficia de această plată, fermierii trebuie să respecte și următoarele condiții:

    – Să depună cererea de plată cu date corecte și complete, împreună cu toate documentele solicitate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură;

    – Să respecte normele de eco-condiționalitate;

    -Fermierii care în anul anterior anului depunerii cererii de plată, au primit plăți directe de peste 5000 euro, să ateste cel puțin calitatea de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, sau întreprinderi familiale conform Ordonanței de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare; Pentru această schemă România alocă minim 47% din plafonul național anual FEGA. 

    Plata redistributivă reprezintă o plată anuală destinată fermierilor care au dreptul la plata unică pe suprafață. Plata redistributivă se adaugă plății unice și este plătibilă o dată pe an fiind, se asemenea, decuplată de producție. Nu beneficiază de plata redistributivă fermierii care au creat condiţii artificiale pentru a beneficia de sprijin, respectiv care și-au împărțit exploatațiile după 18 octombrie 2011 doar în scopul de a beneficia de plata redistributivă, sau fermierii ale căror exploatații sunt rezultatul împărțirii respective. Plata redistributivă se acordă pentru primele 30 de ha, indiferent de mărimea exploatației și se alocă gradual, pe două nivele – pentru primele 5 ha și pentru restul de 25 ha.

    Pentru această plată România alocă circa 5,3 – 5,7% din plafoanele naționale FEGA 2015 – 2020.

    În cazul fermierilor care au până în 40 de ani inclusiv la depunerea cererii, pentru primele 60 de hectare se adaugă o subvenție de 22,87 de euro pe hectar.

    Astfel calculul devine:
    SAPS+Redistributivă (I)+Tineri fermieri= 96,88 euro+5 euro+22,87=124,75 de euro

    Pentru suprafețe peste 5 ha și până în 30 ha inclusiv
    SAPS+ Redistributivă (II)+Tineri fermieri=96,88 euro+48,85 euro+22,87 euro=168,6 de euro

    Plata pentru tineri fermieri presupune acordarea unei plăți anuale fermierilor eligibili pentru plata unică,  și care se califică pentru condițiile specific acestei scheme: se stabilesc pentru prima dată într-o exploataţie agricolă ca şef de exploataţie sau care sau stabilit deja în cei cinci ani anteriori primei depuneri a unei cereri în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă. Sunt eligibili fermierii care nu au mai mult de 40 de ani în anul depunerii cererii de plată.

    Pentru această plată RO alocă 2% din plafonul național anual FEGA.

    O altă schemă cu un cuantum considerabil este cea pentru practici benefice pentru climă și mediu sau ”înverzirea” așa cum se cunoscută de fermieri. Iată cum devine calculul dacă vă încadrați la această plată care are un cuantum de 57,37 de euro pe hectar pentru campania 2016:

    SAPS+Redistributivă (I)+ Înverzire=96,88 euro+5 euro+57,37=159,25 de euro

    SAPS+Redistributivă (II)+ Înverzire=96,88 euro+48,85 euro+57,37=203,1 de euro

    Dacă vă încadrați și la plata pentru tânăr fermier atunci calculul devine:

    SAPS+Redistributivă (I)+ Înverzire+Tineri fermieri=96,88 euro+5 euro+57,37+22,87 euro=182,12 euro 

    SAPS+Redistributivă (II)+ Înverzire+Tineri fermieri=96,88 euro+48,85 euro+57,37+22,87 euro=225,87 de euro

    Plata pentru înverzire se acordă fermierilor eligibili pentru plata unică și care trebuie să aplice în mod obligatoriu pe hectarelele lor eligibile următoarele practici agricole benefice pentru climă și mediu: Diversificarea culturilor – presupune existența a 2 culturi diferite pe exploatațiile care dețin teren arabil între 10 și 30 ha și existența a 3 culturi diferite pe exploatațiile care dețin peste 30 ha de teren arabil; exploatațiile care dețin teren arabil sub pragul de 10 ha se califică automat pentru această componentă a plății pentru înverzire; Menţinerea pajiștilor permanente existente la nivel național și prezenţa unei zone de interes ecologic (Z.I.E) pe suprafața agricolă – se aplică exploatațiilor care dețin peste 15 ha teren arabil; fermierii trebuie să se asigure de faptul că cel puţin 5% din terenul arabil al exploatației este acoperit cu una sau mai multe dintre zonele de interes ecologic.

    Pentru anul 2016, fiecare euro virat fermierilor români va cântări mai greu decât anul trecut. Astfel, dacă pentru 2015, un euro din plățile directe echivala cu 4,4176 lei, pentru sumele pe 2016 se ia în calcul un curs mai bun, de 4,4537 de lei.

    De specificat că avansul pentru campania 2016 se calculează ca procent din cuantumurile prezentate, cel mai probabil 68%. Ca o noutate pentru acest an, regulamentele europene permit statelor membre să acorde chiar și 70% din schemele acordate din bugetul FEGA, adică SAPS, plata redistributivă, înverzirea și tânărul fermier. După cum se știe anul trecut producătorii agricoli au primit avans doar din SAPS!

    În plus, fermierii care se încadrează la plata pentru dezvoltare rurală, pot să primească până la 85% din sumele prevăzute pentru măsurile 10, 11 și 13!


    Te-ar mai putea interesa

    Urări de Crăciun scurte. Mesaje de Sărbători pentru prieteni și familie Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania!

    Ultimele știri

    Un tânăr fermier și președinte de cooperativă a pierdut lupta cu o boală nemiloasă la numai 32 de ani! Prognoza meteo pentru ianuarie. Vremea în prima lună din 2025 Super spor de producție în ferma lui Ioan Misăilă după aplicarea Super U, de la Biochem