• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce propun crescătorii de ovine pentru modificarea condițiilor privind sprijinul cuplat zootehnic

    Roxana Dobre -

    Schimbări IMPORTANTE pentru plata unei subvenții foarte așteptate de fermieri! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) se află pe ultima sută de metri cu plata subvențiilor pentru campania 2015 iar începând cu data de 17 octombrie fermierii vor primi și avansul aferent anului 2016. Dar liderii producătorilor agricoli lucrează împreună cu reprezentanții Ministerului Agriculturii la modificările ce propun să fie aplicate pentru depunerea cererii unice în 2017.

    O astfel de întâlnire a avut loc luni între ministrul agriculturii, Achim Irimescu și reprezentanții crescătorilor de animale. Ionică Nechifor, secretarul general al Romovis, ne-a explicat ce au propus fermierii pentru simplificarea procedurilor de cerere a sprjinului cuplat zootehnie în anii următori.

    Avem campania 2016 unde există obligativitatea la ovine, ca animalele să fie înscrise în Registrul Genealogic. Urmează perioada 2017-2020 pentru care noi am propus să fie schimbate puțin regulile. Și aici, trebuie să recunosc, ministrul agriculturii a înțeles perfect cerința noastră, pe care noi am explicat-o și în anul 2014 dar atunci nu ne-a băgat în seamnă nimeni.  Ce am cerut noi? Mai simplu de explicat, ca să înțeleagă toată lumea, am stratificat fermele: adică fermele de reproducție și ferme de producție.  În acele ferme de reproducție se regăsesc clar animalele care sunt înscrise în Registrul Genealogic iar în exploatațiile de producție trebuie să se folosească berbeci cu certificat de origine, adică valoroși dar fără să mai fie condiția ca animalele să fie înscrise în Registrul Genealogic sau Controlul Oficial al Producțiilor. Deci fermierul ar trebui doar să facă dovada că el are berbeci, raportul de un berbec la 35 de capete dar acest aspect mai trebuie discutat, cu certificat de origine.  Cred că este o soluție bună pentru că orice fermier care folosește în exploatația sa berbeci valoroși își îmbunătățește în mod inevitabil producția în nucleul pe care îl are în fermă. Noi am trimis o serie de propuneri la Bruxelles, momentan nu am primit răspunsul, dar domnul ministru ne-a spus că dacă nu a fost obiecții până acum, cel mai probabil că sugestiile noastrea au fost acceptate”, ne-a explicat Ionică Nechifor, secretar general al Romovis.

    Acesta spune că aceste noi reguli propuse ar duce la o simplificare majoră pentru cererea subvențiilor iar sumele plătite pe cap de animal vor fi ”destul de atractive”. ”Pentru animalele care sunt în fermele de reproducție și sunt înscrise în Registrul Genealogic suma va fi undeva la circa 30 de euro pe cap de animal iar pentru fermele de producție vor lua undeva între 15-17 euro pe cap de animal. Deci oricum sumele vor crește destul de mult iar o țintă a noastră este de 3,5 milioane de oi față de 1 milion cât erau înscrise în 2016, a mai spus Ionică Nechifor.

    Mai mult propunerea înaintată la Bruxelles vizează și numărul de capete pentru care fermierii pot cere subvenții, începând cu anul de cerere 2017. ”Vom avea în zona de munte minim 60 de capete pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic, deci nu cum era până acum minim 150 de capete. Iar pentru fermierii din zonele deal/câmpie există propunerea să aibă în exploatație minim 150 de capete dar asta nu înseamnă că toate trebuie să fie eligibile la subvenție. Ele pot să fie de exemplu, 80-90 eligibile și să se ia pentru acest număr fără a atrage penalități, așa cum se întâmplă în prezent. Și această schimbare este importantă! Vă dau un exemplu: eu am 150 de capete în fermă iar dacă eligibile am doar 80, primesc banii pentru cele 80 fără să fiu penalizat cu ceva. Eu un lucru bun pentru că în momentul de față dacă ceri bani pentru 150 de capete și funcționarul APIA îți găsește doar 80 eligibile pierzi toată subvenția pe anul respectiv și mai ”încasezi” și penalitățile multianuale, ceea ce mie nu mi se pare corect”, a mai completat liderul oierilor.

    Potrivit reprezentantului oierilor, crescătorii de animale au cerut la ministerul agriculturii și modificarea Ordinului 619 iar o primă măsură ar fi schimbarea regulilor pentru ”fermierii activi”. Concret, pentru orice solicitarea de bani europeni, producătorii agricoli să nu mai fie obligați să devină persoane fizice sau juridice ci pur și simplu doar ”fermieri activi/producători agricoli”. ”Vrem să funcționăm sub o singură sintagmă și anume de fermier activ. Și atât! În Ordonanța nr.3 privind sprijinul financiar în perioada 2014-2020 s-a definit clar cine este fermierul activ. Dar pentru fermierii noștri se folosesc tot felul de categorii, dacă vrei fonduri europene trebuie să devii persoană fizică autorizată, dacă vrei motorină la fel, și exemplele pot continua. Noi, ca fermieri activi/producători agricoli, plătim impozit la stat pe cap de animal, și ar trebui să ne ia în calcul la tot ce înseamnă măsuri de sprijin cât și la accesarea de fonduri europene. Deci și fermierul activ/producător agricol are nevoie de utilaje acasă astfel încât să se dezolve și să lucreze pământul cum trebuie”, a mai spus Ionică Nechifor.

    Secretarul general al Romovis spune că toate aceste propuneri, cât și multe altele, vor fi scrise într-un memoriu ce o să fie înmânat premierului Dacian Cioloș.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!