• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CONCURSUL Rapool-BASF pentru cea mai bună tehnologie la rapiță. Care este stadiul suprafețelor din concurs după răsărire și un val de ploi

    agrointeligenta.ro -

    Nouă fermieri – nouă tehnologii de cultură a rapiței! Cum arată la acest moment loturile intrate în concursul anului pentru cultura de rapiță aflăm de la ing. Mihaela Radu –  Director de produs Rapool Ring România, care, împreună cu agricultorii înscriși, a făcut o evaluare a suprafețelor din competiție, suprafețe ce au fost înființate la ferma JD Agro Cocora în județul Ialomița.

    Rapool și BASF continuă să lucreze la noul lor proiect pentru un randament mai mare al productivității rapiței în România. Noul sezon al rapiței, 2016/2017, este deja influențat de problemele tipice din România – secetă, ploi regionale și stres abiotic în stadiul tânar de dezvoltare al plantelor. Daca ținem cont că aproape 80% din potențialul producției de rapiță este realizat înainte de venirea iernii, atunci este posibil ca, din nou, nu arată prea promițător pentru recolta din 2017.

    cultura-de-rapita-in-octombrie

    Dar noi avem instrumente pentru a lucra cu aceste condiții – produse pentru protecția plantelor eficiente și hibrizi vigurosi pentru o dezvoltare omogenă și de succes înainte de intrarea în iarnă. Pentru a avea recomandările tehnologice corecte, este necesară o verificare a produselor proprii în fiecare an. BASF și Rapool fac acest lucru împreună cu 9 fermieri inovativi, într-un proiect nou în ferma JD Agro Cocora din județul Ialomița”, declară ing. Mihaela Radu –  Director de Produs Rapool Ring România.

    După semănatul care a avut loc în data de 20 august, culturile înființate au avut o dezvoltare reușită a tuturor plantelor de pe platformă, bazată pe un pat germinativ bun și pe o fertilizare eficientă cu diferite variante.

    În ultimele săptămâni am avut, pe de o parte, precipitații neomogene de 70 mm în total, dar pe cealaltă parte, mai multe precipitații decât în multe alte regiuni din România. Suntem mândri să afirmăm că, pe langă feedback-ul pozitiv din piață putem, de asemenea, să recunoaștem un interes activ al fermierilor noștri în propria lor cultură / parcelă. Am avut deja mici întâlniri în câmp, unde fermierii și-au verificat parcela de rapiță și unde și-au putut împărtași experiența și planurile pentru viitoarele aplicări”, explică reprezentantul Rapool România.

    Rapița este o cultură foarte interesantă, îndeosebi pentru venitul pe care îl generează în fermă, dar mai ales pentru importanța pe care aceasta o are într-un asolament corespunzător, și este binecunoscut faptul că în toamnă dezvoltarea corectă a plantelor influențează într-o proporție destul de mare potențialul de producție al culturii.

    concurs-cultura-de-rapita-rapool-si-basf

    În platforma de la Cocora se pot deja observa diferențe semnificative între cele 9 parcele:

    o Efectul erbicidului aplicat în perioada optimă
    o Efectul fungicidelor și datele de aplicare
    o Datorită aplicării Caramba Turbo putem observa o dezvoltare mai omogenă în parcele
    o Creștere viguroasă diferită a hibrizilor

    Întâlnire cu fermierii pentru evaluarea culturilor

    În data de 6 octombrie, a avut loc din nou o întalnire în câmp și s-a discutat despre starea curentă a rapiței. Scopul principal al acestei întâlniri a fost, pe lângă stadiul de creștere al rapiței din parcele, și situația fermierilor din propriile ferme. Rapool și BASF au sprijinit procesul de schimb de informații și au oferit împreună recomandările pentru aplicările ulterioare, în funcție de diferitele stadii de dezvoltare.

    o Principala recomandare a fost o a doua aplicare pentru fermierii care au folosit doar o mică cantitate de Caramba Turbo sau aplicarea a fost facută prea târziu;
    o Putem concluziona că aplicarea de Caramba Turbo în stadiul de 4 frunze, cu 0,15 l/frunza, este cea corectă;
    o Utilizarea Borului (cel putin 1 l/ha) pentru a îmbunătați rezisțenta în iarnă;
    o Utilizarea unui îngrășământ lichid pentru frunze cu micro nutrienți în cazul unor simptome de stres în câmp (perioada de după aplicarea erbicidului, temperaturi scăzute etc), pentru a sprijini o regenerare rapidă;
    o Utilizarea unui erbicid toamna târziu sau la începutul primăverii, în cazul lipsei acestuia sau a unei aplicări incorecte.

    Vă recomandăm să citiți și: 

    NOUĂ FERMERI au intrat în competiția RAPOOL pentru cea mai bună producție la cultura de rapiță de toamnă

    COMPETIȚIE ÎNTRE FERMIERI! Rapool România/Saaten-Union caută cel mai bun tehnolog pentru cultura de rapiță


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale