• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plantarea viței de vie toamna: perioadă, adâncime, pregătire butași, udare, lucrări în primul an

    Roxana Dobre -

    Plantarea viței de vie toamna, de la alegerea terenului și a soiului, până la pregătirea solului, a butașilor, adâncimea de plantare și lucrările din primul an după plantare. Sfaturi utile pentru cei care plantează butași de viță de vie și vor ca aceștia să se prindă.

    Cea mai bună perioadă pentru plantarea viței de vie este toamna, în lunile octombrie-noiembrie. Se recomandă plantarea viței de vie înainte de venirea înghețului, iar pentru a vă asigura că această lucrare va fi una de succes trebuie să țineți cont de o serie de reguli pe care să le respectați pas cu pas.

    Cel mai bine este să consultați un specialist care să vă spună care sunt cele mai bune soiuri pentru climă și altitudinea unde vreți să platați vița de vie. De reținut că nu puteți planta vița de vie mai sus de 600-700 de metri de la nivelul mării. Indicat este să alegeți soiuri de masă cum ar fi Cardinal, Chasselas Dore, Hamburg care au avantajul că se coc repede, de regulă prin luna august, dar sunt și ceva mai rezistenți decât cei pentru vin.

    Iată ce pași trebuie să urmați pentru ca butașii să se prindă în totalitate:

    Plantarea viței de vie: Alegerea terenului și a locului potrivit

    Plantarea viței de vie toamna: Alegerea terenului și a locului potrivit

    La plantarea viței de vie, alegerea terenului, a locului potrivit nu trebuie neglija. O plantație de viță de vie nu poate fi înființată oriunde.

    Trebuie să rețineți două aspecte importante: vița rezistă până la minus 11 – 15 grade rădăcina și până la minus 24 de grade părțile aeriene, dar variază de la soi la soi. Așadar, factorii climatici sunt foarte importanți și se vor evita terenurile expuse frecvent accidentelor climatice (înghețuri târzii de primăvară, înghețuri timpurii de toamnă, grindină, valuri de frig, mai ales în preajma înfloritului, secete prelungite pe perioada de vegetație).

    Nu sunt indicate nici solurile cu exces de umiditate, saraturate și cu exces de carbonat de calciu. Bine ar fi ca terenurile alese să aibă expoziție sud, sud-vest, sud-est.

    Fiindcă plantațiile viticole se înființează cu precădere pe terenuri în pantă aveți grijă la evacuarea apei în exces provenită din precipitații, fixarea prin specii forestiere de protecție a terenurilor instabile, terasarea lor, amenajarea căilor de acces, asigurarea lemnului necesar mijloacelor de susținere.

    Plantarea viței de vie: Alegerea soiului

    Plantarea viței de vie toamna: Alegerea soiului

    Alegerea soiului de viță de vie ce urmează să fie plantat este un pas important. Nu orice soi pe care îl găsiți poate fi cultivat neapărat în zona dumneavoastră. De aceea cel mai indicat este ca atunci când cumpărați materialul săditor să întrebați la pepiniera respectivă dacă soiul pe care îl alegeți se pretează la condiții meteo unde vreți să plantați.

    În linii mari trebuie să știți că pe piață se întâlnesc 2 categorii de soiuri: de masă și de de vin. Soiurile din categoria strugurilor de vin se împart la rândul lor în alte două categorii: soiuri nobile numite și soiuri europene sau soiuri de hibrizi direct producători (HDP) – din care se face așa numita căpșunică.

    La înființarea unei plantații cu soiuri de struguri pentru vin se recomandă soiuri nobile pentru a obține vinuri de calitate. Strugurii proveniți din HDP au miez consistent, mucilaginos, acumulează puține zaharuri, dau randament scăzut la must iar vinurile obținute au tăria alcoolică scăzută.

    Plantarea viței de vie toamna: Pregătirea terenului

    Pregătirea terenului pentru plantarea viței de vie este o lucrare obligatorie. Pentru plantare alegeți cel mai luminat loc din gradină pentru că vița de vie are nevoie de foarte mult soare, fără pic de umbră.

    Dacă pe terenul ce urmează a fi plantat cu viță a fost amplasată o altă plantație viticolă e bine ca timp de 3–5 ani acest teren să fie cultivat cu plante perene sau furaje anuale pentru refacerea structurii și fertilității acestuia. Totodată această măsură are și caracter fitosanitar și împiedică transmiterea de boli și dăunători specifici de la o plantație la alta.

    Dacă vița de vie se plantează pe suprafețe mici, în grădină, trebuie să desfundați terenul în prealabil la 2 cazmale adâncime. Dacă vorbim deja de suprafețe mari cel mai indicat este să faceți lucrarea de scarificare (e o lucrare destul de scumpă) dar este mai eficientă decât desfundatul. Bine ar fi să se facă de două ori, una perpendiculară pe direcția celeilalte. Așa nu există riscul ca solul bun aflat la adâncimea de 60 cm să fie scos la suprafață iar în interior să ajungă sol de la suprafață de calitate mai scăzută.

    Această lucrare e bine să fie executată cu 3-4 luni înainte de plantare adică, iunie-iulie dacă plantarea se face în toamnă și toamna cel mai târziu decembrie dacă plantarea se face în primăvară. Se face din nou o nivelare dacă este cazul.

    Fertilizarea solului înainte de plantarea viței de vie

    Plantarea viței de vie toamna: Fertilizarea solului

    Fertilizarea terenului înainte de plantarea viței de vie asigură succesul viitoare culturi viticole. Fertilizantul se aplică pentru a completa rezervele nutritive din sol. Ca fertilizant înainte de plantarea viei aplică 30-60 tone/ha gunoi de grajd bine descompus, 150–200 kg/ha superfosfat și 200–250 kg/ha sare potasică. Daca solul are pH sub 6 se amendează cu pudră de var, dolomit, marnă etc. funcție de necesități, cantitatea fiind de 2000 – 15.000 kg/ha CaCO!

    Plantarea viței de vie toamna: Pichetarea terenului și distanțe de plantare

    Pichetarea terenului înainte de plantarea viței de vie este foarte importantă deoarece are drept scop marcarea locului unde va fi plantată fiecare viță. Pentru acest lucru se vor stabili distanțele de plantare. Pentru plantațiile înființate pe suprafețe mari, în zone de șes sau pante cu inclinație ușoară, cu soluri fertile se aleg distanțe mari de plantare 2,0–2,2 m între rânduri și 1,2–1,4 m între vițe pe rând. Pe suprafețe mici, unde lucrările se vor realiza manual, distanțele sunt de 1,5–1,8 m între rânduri  și 1,0–1,2 m între vițe/rând.

    Pichetatul se începe cu încadrarea terenului, apoi acesta se împarte în suprafețe mai mici de formă dreptunghiulară sau pătrată a căror latură să nu depășească 100 m. Astfel, operațiunea de măsurare și aliniere se face mult mai ușor. Aveți grijă ca la capetele rândurilor să lăsați o bandă lată de 6 m pentru ca tractorul să poată întoarce la capătul de rând. Între parcele se trasează drumuri late de 4 m pentru transportul strugurilor.

    Adâncimea de plantare a viței de vie

    Plantarea viței de vie toamna: Adâncimea de plantare

    Butașii de viță de vie se plantează la o adâncime de circa jumătate de metru, în gropi cu diametru mare.

    Vița de vie își întinde foarte mult rădăcinile în pământ, așa că nu o plantați nici lângă casă, nici pe lângă garduri cu fundație.

    Plantarea viței de vie toamna: Fasonarea vițelor

    Înainte de plantare vițele se controlează riguros și se elimină cele care nu corespund (defecte de sudură la punctul de altoire, se desprind prin simpla apăsare cu degetul pe altoi, au rădăcinile uscate/înnegrite, ochi neviabili, etc.).

    Vițele se fasonează prin scurtarea cordiței la 3-4 ochi și rădăcinile bazale la 8 – 10 cm.

    După fasonare, vițele ar trebui parafinate pe 1/3 superioară și astfel nu se mai mușuroiesc la plantare. Se introduc vițele pentru câteva secunde într-un amestec de 94 % parafină + 3% colofoniu + 3% bitum, topite toate la 70–80 ºC.

    Plantarea viței de vie toamna: Mocirlirea

    După fasonare, vițele se mocirlesc într-o „ smântână” preparată din pământ argilos 2/3, balegă de vacă 1/3 și apă. Vițele mocirlite sunt repartizate la gropi.

    Pe direcția rândului, pe aceeași parte a pichetului și la o distantă de 4-5 cm de acesta se fac gropi adânci de 50 cm și largi de 35-40 cm. Pământul scos din groapa se pune într-o singură grămadă de aceeași parte a gropii. Vițele se așează în poziție verticală lângă peretele gropii dinspre pichet în așa fel încât rădăcinile să fie răsfirate pe mușuroiul de pe fundul gropii.

    Punct de altoire la plantarea viței de vie

    Plantarea viței de vie toamna: Punctul de altoire trebuie să fie deasupra nivelului solului cu 2-3 cm!

    Aveți grijă ca punctul de altoire să fie deasupra nivelului solului cu 2-3 cm. Se umple groapa cu pământ reavan până la 1/3 și se taseaza bine cu talpa piciorului. Se introduc apoi, 2-6 kg mraniță/groapă, se udă bine cu 6–10 l apă. După infiltrarea apei se trage restul de pământ bine mărunțit în groapă fără a se mai tasa.

    Dacă vițele nu au fost parafinate, se face un mușuroi în jurul cordiței!

    Plantarea viței de vie toamna: Udarea viei după plantare

    După plantare vița de vie trebuie udată de două-trei ori, dar la intervale de câteva zile. Opriți udarea dacă temperatura scade sub zero grade noaptea.

    Lucrări la vița de vie în primul an după plantare

    Plantarea viței de vie toamna: Lucrări în primul an după plantare

    Imediat după plantare, vița are nevoie de o lucrare de afânare a solului. Aceasta se realizează la adâncimea de 14-16 cm. Pe parcursul perioadei de vegetație se realizează cel puțin 3 prașile pentru distrugerea buruienilor și spargerea crustei.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!