• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Arnaud Perrein, fermierul care vrea să câștige lupta cu băltirile: A investit 450.000 de euro într-o mașină de drenaj unică în România

    Gabriela Gimbășanu -

    Soluție la problema băltirilor! O mare parte dintre fermieri se plâng că nu pot exploata la maxim suprafețele agricole din cauza acumulărilor de apă. Fenomenul încurcă lucrările agricole mai ales toamna și primăvara, iar pierderile pe care le cauzează băltirile ajung la câteva tone din producția pe care ar putea să o obșină fermierii în condiții normale.

    Pentru a rezolva problema băltirilor din ferma sa, agricultorul Arnaud Perrein a decis să investească într-un utilaj unic în România – o mașină de drenaj adusă din Olanda, țară care și-a ridicat terenuri agricole de sub nivelul mării și care stăpânește cel mai bine aceastp tehnologie.

    La ferma sa din județul Ialomița, localitatea Mihail Kogălniceanu, Arnaud Perrein care este și președinte al Asociației Producătorilor de Porumb din România și totodată membru al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, lucrează circa 3.700 de hectare și, an de an, are probleme cu acumulările de apă pe o bună bucată din aceste suprafețe agricole. Mai exact, atât primăvara, cât și toamna târziu, băltirile se instalează pe aproximativ 1.500 de hectare din cele lucrate de Perrein, iar în unii ani, pe bucăți mari, pierderile sunt totale. În medie, însă, se pierd cam 4.000 de kilograme la hectarul de porumb, arată calculele din ferma ialomițeană.

    masina-de-drenaj-in-judetul-ialomita

    Investiție de 450.000 euro într-o mașină de drenaj

    Echipamentul cu care de acum se va rezolva problema acumulărilor de apă nu a fost deloc ieftin. – a costat 450.000 de euro, însă mașina de drenaj este un veritabil ”monstru galben” care poate înlocui lucrpări agricole complicate pe care Perrein era obligat să le efectueze pentru a putea lucra terenurile afectate de execesul de umiditate.

    ”Anul acesta am luat decizia de a face o investiție importantă în fermă. Este vorba despre această mașină de drenaj al cărui cost se ridică la 450.000 de euro și care a fost adusă din Olanda”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Arnaud Perrein.

    Sistemul de irigații a accentuat fenomenul de băltire

    Este cunoscut faptul că Arnaud Perrein, președintele APPR, este un împătimit al culturii de porumb pe care o irigă integral. Cu toate acestea, aplicarea normelor de udat nu au făcut altceva decât să intensifice apariția fenomenului de băltire.

    ”Chiar și în România se drenează terenurilor agricole și fermierii care au astfel de probleme știu cu ce costuri ridicate și cu cât efort reușesc să scoată apa de pe suprafața agricolă. Tocmai de aceea am ales să cumpăr această mașină, pentru a-mi ușura munca. Se drenează foarte mult în Olanda, în Germania, în Belgia, în Franța și această mașină pe care eu am cumpărta-o este ceva obișnuit în aceste țări. Noi cultivăm terenuri care suferă în mod obișnuit de exces de umiditate și pentru că am dezvoltat sistemul de irigații nu am făcut altceva decât să accentuăm această problemă a solului”, a explicat fermierul român de origine franceză.

    4 tone/ha pierderile la porumb din cauza băltirilor

    În ciuda faptului că fermierul aplică o tehnologie ca la carte, atunci când vine vorba de cultura de porumb, fenomenul de băltire este cel care îi limitează drastic producțiile înregistrate. Potrivit fermierului, tehnologia pe care o aplică la cultura de porumb, precum și faptul că această cultură este irigată în permanență ar trebui să-i permită să obțină lejer 16.000 kg/ha, dar din cauza băltirilor pierdere anual, în medie cam 4.000 kg/ha.

    ”În fiecare an muncim foarte mult ca să scoatem apa din teren și tot nu reușim să facem producții bune. Faptul că avem terenuri unde băltește apa, aici se investește foarte mult atât fizic, prin munca pe care o depunem să scoatem apa din teren, cât și psihic, prin grija pe care trebuie să o avem. Toată iarna muncim să scoatem apa din teren, pompăm apa, facem canale de scurgere. Din cauza canalelor de scurgere pe care trebuie să le facem la fiecare 50 metri distanță, stricăm și utilajele cu care lucrăm terenul și muncim foarte mult. În ceea ce privește producția, din cauza băltirilor, numai la porumb pierdem anual în medie 4.000 kg/ha. Sperăm ca această mașinărie de drenaj să ne ajute”, a explicat fermierul, cam la cât se ridică pierderile cauzate de excesul de umiditate.

    Mașina de drenaj – unică la acest moment în fermele românești, va fi ”lansată la apă” în cadrul unei demonstrații pe care Asociația Producătorilor de Porumb din România – APPR o va organiza la ferma lui Arnaud Perrein joi, pe 20 octombrie. În cadrul evenimentului va fi prezentat nu doar noul utilaj, ci și restul metodelor folosite pentru a limita excesele de apă, așa cum sunt covorul verde, rotația culturilor, dar și mașinile speciale de făcut șanțuri (tehnologie adusă din Italia) sau o metodă folosită în Canada pentru a nivela terenurile pentru un drenaj de suprafață. Reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro vor fi prezenți la evenimentul din județul Ialomița pentru a prezenta toate aceste lucrări agricole care soluționează problema băltirilor pe terenurile agricole.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului