• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Confirmare oficială: 5.000 de dosare au fost deblocate de APIA!

    Roxana Dobre -

    Dosare DEBLOCATE! Avem confirmarea oficială că peste 5.000 de dosare ale fermierilor au fost deblocate iar APIA a efectuat plata subvențiilor pentru producătorii agricoli care așteptau banii. Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro că situația ”bifei de mic fermier” a fost rezolvată în totalitate!

    Bifa de mic fermier a adus mari probleme producătorilor agricoli în campania 2015. Propusă aparent ca o măsură atractivă pentru fermieri s-a dovedit că în final le-a adus probleme chiar și celor care nici măcar nu știau că au selectat-o vreodată. În categoria fermierilor afectați intră două cazuri: a producătorilor agricoli care inițial se încadrau la schema de mic fermier și au primit avansul din subvenții pe un cod bugetar iar după ce APIA a anunțat valoarea sprijinului cuplat au cerut să renunțe la schema care le aducea numai 1.250 de euro pe exploatație și cel al fermierilor care s-au trezit fără voia lor încadrați la ”mici fermieri” deși aveau de încasat sute de mii de euro.

    Situația s-a rezolvat pentru ambele categorii iar fermierii au deja în mare parte banii în conturi. ”Da, am reușit să deblocăm și această situație. Am găsit o soluție astfel încât fermierii să își primească banii. În caz contrar, situația nu era prea plăcută pentru că aveam, din câte am înțeles, vreo 5.000 de dosare în situația aceasta”, ne-a explicat în exclusivitate, ministrul agriculturii.

    Achim Irimescu spune că nu a mai fost nevoie să fie sesizată Comisia Europeană. ”Nu a fost nevoie pentru că am găsit noi soluția aici”, a mai punctat ministrul. Acesta spune că practic toți fermierii care au mers la centrele APIA și s-au retras din schema de mic fermier au avut dosarele deblocate și plățile făcute. ”Ideea era ca fermierii să fi solicitat renunțarea la această bifă”, a mai spus șeful de la agricultură.

    Cine erau fermierii blocați la plată?

    Potrivit surselor noastre din APIA Central numărul fermierilor care erau blocați din cauza ”bifei de mic fermier” a fost de circa 7.000 de producători agricoli. ”Concret sunt 6.800 de fermieri impactați de criteriul acesta că au fost plătiți la avans ca și mici fermeri iar după aceea au schimbat schema. Ca suprafață vorbim de un total de 45.730 de hectare care sunt vizate de acest blocaj”, ne-au mai precizat specialiști ai APIA.

    Cine sunt concret acești fermieri? ”Inițial schema de mic fermier era calculată pentru fermierii care aveau undeva până în 7,5 hectare și puteau să primească maxim 1.250 de euro pe exploatație. Adică dacă înmulțim valoarea SAPS-ului cu cea a ANT-ului avem undeva la 160 de euro pe hectar, bani ce îi primeau pe o perioadă de angajament de 5 ani. Așadar, pe cei care aveau până în 7,5 hectare, sistemul îi introducea automat în schema pentru micul fermier. Beneficiau în schimb de anumite facilități printre care exceptarea de la utilizarea practicilor agricole benefice pentru climă şi mediu sau de la aplicarea de sancţiuni administrative pentru nerespectarea normelor de eco-condiţionalitate. Ideea este că la acel moment, când au fost depuse cererile unice pentru campania 2015, fermierii, și nici APIA, nu știau care o să fie valoarea sprijinului cuplat. Acești producători agricoli au fost plătiți și la avans pentru această schemă iar ulterior, după ce s-a aflat valoarea SCV-ului, foarte mulți au mers la APIA cu anexe de adăugare suprafață. Cel mai relevant exemplu este al fermierilor care au cultivat lucernă. După cum se știe la sprijinul cuplat pentru lucernă s-a plecat de la cuantumul de 55 de euro pe hectar estimat și chiar dacă fermierul avea 5 hectare să spunem, și se adăuga și lucerna, tot nu se depășea 1.250 de euro. Funcționarii APIA ca să îi salveze oarecum pe fermieri au scot bifa din sistem pentru că era păcat să plafonezi un fermier care avea de luat 1000 de euro pe SAPS și ANT prin schema de mic fermier și trebuia să ia încă pe atât numai că avea 2 sau 3 hectare de lucernă. Adică de ce să rămână în acea schemă când el putea să ia dublu sau chiar triplu?”, ne-au mai spus surse din interiorul agenției de plăți.

    Mai mult, a doua categorie de producători agricoli afectați a fost a celor fermieri care s-au trezit fără voia lor în schema de mic fermier. A fost și cazul fermierului Orban Attila (39 de ani) din Târgu Secuiesc, județul Covasna despre care Agrointeligența – www.agrointel.ro a scris pe larg AICI.  Și în situația aceasta fermierii au primit banii iar bifa de mic fermier a fost retrasă.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului