Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

Director MADR: S-a aprobat ordinul pentru plata motorinei utilizată în trimestrul II

VESTE EXCELENTĂ pentru fermierii care așteaptă sprijinul pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul II al acestui an. Elena Tatomir, director general al Direcției Generale Politici Agricole și Industrie Alimentară din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a declarat astăzi că ordinul care prevede sumele fermierilor a fost aprobat iar banii vor ajunge în conturile producătorilor agricoli!

Pentru motorina în agricultură s-a aprobat ordinul și urmează să se dea cea aferentă trimestrului doi. Sunt în curs de elaborare și aprobare acte normative pentru susținerea sectorului de creștere a porcilor, prin acordarea unor ajutoare de minimis. Știm cu toții că s-au aprobat hotărârile legate de susținerea sectorului de ovine și caprine, sectorului de bovine, plus că plățile au fost acordate pentru 95% din totalul fermierilor“, a declarat astăzi Elena Tatomir, director general al Direcției Generale Politici Agricole și Industrie Alimentară din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), la conferința organizată de ziarul Bursa.

Potrivit surselor noastre din interiorul APIA, funcționarii așteaptă în acest moment alimentarea conturilor cu sumele care urmează să fie plătite fermierilor.

Ca o noutate pentru acest an, plățile vor fi efectuate de către județe prin bugetul pe care îl va acorda Ministerul Agriculturii către APIA Central și care va fi transmis către centrele județene. Vă reamintim că, suma alocată pentru plata ajutorului de stat în anul 2016 a fost actualizată la valoarea de 647.248.803 de lei (circa 147 de milioane de euro) și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2016.

De asemenea, ajutorul de stat constă în rambursarea diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură, a cărui valoare unitară este determinată potrivit prevederilor art. 218 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, este de 1,7975lei/litru.

Fermierii pot depune cererile aferente trimestrului III până pe 31 octombrie

Producătorii agricoli din toată țara mai au la dispoziție doar luna octombrie pentru a depune la centrele APIA de care aparțin documentația aferentă pentru a beneficia de ajutorul cuvenit pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură în trimestrul III al anului 2016.

Beneficiarii pentru care a fost emis acordul prealabil de finanţare pentru 2016 depun cererile de solicitare a ajutorului de stat însoţite de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în trimestrul respectiv, precum şi documentele prevăzute de Ordinul MADR nr. 1727/2015, pentru aprobarea Procedurilor specifice de implementare şi control, precum şi a formularisticii necesare aplicării schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Pentru sectorul vegetal, cererile de plată se depun însoţite de următoarele documente:

-Situaţia suprafeţelor şi a structurii culturilor pentru care solicită ajutorul de stat şi/sau producţia de ciuperci estimată, aferente perioadei pentru care solicită acordarea ajutorul de stat prin rambursare, al cărei model este prevăzut în anexa nr.8 din ordin;
-Documente care dovedesc cantitatea de ciuperci produsă, după caz;
-Situaţia centralizatoare a cantităţilor de motorină utilizate la lucrări mecanizate, aferente perioadei pentru care solicită acordarea ajutorul de stat prin rambursare, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr.9 din ordin;
-Copie a facturilor fiscale de cumpărare a motorinei emise de vânzător pe numele solicitanţilor;
-Dovadă cont trezorerie;
-Copie a documentelor de identitate şi/sau a documentelor de înregistrare, în cazul în care au intervenit modificări faţă de cererea de acord prealabil pentru finanţare;
-Adeverinţă în original de la Registrul agricol, cu suprafeţele aflate în exploatare, în cazul în care au intervenit modificări faţă de cererea de acord prealabil pentru finanţare;
-Adeverinţă în original de la Direcţia pentru agricultură judeţeană, pentru suprafeţele plantate cu vie nobilă, în cazul în care au intervenit modificări faţă de cererea de acord prealabil pentru finanţare.

Pentru sectorul zootehnic, cererile de plată se depun însoţite de următoarele documente:

-Situaţia centralizatoare a cantităţilor de motorină utilizate pentru sectorul zootehnic, aferentă trimestrului pentru care solicită acordarea ajutorul de stat prin rambursare, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr.9 din ordin;
-Copie a facturilor fiscale de cumpărare a motorinei emise de vânzător pe numele solicitanţilor;
-Situaţia privind calculul efectivului rulat/efectivului mediu realizat, întocmită de beneficiar şi vizată de medicul împuternicit de liberă practică, după caz, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr.10;
-Dovadă cont trezorerie;
-Copie de pe cererea depusă de către apicultori la consiliul local în vederea asigurării acestora de vetre de stupină temporare sau permanente;
-Copie a documentelor de identitate şi/sau a documentelor de înregistrare, în cazul în care au intervenit modificări faţă de cererea de acord prealabil pentru finanţare.

Pentru sectorul îmbunătăţiri funciare, cererile de plată se depun însoţite de următoarele documente:

-Situaţia centralizatoare a cantităţilor de motorină utilizate pentru irigaţii, aferentă perioadei pentru care solicită acordarea ajutorul de stat prin rambursare, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr.9 din ordin;
-Copie a facturilor fiscale de cumpărare a motorinei emise de vânzător pe numele solicitanţilor;
c) situaţia centralizatoare a cantităţilor de apă pentru irigaţii, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr.11 din ordin;
-Copie a facturilor de apă din care să reiasă volumul de apă consumat de către beneficiar;
-Situaţia suprafeţelor irigate, pe structuri de culturi, aferentă perioadei pentru care se solicită ajutorul de stat;
-Dovadă cont trezorerie;
-Copie a documentelor de identitate şi/sau a documentelor de înregistrare, în cazul în care au intervenit modificări faţă de cererea de acord prealabil pentru finanţare.

Cererile de plată pot fi depuse de administrator/reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal şi este însoţită de copia actului de identitate al persoanei împuternicite.

Iată câți litri de motorină se plătesc pentru fiecare cultură în parte, dar și pentru sectorul zootehnic și cel de îmbunătățiri funciare:

Sursă selectivă: Agerpres.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. sunt probleme in agricultura care nu se cunosc. mergeti in campanie pe ogoarle tarii sa vedeti ce se intampla cu adevarat . fermieri isi spun prin media doar problemele lor ale celorlalti nu mai conteaza. la sate in zone defavorizate in anul 2016 inca se mai practica sclavia munca la negru exploatarea omului de catre om evaziune fiscala etc. autoritatile statului sa isi faca datoria cu simt de raspundere. itm anaf protectia mediului garda financiara psi politia sa stea in permanenta pe teren si o sa vedeti cum se pune in miscare economia romaneasca. se vor aduce bani la buget se vor creea locuri de munca angajatii vor beneficia de salariu pe care il vor baga in consum nu ca fermierii care tin blocati banii prin banci sau la saltea.

  2. Alo UPS nu faci fata lasa-te de agricultura fa si tu altceva. Cine in tara asta mai ia motorina cu 1,7 lei litru motorina cine circula pe drumuri publice fara rovigneta fara itp rca nu platesc impozite la utilaje . statul va ajuta sa va dezvoltati voi si pe langa voi sa mai manance si cineva paine, da de unde voi va imbogatiti si lumea de la tara nu au unde sa lucreze. si apropo motorina subventionata e sa faceti agricultura nu sa va alimentati SUVurile.

  3. Hello !!!Pe cine prostim aici ? Sumele au fost aprobate de mult si publicate in Monitorul Oficial pe 14 octombrie . Deja au trecut 6 zile pana ati facut voi anuntul , urmeaza doua saptamani pana va beti cafeaua si reglati calculatoarele , doua saptamani sa va vina curentul si poate pana de Sf Nicolae sa platiti ceva . Ne-am obisnuit cu incompetenta MADR . Deja . cand vorbim de motorina noi punem 60 zile peste data anuntata de voi si la subventii adaugam intre 6 si 9 luni in functie de optimismul fiecaruia . Sa luati foc toti , pana la ultimul .

Scrie un comentariu