Culturi profitabileFermieri de succes

Fermierul EUGEN POPA a obținut 100 de tone la hectar la CULTURA DE SFECLĂ DE ZAHĂR

Foto: obiectivbr.ro

Eugen Popa este fermierul care a reușit ca anul acesta, la Tufești – Brăila, să adune de pe terenurile cultivate cu sfeclă de zahăr ceea ce pare a fi, la acest moment, cea mai mare recoltă – 100 de tone la hectar. A fost nevoie de zeci de tiruri timp de mai multe zile ca să preia producția-record și să o ducă la fabricile de zahăr cu care agricultorul a încheiat contract.

Cunoscătorii spun că cine reuşeşte să scoată 60 – 70 t/ha se poate declara mai mult decât mulţumit. „Până acum n-am prea auzit să se obţină mai mult de 70 t/ha, la cultura de sfeclă. Dacă agricultorul din Tufeşti a reuşit să facă 100 t/ha, chiar e o performanţă”, ne-a spus Traian Cişmaş, directorul Direcţiei Agricole Brăila, citat de publicația Obiectiv – Vocea Brăilei.

La începutul acestei săptămâni, luni şi marţi, de pe câmpul cu sfeclă al lui Eugen Popa au plecat 35, respectiv 70 de TIR-uri pline, care nu s-au putut mişca pe drumul de pământ decât trase de tractoare. Alte maldăre de sfeclă aşteptau să fie încărcate, însă ploaia de ieri a îngreunat operaţiunile de livrare a mărfii. Chiar şi aşa, fermierul din Tufeşti spune că este cam singurul din partea de est a ţării care a reuşit să intre la recoltarea sfeclei, deoarece în multe judeţe din Moldova a plouat consistent în ultimele zile, iar utilajele nu aveau cum să facă faţă noroaielor. Ghinionul lor, norocul brăileanului nostru…

„În ultima perioadă, au căzut precipitaţii însemnate, în jur de 80 de litri pe metrul pătrat. Sfecla e adusă la capătul locului, ca să încărcăm şi să o trimitem la fabrică, la Roman. Toată Moldova care duce la această fabrică e sub ploaie, aşa că la momentul ăsta toată sfecla care intră în producţie e asigurată de la noi, de la Brăila”, le-a spus jurnaliștilor fermierul Eugen Popa.

Agricultorul din Tufeşti lucrează de 35 de ani în agricultură şi regretă, evident, faptul că fabrica de zahăr de la Ianca s-a desfiinţat şi că, în prezent, România, care era mare exportatoare de zahăr, a ajuns să fie invadată de marfă din import. Cu toate astea, în ultima vreme, lucrurile par să intre pe un făgaş normal.

Eugen Popa ne-a declarat că n-ar fi reuşit să obţină rezultate atât de bune dacă nu avea contract cu o firmă care să-i preia integral producţia. „Avem contract ferm, pe preţuri ferme, şi ştim pe ce muncim. Faţă de ce cheltuieli avem, preţurile sunt bune, suntem stimulaţi şi cu subvenţii. E o cultură care merită extinsă, mai ales că România importă zahăr. Din exportatori, am devenit mari importatori. Noi duceam producţia aici, la 30 de kilometri, la Ianca. Acum o ducem 300 kilometri, până la Roman. Din fericire, s-a ridicat preţul şi putem să ne acoperim cheltuielile”, a spus Eugen Popa.

Totuşi, cum de a reuşit să obţină această producţie record?

„Dacă respecţi tehnologia, faci recoltă. Bineînţeles, cu irigaţii. Până anul acesta, cea mai mare recoltă pe care am reuşit-o la sfeclă a fost de 65 tone la hectar. De data asta, chiar dacă vremea nu a fost foarte prielnică, cu irigaţii şi, bineînţeles, cu cheltuielile aferente la hectar, am reuşit un rezultat extraordinar”, a mai declarat, satisfăcut, fermierul din Tufeşti.

Ca să îşi poată livra recolta, acesta a apelat la ajutorul prietenilor, care, pentru că pâmântul este încă îmbibat de apă de la ploile recente, au venit cu tractoarele pentru a trage TIR-urile la şosea.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

  1. cum e posibil ca un fermier cu 400 de ha sa ia 90 000 EURO subventie plus motorina cu 1,7 lei pe litru subventionata ramburs de tva calamitati si tot felul de facilitati si ajutoare de la stat si nu are nuciun angajat? plateste arenda 300 kg grau la ha sau ulei 30 litri ulei luat din en gros cu cu 3 lei litru nu plateste impozit la primarie nici la anaf . subventia trebuie data proprietarului terenului iar fermierul sa isi ia productia. circula cu utilaje pe drumuri publice fara itp rovigneta rca sau impozit . ce fac autoritatile statului dorm ? niste impostori isi instaleaza copiii la tara ca tineri fermieri ca e subventia mai mare dar el nu sta la tara . lucreaza cu oameni la negru statul oare nu vede nu poti lucra 1 ha singur dar 100 ha? sau imbogatit fermierii pe spatele bietilor oameni batrani si fara carte acum sunt la tara unii pensionari de cap dar cu timpul vor muri si nu vor mai fi pensionari daca acum lucreaza la negru in agricultura. uitati ce sau imbogatit asa zisii fermieri cu ce bani au luat ultilaje de miliarde cu ce bani au vile masini scumpe suvuri isi fac concediile prin afara . fermierii sunt cei mai mari evazionisti nu declara toata productia nu angajeaza oameni isi desfasoara activitatea departe de ochii lumii si de aia nimeni nu vede realitatile agriculturii . nu vedeti ca toate pozele sunt cu euro cu valize de bani . chiar nu vede nimeni?

    1. Se vede bine treaba ca nu stii deloc cum stau lucrurile in agricultura…oare europenii atat sunt de mafioti, incat au hotarat sa ia fermierul, deci cel care lucreaza, subventia pe suprafata??? eu mi-as dori sa fii tu proprietar de teren si sa iti iei subventia, dar sa fii si obligata sa cultivi acel teren cu grau, porumb, floarea soarelui…si pe langa acele 600 de lei primiti pentru un hectar, sa mai pui tu pana la 2600-2700 lei si sa infiintezi pe acel hectar grau, porumb sau soia sau floarea soarelui…apoi te vei gandi ca nu ai utilaje…si va trebui sa iti presteze cineva acele servicii, dar apoi te vei gandi ca sunt mari tarifele si va trebui sa-ti cumperi ceva, second-hand sau nou…oricum tu Alina esti din alta poveste si crezi ca fermierii colcaie de bani…daca au facut tehnologie, foarte bine, e normal sa aiba si bani…ca doar nu or fi asa frustrati ca tine….iar in ziua de astazi, cu utilaje bune, iti ajunge un singur om la 100 de hectare. Fermierii platesc impozit pe subventie, platesc 16% plus 5,5% Cas pe arenda oferita arendatorilor…proprietarul trebuie conform legii sa-si plateasca la Primarie impozitul pe terenul agricol…Ti-as spune si altele, insa sunt sigur ca nu vei intelege….

  2. Pacat de fabrica de zahar de la Ianca. Poate se gasesc totusi niste minti luminate. Mesajul pentru fermieri e totusi important … diferenta a facut-o irigarea. Succes pe mai departe!

Scrie un comentariu