• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • agrointel.ro
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Agribusiness
  • Anunțuri
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul EUGEN POPA a obținut 100 de tone la hectar la CULTURA DE SFECLĂ DE ZAHĂR

    agrointeligenta.ro -

    Eugen Popa este fermierul care a reușit ca anul acesta, la Tufești – Brăila, să adune de pe terenurile cultivate cu sfeclă de zahăr ceea ce pare a fi, la acest moment, cea mai mare recoltă – 100 de tone la hectar. A fost nevoie de zeci de tiruri timp de mai multe zile ca să preia producția-record și să o ducă la fabricile de zahăr cu care agricultorul a încheiat contract.

    Cunoscătorii spun că cine reuşeşte să scoată 60 – 70 t/ha se poate declara mai mult decât mulţumit. „Până acum n-am prea auzit să se obţină mai mult de 70 t/ha, la cultura de sfeclă. Dacă agricultorul din Tufeşti a reuşit să facă 100 t/ha, chiar e o performanţă”, ne-a spus Traian Cişmaş, directorul Direcţiei Agricole Brăila, citat de publicația Obiectiv – Vocea Brăilei.

    La începutul acestei săptămâni, luni şi marţi, de pe câmpul cu sfeclă al lui Eugen Popa au plecat 35, respectiv 70 de TIR-uri pline, care nu s-au putut mişca pe drumul de pământ decât trase de tractoare. Alte maldăre de sfeclă aşteptau să fie încărcate, însă ploaia de ieri a îngreunat operaţiunile de livrare a mărfii. Chiar şi aşa, fermierul din Tufeşti spune că este cam singurul din partea de est a ţării care a reuşit să intre la recoltarea sfeclei, deoarece în multe judeţe din Moldova a plouat consistent în ultimele zile, iar utilajele nu aveau cum să facă faţă noroaielor. Ghinionul lor, norocul brăileanului nostru…

    „În ultima perioadă, au căzut precipitaţii însemnate, în jur de 80 de litri pe metrul pătrat. Sfecla e adusă la capătul locului, ca să încărcăm şi să o trimitem la fabrică, la Roman. Toată Moldova care duce la această fabrică e sub ploaie, aşa că la momentul ăsta toată sfecla care intră în producţie e asigurată de la noi, de la Brăila”, le-a spus jurnaliștilor fermierul Eugen Popa.

    Agricultorul din Tufeşti lucrează de 35 de ani în agricultură şi regretă, evident, faptul că fabrica de zahăr de la Ianca s-a desfiinţat şi că, în prezent, România, care era mare exportatoare de zahăr, a ajuns să fie invadată de marfă din import. Cu toate astea, în ultima vreme, lucrurile par să intre pe un făgaş normal.

    Eugen Popa ne-a declarat că n-ar fi reuşit să obţină rezultate atât de bune dacă nu avea contract cu o firmă care să-i preia integral producţia. „Avem contract ferm, pe preţuri ferme, şi ştim pe ce muncim. Faţă de ce cheltuieli avem, preţurile sunt bune, suntem stimulaţi şi cu subvenţii. E o cultură care merită extinsă, mai ales că România importă zahăr. Din exportatori, am devenit mari importatori. Noi duceam producţia aici, la 30 de kilometri, la Ianca. Acum o ducem 300 kilometri, până la Roman. Din fericire, s-a ridicat preţul şi putem să ne acoperim cheltuielile”, a spus Eugen Popa.

    Totuşi, cum de a reuşit să obţină această producţie record?

    „Dacă respecţi tehnologia, faci recoltă. Bineînţeles, cu irigaţii. Până anul acesta, cea mai mare recoltă pe care am reuşit-o la sfeclă a fost de 65 tone la hectar. De data asta, chiar dacă vremea nu a fost foarte prielnică, cu irigaţii şi, bineînţeles, cu cheltuielile aferente la hectar, am reuşit un rezultat extraordinar”, a mai declarat, satisfăcut, fermierul din Tufeşti.

    Ca să îşi poată livra recolta, acesta a apelat la ajutorul prietenilor, care, pentru că pâmântul este încă îmbibat de apă de la ploile recente, au venit cu tractoarele pentru a trage TIR-urile la şosea.


    Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

    CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

    Te-ar mai putea interesa

    Anunțul ministrului Adrian Oros despre subvențiile APIA! Tehnica răritului chimic, prezentată de echipa Syngenta în cadrul Forumului OptiTech™ pentru Pomicultură Alo, Opoziția, mai ușor cu demagogia! „Hoți de voturi” sunteți și voi, ați speculat politic drama fermierilor!

    Ultimele știri

    Cum pot tinerii fermieri să obțină o subvenție mai mare de la APIA! Director APIA – anunț despre fermierii pasibili de pierderea subvenției! Astăzi la APIA: ședință de urgență pentru subvențiile fermierilor!