• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SE STRÂNG SEMNĂTURI!

    agrointeligenta.ro -

    A început strângerea de semnături pentru protejarea pământului românesc! În premieră în România, Federația Națională Pro Agro a demarat prima acțiune a reprezentanților din sectorul agricol care cer revizuirea Constituției în sensul declarării pământului ca patrimoniu național și limitând astfel înstrăinarea acestuia. Strângerea de semnături a fost pornită de ieri, din prima zi a târgului Indagra de la Romexpo București, acolo unde reprezentanții federației îi așteaptă pe toți cei care vor să susțină acțiunea.

    Reprezentanții Federației Naționale Pro Agro au început strângerea de semnături și au făcut anunțul oficial al demarării campaniei în cadrul întâlnirii pe care fermierii au avut-o cu președintele Klaus Iohannis. Chiar șeful statului s-a arătat nemulțumit că 30% din suprafața arabilă nu mai aparține cetăților români.

    ”Prin strângerea acestor semnături ne propunem să stopăm expansiunea fenomenului de acaparare și concentrare a terenurilor din România, a pădurilor şi a apelor, sens în care cetăţenii străini, apatrizii și persoanele juridice străine, ori care nu au capital majoritar românesc, nu vor mai putea dobândi dreptul de proprietate privată asupra terenurilor, pădurilor şi apelor, aceste persoane putând doar, în condițiile legii organice, să concesioneze sau să arendeze aceste resurse naturale vitale pentru siguranţa naţionlă: terenurile, pădurile şi apele. (…) S-a vândut deja străinilor mult prea mult din pământul şi pădurile ţării. Acest lucru trebuie oprit imediat, în totalitate. Nu ne mai putem permite să vindem străinilor aceste resurse esenţiale pentru ţară, în niciun fel de condiţii. Partenerii noştri din alte state europene pot investi în ţara noastră, pot face afaceri în general, în domeniul resurselor, însă doar în calitate de chiriași, concesionari ori arendași și nu de proprietari”, se arată în prezentarea acțiunii demarate de Federația Națională Pro Agro și Mișcarea Focul Dacic.

    dsc_0043
    Președintele Federației Naționale Pro Agro Emil Dumitru, la standul organizației din cadrul Târgului Indagra

    dsc_0903

    Pentru ca procesul să fie declanșat și să fie organizat un referendum, este nevoie de 500.000 de semnături. ”Reprezentanții federației noastre vor depune toate eforturile ca un număr important de semnături să fie strâns, ca un start bun, în cadrul Târgului Indagra. Toți cei care doresc să semneze pentru pământul românesc sunt așteptați la Romexpo până duminică. Vor găsi ușor standul Federației Pro Agro, amplasat în una dintre cele mai active zone a expoziției – zona dedicată zootehniei”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.

    Vă reamintim că pe 14 septembrie, la Timișoara, s-a constituit și s-a întrunit Comitetul de Inițiativă prin care se demarează adunarea de semnături pentru introducerea în Constituție a ceea ce înseamnă teren ca pământ – patrimoniu național, și de reglementare a pieței funciare în funcție de acest caracter al terenului.

    Agrointeligența a fost prezentă astăzi la oficializarea actului prin care, la notar, s-a constituit Comitetul de Inițiativă. La eveniment au luat parte Dimitrie Muscă de la Curtici, din județul Arad, alături de președintele Pro Agro, Emil Dumitru. Acțiunea, prima de acest fel din istoria recentă a României a fost inițiată de mișcarea Focul Dacic condusă de Ioan Toroican, fondator și președinte. Acesta din urmă a rostit cuvântul de deschidere al evenimentului care își dorește să declanșeze procedura de modificare a Constituției, pentru a limita accesul străinilor la achiziția de terenuri agricole pe teritoriul României.

    Proiect de lege pentru modificarea art. 44 alin. (2) teza a II-a din Constituția României

    Forma actuală a art. 44 teza a II-a din Constituția României

    „Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. Cetăţenii străini şi apatrizii pot dobândi dreptul de proprietate privată asupra terenurilor numai în condiţiile rezultate din aderarea României la Uniunea Europeană şi din alte tratate internaţionale la care România este parte, pe bază de reciprocitate, în condiţiile prevăzute prin lege organică, precum şi prin moştenire legală”.

    Forma propusă a art. 44 teza a II-a din Constituția României…

    „Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. Cetăţenii străini, apatrizii și persoanele juridice străine ori care nu au capital exclusiv românesc nu pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor, pădurilor şi a apelor, nu le pot arenda, concensiona, închiria.

    Prin excepţie, cetăţenii străini, apatrizii și persoanele juridice străine ori care nu au capital exclusiv românesc, conform legii organice, pot concesiona, închiria, numai terenuri care au destinaţia construcţii civile, comerciale, industriale”.

    dsc_0089
    Florentin Bercu, directorul general Al Federației Naționale Pro Agro, printre primii semnatari pentru păstrarea pământului românesc

    De ce este important ca pământul să devină patrimoniu național?

    ”Odată transformat pământul în bun de patrimoniu național, vorbim de un bun care nu mai poate fi vândut așa cum vrei. În Franța există această liberalizare a pieței funciare și cu toate astea acolo se cumpără teren foarte greu. Prin această schimbare de Constituție se urmărește și întărirea unor comunități rurale, pentru ceea ce înseamnă formare zonei economice în agricultură, a patrimoniului. Ca să nu mai vorbim și de ceea ce înseamnă dezvoltarea arendei. Arenda este cea care îți dă o valorificare economică mai bună a pământului, dar în același timp îți păstrează și lumea în zona ruralului”, a explicat pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro prof. dr. Valeriu Tabără.

    Cum se poate revizui Constituția?

    Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot. În cazul cetăţenilor care iniţiază revizuirea Constituţiei, aceștia trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

    Conform Constituției României, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

    Nu pot forma obiectul revizuirii, dispoziţiile Constituţiei privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii. De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora.

    Constituţia nu poate fi revizuită pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă şi nici în timp de război.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial