• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • AJUTOR DE STAT: 200 de euro/ha! CINE POATE ÎNCASA ACEST SPRIJIN DE LA MADR!

    agrointeligenta.ro -

    Ajutor de stat în valoare de 200 de euro pe hectar! Aceasta este suma pe care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale își propune să o ofere sub forma unui ajutor de stat pentru ”Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor”. Astăzi, 8 noiembrie, Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul instituției un proiect de lege care are ca scop acordarea unor ajutoare de stat pentru protejarea pădurilor.

    În cadrul documentului aflat în dezbatere publică se precizează faptul că ”scopul ajutorului constă în acordarea de plăți compensatorii pentru pierderile de venit și costurile suplimentare rezultate din depășirea cerințelor obligatorii prevăzute de legislația națională în domeniul silvic sau dreptul intern relevant ca urmare a angajamentelor voluntare încheiate de beneficiarii schemei. Angajamentele voluntare menționate se încheie în vederea conservării biodiversității specifice ecosistemelor forestiere și reducerii eroziunii solurilor forestiere”.

    Prin aplicarea schemei se urmăreşte reducerea numărului de intervenții silvotehnice în pădure și promovarea aplicării de tehnologii de exploatare a lemnului cu impact redus asupra solului. În vederea atingerii scopului definit schema vizează implementarea următoarelor pachete:
    a)Pachetul 1- Asigurarea de zone de liniște,
    b)Pachetul 2- Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rărituri.

    Valoarea ajutorului de stat: maxim 200 de euro pe hectar într-un an

    Intensitatea ajutorului public nerambursabil acordat în baza prezentei scheme este de 100% din totalul costurilor eligibile, dar nu mai mult de 200 euro pe hectar şi pe an. Valorile plăţilor compensatorii acordate sunt următoarele:
    a)25 euro pe an și pe hectar pentru suprafața angajată în cadrul Pachetului 1,
    b)103 euro pe an și pe hectar pentru suprafața anuală pentru care se solicită sprijin în cadrul Pachetului2.

    Pentru suprafața cuprinsă între 100 și 500 de hectare se va acorda 100% din valoarea plății compensatorii, iar pentru suprafețe mai mari de 500 hectare se aplică degresivitatea sprijinului financiar, astfel că nivelul plăților va fi ajustat după cum urmează:
    – pentru suprafața cuprinsă între 500,01 ha și 1000 ha se va acorda 75% din valoarea plății/plăților compensatorii,
    – pentru suprafața cuprinsă între 1000,01 ha și 5000 ha se va acorda 50% din valoarea plății/plăților compensatorii,
    – pentru suprafața mai mare de 5000 ha se va acorda 35% din valoarea plății/plăților compensatorii.

    Beneficiarii schemei sunt:

    a)Unităţile administrativ‐teritoriale care au în proprietate publică sau privată terenuri forestiere,
    b)Persoanele fizice și juridice care au în proprietate privată terenuri forestiere,
    c)Asociații între beneficiarii celor două categorii prezentate mai sus.

    Pentru a fi eligibili în cadrul schemei, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
    a)să fie proprietarii suprafețelor de teren forestier localizate pe teritoriul României pentru care se solicită sprijin în cadrul schemei;
    b)să se angajeze că mențin angajamentul de silvomediu pentru o perioadă de 5 ani, de la data semnării acestuia;
    c)să se angajeze că respectă cerințele specifice pachetelor de silvomediu pentru care aplică;
    d)să dețină contract de administrare sau prestări servicii silvice cu un ocol silvic autorizat pentru suprafețele de teren forestier pentru care se solicită sprijin în cadrul schemei;
    e)să participe în cadrul angajamentului cu toată suprafața de teren forestier deținută de acesta într‐o unitate de producție și/sau protecție.

    Care sunt suprafețele care se încadrează în schemă?

    Fac obiectul aplicării schemei terenurile forestiere, cu excepția suprafețelor încadrate în tipul I funcțional, cu condiția ca terenurile destinate împăduririi sau reîmpăduririi să nu reprezinte mai mult de 15% din suprafața angajată. Suprafața minimă pentru care se încheie angajamentul este de 100 ha. Suprafețele care fac obiectul angajamentului trebuie identificate în format electronic. De asemenea, suprafața trebuie să facă parte dintr‐un amenajament silvic în vigoare. Amenajamentul se consideră a fi în vigoare după ce a fost avizat procesul verbal al conferinței a II‐a de amenajare, act ce semnifică începerea perioadei de aplicare a amenajamentului.


    Te-ar mai putea interesa

    Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte