• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • OFILIREA SAU PĂTAREA FRUNZELOR LA ORHIDEE? Iată cele mai frecevente BOLI ȘI DĂUNĂTORI ai orhideelor și CUM PUTEȚI SALVA FLOAREA PREFERATĂ!

  agrointeligenta.ro -

  Bolile comune ale orhideelor! La fel ca majoritatea plantelor și orhideele pot fi afectate de boli, care de cele mai multe ori sunt cauzate de fungi. Cele mai multe afecțiuni comune ale orhideelor pot fi prevenite sau tratate, mai ales dacă acestea sunt identificate din timp. În cazul dăunătorilor, este important să se monitorizeze sănătatea plantelor în mod frecvent și să seacționeze imediat dacă apar probleme.

  Orhideele se găsesc pe piață în mai multe variante de dimensiuni, culori și forme de creștere. Majoritatea acestor plante provin din zone cu păduri tropicale, unde climatul variază de la temperat la tropical. De asemenea, există specii care prosperă în condiții aride, dar acestea nu sunt cultivate pe scară largă. Bolile orhideelor apar în mod frecvent atunci când excesul de umiditate rămâne pe frunze și flori sau când solul are un drenaj slab. Modificarea factorilor climatice sau chiar schimbarea ghiveciului poate minimiza efectul afecțiunilor deja instalate.

  În cele ce urmează vă prezentăm care sunt cele mai întâlnite boli ale orhideelor, dar și ce tratamente este indicat să aplicați pentru a evita pierderea florilor:

  1. Bolile orhideelor: putregaiurile de origine micotică

  Simptomele: Cele mai comune semne ale acestei afecțiuni sunt apariția unor pete negre pe spatele frunzelor, uneori umflate, alteori adâncite și putrezirea rădăcinii. Petele datorate ciupercilor sunt în extindere și se datorează excesului de apă din sol sau pulverizării și stagnării apei.

  Tratament: Se impune îndepărtarea părților afectate (frunze, rădăcină, flori), limitarea udărilor și oprirea stropirii, dar și asigurarea unei aerisiri eficiente. Dacă putregaiul se extinde, se impune schimbarea ghiveciului și a substratului și a pulverizării unui fungicid, din comerț.

  Soluții naturale: Luați în calcul că plantele de interior vor locui în continuare cu dumneavoastră în același spațiu și că fungicidele pot fi mult timp stocate în perdele ori în alte articole de interior. În locul lor puteți folosi soluții pregătite în casă. Eficientă ar putea fi o pastă obținută din scorțișoară măcinată și apă, amestecată bine și întinsă pe întreaga plantă cu o pensulă.
  O altă soluție salvatoare se poate obține din 4-5 căței de usturoi zdrobiți, adăugați la un litru de apă clocotită. Infuzia se lasă la răcit, se strecoară și poate fi folosită ca un veritabil fungicid natural.

  2. Bolile orhideelor: putregaiurile de origine bacteriană

  Simptome: Diagnosticarea bacteriozelor este foarte importantă, întrucât acestea pot fi confundate de cultivatorii începători cu micozele. Trebuie spus că bacteriozele sunt relativ rare la orhidee, acestea fiind mai rezistente la aceste boli decât alte flori. Bacteriozele ar putea fi descrise ca niște pete maro, mici la început, cu margini clare. Țesutul care se învecinează cu aceste pete este moale. În câteva zile frunza se îngălbenește și cade.

  Tratament: În astfel de situații planta trebuie izolată, părțile afectate trebuie tăiate cu un bisturiu ce va fi dezinfectat în flacără după fiecare tăietură. Se impune oprirea stropirilor și dezinfectarea spațiului în care aveți restul orhideelor. De preferat ar fi ca persoana care se ocupă de orhideea afectată să fie alta decât cultivatorul, reducând la maximum legătura plantei afectate cu restul spațiului.

  3. Bolile orhideelor: virozele

  Simptome: Virozele sunt transmise de dăunătorii care înțeapă planta și sug seva. Fiind principalii vectori de transmitere a virozelor, se recomandă eradicarea insectelor. Virozele sunt mai greu de identificat, fiind necesar ajutorul unui specialist. Virozele ar putea fi descrise ca multe pete mici, rotunde sau neregulate, galbene sau albicioase.

  Tratament: În cazul virozelor, planta nu mai poate fi ajutată. Este important să eliminați planta afectată pentru a nu compromite întreaga colecție și să dezinfectați cu atenție toate uneltele folosite care au intrat în contact cu aceasta.

  4. Bolile orhideelor: ofilirea frunzelor

  Simptome: Ofilirea frunzelor orhideelor ar putea avea mai multe cauze. Această problemă ar putea fi datorată de lipsa substanțelor nutritive. Dacă ați fertilizat corespunzător, ofilirea ar putea trăda afectarea rădăcinii. Examinați rădăcinile și dacă veți constata că acestea cresc deformate, sunt moi sau au aspect nesănătos, cauza ar putea fi substratul din ghiveci sau udarea excesivă.

  Tratament: Schimbați ghiveciul, substratul și udați corespunzător.

  5. Bolile orhideelor: îngălbenirea frunzelor

  Simptome: Îngălbenirea și căderea frunzelor de orhidee ar putea avea mai multe cauze – lipsa luminii, curenți de aer, plasarea în imediata vecinătate a caloriferului, substratul tasat. Frunzele de orhidee se îngălbenesc și cad și atunci când o importantă parte a rădăcinii este afectată. În acest caz, orhideea nu mai poate fi salvată, ci trebuie eliminată.

  Sursă selectivă: gradinasisanatate.blogspot.ro.


  Te-ar mai putea interesa

  Dr. ing. Călin Cristian, Stațiunea Didactică USV Timișoara: Anul acesta producem 40.000 de puieți! Pete pe trandafiri. Cauze, soluții Cizelarea strugurilor la recoltarea viței de vie: cum se face

  Ultimele știri

  Plățile pentru Tomata, aproape de start. Guvernul a aprobat banii fermierilor CICh Năvodari: soluții eficiente pentru deblocarea fosforului și pierderile de azot Titluri de proprietate pentru proprietari și moștenitori. Termen limită: 20 noiembrie, la primării