• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Suprafața minimă de teren pentru care se poate lua subvenție de la APIA

    Oana Timar -

    Suprafața de teren de la care APIA începe să plătească subvenție! O chestiune importantă pentru cei care lucrează suprafețe mici de teren agricol și care își doresc să beneficieze de plățile directe pe care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită din fonduri europene sau de la bugetul de stat.

    Legislația în vigoare (OUG 3/2015 și Ordinul 619/2015) este cea care stabilește care este suprafața minimă pentru care se acordă subvenții de la APIA. Astfel, condițiile de eligibilitate pentru subvenția APIA prevăd ca beneficiarul să exploateze un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 ha, iar suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha.

    Hectar eligibil înseamnă suprafaţa agricolă utilizată pentru o activitate agricolă din cadrul unei exploataţii.

    În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha.

    „Precizăm că sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin 1 (un) hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul serelor, solarelor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuștilor fructiferi, suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha și/sau, după caz, să dețină un număr minim de animale. Pentru legume cultivate în sere și solare, suprafața minimă a exploatației este de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelei este de 0,03 ha”, arată oficialii APIA.

    Fermierii care deţin parcele agricole cu o suprafaţă de până la 0,1 ha nesolicitate la plată pot să nu le declare în cererea unică, cu condiţia ca suprafața însumată a acestor parcele să nu depășească 1 (un) hectar. De asemenea, fermierii care nu depun cerere pentru nicio plată directă bazată pe suprafață, nu au obligația de a-și declara parcelele agricole, dacă suprafața totală nu depășește 1(un) hectar. În toate cazurile, fermierul trebuie declarate toate parcelele agricole şi toate zonele de interes ecologic, confom art. 8 alin. (1) lit. c), f), f1), din OUG nr. 3/2015 cu modificările şi completările ulterioare.

    Mai mult, fermierul trebuie să respecte bunele condiţii agricole şi de mediu, reglementate prin legislaţia naţională, pe toată suprafaţa agricolă a exploataţiei.

    Cine poate încasa subvenție de la APIA

    Beneficiarii plăţilor directe pot fi persoanele fizice şi/sau persoanele juridice care utilizează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţi administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune, locatari sau altele asemenea. Așadar, arendatorul, concedentul, locatorul şi/sau comodantul nu beneficiază de plăţi pentru terenul/animalele arendat(e), concesionat(e), închiriat(e) şi/sau împrumutat(e) spre folosinţă.

    Persoanele care se încadrează în aceste condiții minime de eligibilitate pentru a lua subvenție de la APIA trebuie să știe că nu pot solicita acești bani tot timpul anului, ci doar în perioada în care Agenția derulează campania anuală de depunere a cererii unice și care începe pe 1 martie și se încheie pe 15 mai. Nu se pot cere subvenții în afara acestei perioade, depunerea cererii unice reprezentând condiție obligatorie pentru obținerea sumelor de la APIA.

    Vă recomandăm să citiți și: PRIMUL PAS pentru a obține SUBVENȚIILE DE LA APIA!


    Te-ar mai putea interesa

    Valeriu Tabără – internat de urgență la Spitalul Elias din București! 30 septembrie – termen limită la APIA pentru subvenția de 60 euro/ha Marcel, producătorul de mezeluri care folosește carne din ferma proprie

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024. Adrian Pintea, MADR: Banii alocați pentru plățile fermierilor! Sărbătoarea Țurcana – Regina Munților 2024, suspendată din cauza pestei micilor rumegătoare Plăți APIA astăzi în conturi. Se achită subvenția de 100 euro/ha!