Piaţa terenurilorŞtiri agricole

CERTIFICATUL DE MOȘTENITOR SE ELIBEREAZĂ GRATUIT! Vezi care este procedura prin care ACTUL SE OBȚINE FĂRĂ CHELTUIELI NOTARIALE!

ȘEFA NOTARILOR PUBLICI CONFIRMĂ: certificatele de moștenitor se eliberează fără cheltuieli din partea beneficiarilor! Care este procedura ce trebuie urmată și cum se desfășoară, efectiv, acest proces, a explicat Laura Badiu din cadrul Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România. Notarul public a subliniat că românii trebuie să știe și să fie informați că eliberarea certificatelor de moștenitor se face fără vreun cost!

”Experții în materie cadastrală vor efectua măsurătorile acestor imobile – parcele de teren agricol, parcele de teren cu case, tot ce are omul în proprietate. După efectuarea măsurătorilor, se vor colecta actele de proprietate existente. Primăriile vor emite titluri de proprietate acte acolo unde nu sunt emise sau vor pune la dispoziția Agenției Naționale de Cadastru actele de proprietate necesare. Din oficiu, ANCPI va sesiza organizația profesională a notarilor publici, iar notarii vor primi, prin repartizare, asemenea dosare de proprietate. Să spunem că locuiți într-o comună, tatăl a decedat și nu ați făcut certificatul de moștenitor. Sesizarea va fi transmisă din oficiu către un notar public, notarul va face citații și va chema moștenitorii cunoscuți – copii, frați, surori, după cum va fi situația, la el la birou. Se va întocmi certificatul de moștenitor, fără nici un fel de cheltuială din partea cetățeanului, prin efortul și grija notarilor și a Agenției Naționale de Cadastru. Certificatul de moștenitor va privi strict proprietatea măsurată, cadastrată. După emiterea certificatului de moștenitor, împreună cu măsurătorile, se vor transmite la Cartea Funciară unde se va efectua cartea funciară a imobilului”, a explicat șefa notarilor în cadrul emisiunii ”Viața Satului” de la TVR 1.

La acest moment, moștenirile pentru terenurile incluse în Programul Național de Cadastru și Înregistrare Sistematică se fac fără ca oamenii să plătească sume de bani. ”Urmează să fie măsurate toate proprietățile de pe raza unei comune, de exemplu, ca apoi la Primărie să fie afișate listele cu evidența proprietăților acolo unde există acte. Acolo unde nu există acte, vor fi transmise adrese din oficiu la notari prin intermediul organizațiilor lor profesionale pentru ca notarii să întocmească actele de moștenire așa încât pe teritoriul unei comune toate proprietățile să fie măsurate, înregistrate, să se știe cui aparțin și să fie înscrise în Cartea Funciară”, a mai explicat reprezentanta Uniunii Naționale a Notarilor Publici.

Cât durează obținerea certificatului de moștenitor

”În ceea ce privește partea noastră, a notarilor, vorbind strict de eliberarea certificatelor de moștenitor, această parte va fi derulată rapid – cât timp noi știm moștenitorii, ni se declară care sunt moștenitorii, cât timp avem de la primărie și de la Cadastru actele și măsurătorile efectuate, noi o moștenire o emitem și în două săptămâni. Pentru noi nu este o problemă de timp. Totul depinde de om, cum oamenii dintr-o localitate, pornind de la gospodarul-șef șef și până la ultimul om vor sprijini demersurile. Cum? Facilitând măsurătorile, spunând care sunt moștenitorii unei persoane, prezentându-se la măsurători sau la notar, punând la dispoziție documentele”, a mai declarat Laura Badiu.

Când nu este posibilă eliberarea certificatului de moștenitor prin notarul public

”Pot exista motive de respingere (a cererii de eliberare gratuită a certificatului de moștenitor – n.r.). În realitate, se poate întâmpla ca o persoană să fi avut 7 copii – 6 să vină la notariat, dar al șaptelea să nu vină pentru că nu poate, poate lucrează în străinătate sau pur și simplu este rău-intenționat și nu vrea. În aceste situații, notarul nu poate elibera certificatul de moștenitor – actul de proprietate, motiv pentru care oamenii trebuie să meargă la judecătorie. Acesta este un motiv, de xemplu, în care procedura nu se poate finaliza. Sau este posibil ca două parcele din terenul agricol să se suprapună și atunci oamenii trebuie să se întâlnească și să rezolve această problemă. Iată un alt motiv pentru care procedura nu poate fi finalizată. În aceste condiții, vom primi o încheiere de respingere de la Cartea funciară, urmând ca problema – dacă este litigioasă, dacă oamenii se ceartă, să se rezolve de către judecător. De aceea este bine ca oamenii, între ei, să își acorde unul altuia sprijin pentru a putea reglementa probleme care nu s-au reglementat atâția ani”, a explicat reprezentanta Uniunii Naționale a Notarilor Publici.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


36 comentarii

 1. ar fi bine daca ar fi stabilite niste taxe sa stie omul cat trebuie sa plateasca,asa cu gratuitul am ajuns in situatia de a-ti cumpara efectiv casa parinteasca de la notari si contopisti

 2. Anul trecut am dezbătut masa succesorala după decesul tatălui meu si am plătit, daca legea este în vigoare de ce nu se respecta? Poate se autosesizeaza cineva.?

 3. Am dezbatut mostenirea unui teren intravilan in urma decesuli tatalui, s-au eliberat cerificatele de mostenitor, pt faptul ca am fost plecata din tara 5 ani acestea au ramas la notar. De 2 ani de zile bat drumurile notariatului si nu pot sa-mi ridic nici macar documentele originale ce sa mai spun de certificate (al meu si al mamei), motivul fiind calculu depozitarii in arhiva notariatului.
  Va rog sa-mi spuneti cum ar trebui sa procedez pt a-mi recupera macar documentele originale! Multumesc frumos

 4. Buna ziua,sunt din Timisoara,mama a decedat anul trecut si abia anul acesta,cu mari eforturi am reusit sa am ceva bani sa fac succesiunea aia tampita.Sunt UNIC mostenitor,nu am averi,nu am servici si am cautat de am inebunit un notar mai ieftin!Cu chiu cu vai,cu interventii,am gasit sa fac acel act cu 2000 lei!Pentru mine si atat este mult.Asa ca a face actul de succesiune GRATUIT este MIT!Daca este lege,inseamna ca legiuitorii astia ”grozavi”care ii avem,sunt habarnisti!Nu stiu cum este in viata reala?Nu mai derutati oamenii cu articole de genul,mergeti pe teren si verificato cum fac notarii care nu se mai satura de jacmanit!!

 5. Doresc sa stiu cum pot obtine un certificat de mosyenitor sau ceva asemanator pt un teren forestier,titlu de proprietate fiind pe numele strabunicului iar pe titlu ca mostenitor este trecuta si mama mea care a decedat in 1996,in dreptul mamei pe titlu sunt trecuti mostenitorii printre care si eu,nu s-a facut succesiune,iar eu mai am trei frati dar nu stiu nimic de ei,nu am pastrat legatura,rog un raspuns.Multumesc

 6. Buna seara , fiți amabil am si eu o întrebare …Am făcut testul de paternitate după Tatăl meu i-ar acum am primit hotărârea ..mi-am schimbat certificatul de naștere , buletinul cu numele de Fam al tatălui …si acum doresc să îmi scot certificatul de moștenitor .. si mi-a sp un domn avocat să merg la notar cu certificatul de deces al tatălui, cu certificatul meu de naștere, cu sentința de la testul ADN, si cu buletinul ,si va trebui să dau o declarație la notar pe propria răspundere că sunt fica decedatului. Iar acum un domn notar mi-a spus .. ca pe lângă toate astea trebuie să duc documente cu toate bunurile defunctului …

 7. Eu am act de antretinere cu antabulare doamna a murit iar domnul traieste. Cum putem proceda sa scoatem bani de la banca ? Mentionez ca domnul e codibitor la banca unde au bani. Succesiunea nu se poate face ca copii lor nu sunt an țara.

 8. Este vorba de Ordinul nr. 1125/2016 prin care s-a aprobat Protocolul de colaborare intre ANCPI si Uniunea Nationala a Notarilor Publici,care a intrat in vigoare la 28 sept. 2016.

 9. Buna ziua! Soacra mea a fost adoptată si este singura,problema e ca ea nu a facut nici un act de moștenire pana acum pentru ea e mai ușor sa faca actele pentru moștenire având in vedere ca e singura. Mama ei a murit acum 9 ani si ea e in străinătate. Chiar poate sa faca actele fără sa plătească succesiunea?

 10. VAX ALBINA. Este o nouă metodă de a jumuli banii publici de către notari și OCPI etc. Se referă la suprafețele CADASTRATE. Majoritatea proprietăților din România sunt NECADASTRATE.Problema depinde de sistemul judiciar, adică mai întâi justiția trebuie să stabilească cine și ce drepturi are. Altfel, totul rămâne la disceția primarilor, viceprimarilor și…altor conțopiști de prin primării. VAX ALBINA!

 11. Daca tatal meu a decedat de 12 ani, mama traieste, pot beneficia de certificat de mostenitor gratuit sau fara cheltuieli notariale?
  As vrea sa cunosc toate conditiile! Multumesc!

 12. Pe mine m-a trimis notarul sa scot acte din arhiva de la 1900 pentru obtinerea certificatului de mostenitor, in conditiile in care am dovedit ca sunt UNIC mostenitor!! Asa ca astea sunt povesti!

 13. daca planul digital sa face , restul ieste flora la orechi, nici cu bani grei platit de compator nu reuşim sa facem intabulare si cadastru, a blocat vanzare de proprietati , domne platim CM si cadastru dar nu putem sa facem din lipsa planul digitale , am ajunj sa ma judec cu 200 de familie din cauza nu pot sa fac cadastru

 14. Intrati in posesie la ternenuri iar daca le dati in arenda voi sa va luati subventia de la apia iar fermierul sa isi ia productia iar daca vreti sa il vindeti dati-l la straini pe muti bani.

  1. Posesia nu este tot una cu proprietatea, dar un prost n-are de unde sa stie! Bai postac prost ce esti, care esti tu acolo la tine…..lasa-ne in pace ca spui numai tampenii!! Fara proprietate nu poti sa vinzi, iar subventia e a aluia de trage in mijlocul campului ( prin insasi definitie si lege!!) nu a vreunei putori ca tine care vrea sa stea in varful patului si sa castige bani. Sa nu te mai vad pe aici ca deja m-ai enervat!

 15. sant din com.CIRESU JUD.BRAILA si nu am facut sucesiunea dupa moartea tatalui unde putem trimite sa beneficiem de facut sucesiunea gratis cat de adevarat este asta cu AGROINTELIGENTA trimite primarria CIRESU DAR UNDE

  1. Nu exsita succesiune gratis, daca se face succesiunea in termen de 2 ani de la decesul persoanei, nu se plateste 1% din valoarea bunului mostenit, daca s-a depasit acest termen se plateste.

Scrie un comentariu