George Stanson, CASE IH & Steyr: ”În România se cumpără constant 1.800-2.000 de tractoare noi pe an”
Gabriela Gimbășanu -O piață care vinde, anual, 1.800-2.000 de tractoare, dar care, pentru a ține pasul cu tehnologia statelor vestice, ar trebui să vândă cel puțin dublu. În agricultura românească mai funcționează încă peste 100.000 de tractoare vechi, de producție autohtonă, majoritatea U650, depășite în raport cu mașinile agricole ”de bază” în fermele occidentale. Sunt câteva puncte atinse de discuția avută recent de reporterul Agrointeligența – www.agrointel.ro cu George Stanson, Business Manager Case IH&Steyr pentru România, Bulgaria, Serbia și Croaţia. Specialistul internațional este de părere că pentru a ține pasul, România ar trebui să raporteze anual vânzări de 3.500-4.000 de tractoare noi!
Într-un interviu realizat pentru cititorii Agrointeligența- www.agrointel.ro, am încercat să aflăm de la George Stanson care sunt provocările la care este pregătită să răspundă compania Titan Machinery România – unic distribuitor CASE IH la noi în țară, ce investiții se pregătesc, dar și care sunt soluțiile pe care managerul le întrevede pentru ca producțiile agricole medii din România să înregistreze o creștere simțitoare, să se apropie de ceea ce se recoltează în fermele performante de la noi.
Pentru acest sfârșit de an, ce noutăți aduceți în materie de utilaje și echipamente agricole?
În primul rând ne-am propus să aducem în prim-plan toate lucrurile la care am lucrat o perioadă de trei, până la cinci ani, în așa fel încât să trecem la următorul nivel. Cu mulți ani înainte combinele noastre nu produceau calitatea paielor care era cerută de crescătorii de animale. În prezent avem un sistem foarte simplu, universal, și prin care fermierul poate alege fie să împrăștie pleavă, fie să obțină paie pentru balotat. Acest lucru este extrem de important pentru acei fermieri care, pe lângă cultura mare, fac și zootehnie. Avem o altă noutate, aspectul de Cross-Flow – există foarte mult teren în pantă în România și unde se întâmpină dificultăți la recoltare cu sistemele convenționale. Investiția noastră a fost făcută cu cap. Pentru acei fermieri care au din păcate un teren cu o pantă de 30° trebuie să aibă posibilitatea să recolteze într-un mod eficient și cu o viteză cât mai mare de înaintare.
Celelalte aspecte sunt legate de serie, avem o surpriză imensă pentru anul următor care nu o pot face publică în acest moment. Vorbim despre ceva care va fi vopsit în roșu.
Care sunt principalele avantaje pe care fermierii le au atunci când aleg să cumpere un utilaj și să colaboreze cu specialiștii CASE IH – Titan Machinery?
Nu doar că vindem utilaje în România, dar le și adaptăm la nevoile specifice ale fermierilor din țară. Este un lucru pe care îl facem mare mândrie. În momentul în care găsim un lucru extraordinar de eficient, care să adauge valoare, îl luăm și-l facem al nostru. Românul este, prin definiție, un om extraordinar de inventiv, face lucruri pe care designerii din vest nu vor fi în stare sau nu o să-i ducă vreodată capul să facă niciodată așa ceva. Fermierul român găsește în permanență soluții la problemele lui, tocmai pentru că una este pământul din Timișoara, alta e pământul din Bărăgan și cu totul altceva cel din Delta Dunării. Datorită faptului că avem o echipă completă de suport ,aceasta asigură un traseu scurt pentru a prelua ideile cele mai deștepte pe care le găsim în teritoriu și pe care ulterior le adaptăm utilajelor noastre.
Decizia se află la București și în momentul în care apare orice fel de problemă, de orice natură, ea trebuie discutată, lanțul decizional este foarte scurt și foarte eficient. Au existat situații în care ne-am implicat cu toții și am rezolvat probleme care acum zece ani le rezolvam într-o săptămână, acum le rezolvăm de pe o zi pe altă.
Vorbeați de echipă și știm că numărul fermelor românești este mare, fiecare cu specificul și problemele sale ce pot apărea. Aveți o echipă suficient de mare pentru a răspunde cererilor venite din partea fermierilor? Care este timpul de răspuns la solicitările lor?
Evident că nu suntem perfecți și bineînțeles că ne dorim să evoluăm, tocmai de aceea a început să fie din ce în ce mai vizibilă deschiderea noastră de mentalitate ca și echipă. O altă surpriză pentru anul următor va fi investiția pe care am hotărât să o facem în a deveni și mai buni. Este vorba de câteva puncte de lucru noi, de investiție în oameni, un număr impresionant de oameni pe care nu cred că-i va mai angaja cineva în 2017. Avem stabilit un buget, avem proiectat și numărul de oameni pe care o să-i aducem în așa fel încât fermierul să se simtă din ce în ce mai confortabil să lucreze cu noi.
Prin aceste investiții intenționăm să ajungem să avem o zonă de operare, un tehnician de service pe o rază de sub 100 km. Acesta este țelul nostru. În acest moment, deși nu suntem încă unde ne dorim, cred că fermierii pot confirma că atunci când au întâpinat vreo problemă, s-au bucurat de promptitudine de fiecare dată când ne-au solicitat ajutorul.
În ceea ce privește volumul de unități vândute, unde vă situați în acest an?
Suntem mulțumiți de nivelul vânzărilor realizate până acum. Pot să vă spun că în luna septembrie ne-am atins target-ul propus și tot ce s-a vândut de atunci și până la sfârșitul anului înseamnă un plus. Activăm pe o piață care este relativ constantă de 6-7 ani.
Piața românească de utilaje are nevoie de o explozie care vine din stabilitatea politică, din stabilitatea financiară, din percepția marilor agenți financiari ai țării care sunt din ce în ce mai aplecați către agricultură. Toate aceste aspecte ar trebui să creeze o industrie mult mai mare. România cumpără în mod constant între 1.800 și 2.000 de tractoare de o perioadă foarte lungă de timp. Acesta este motivul pentru care încă avem peste 100.000 de tractoare U650 care poluează aerul țării. Nu ne gândim neapărat pentru mâine, dar peste 50 de ani cu siguranță cineva va avea de dat răspunsuri.
Având în vedere aceste cifre care se mențin relativ stabile în achiziția de utilaje, unde ar trebui să ajungem, în așa fel încât să ne asigurăm să vedem bătrânele tractoare Universal 650 numai la muzeu și nu la treabă, pe câmpurile țării?
La numărul de hectare al țării și la gradul de deschidere de care dau dovadă fermierii atunci când vine vorba despre tehnologie ar fi normal ca România să aibă un trend ascendent la nivelul producției finale. Acest lucru se poate întâmpla numai în momentul în care se vor achiziționa între 3.500 și 4.000 de tractoare pe an. Nu spun asta numai cu caracter comercial, o spun pentru că, dacă se ajunge acolo, producția medie la hectar va crește, iar statul va avea numai de câștigat.
Din punctul meu de vedere văd fermieri care simt ca țara merge către un făgaș pozitiv. Din câte am înțeles de la câțiva dintre ei, pe care i-am vizitat recent este pentru prima dată, după o perioadă lungă de timp, când avansul de subvenții ajunge relativ repede la ei. Dacă această evoluție are un trend pozitiv atunci ne putem aștepta la lucruri și mai frumoase.
La cum se prezintă activitatea agricolă în România, când credeți că vom depăși pragul critic de 4 tone/ha, media pe țară la cultura de grâu? Când vor reuși fermierii români să demonstreze adevăratul potențial pe care îl are pământul românesc?
Este dureros să vezi că în România media la grâu nu depășește nici patru tone la hectar, în cei mai buni ani. Motivele sunt multiple, pornind de la faptul că nu există cadastru, avem o fărâmițare excesivă a proprietății. Avem foarte mult pământ lăsat în pârloagă și care abia acum intră în circuit. Când toate aceste aspecte vor fi rezolvate statul și fermierii vor avea de câștigat. Într-un fel îți dezvolți afacerea când obții o producție medie de grâu de 3,5 tone/ha și altfel când ai 6 tone/ha. Sunt fermieri performanți care fac 7-8 tone de grâu la un hectar, dar sunt trași în jos, la media pe țară de cei care cultivă 5-6 hectare și obțin puțin peste 3 tone/ha.
Trebuie să se întâmple ceva într-un sistem coerent ca oamenii respectivi, care fac agricultură de plăcere sau de sfârșit de săptămână să-și dea seama că este o resursă mult prea valoroasă să mai producă numai 2 tone/ha.
În țările din vest, terenul comasat este rezultatul gândirii coerente într-o perioadă foarte lungă de timp. Recent, am văzut în Ucraina o solă compactă de 1.500 ha. În România avem 50 de parcele care compun o solă de o așa dimensiune.