IMPOZITAREA SUBVENȚIILOR APIA. Anul acesta, fermierii au dat la stat 256 de milioane de euro. CE SPUNE MINISTRUL FINANȚELOR?
agrointeligenta.ro -IMPOZITAREA SUBVENȚIILOR APIA. O realitate care, deși este blamată de către toți politicienii, inclusiv de șeful statului, Președintele Kalus Iohannis, continuă să reprezinte o sursă importantă pentru veniturile colectate la bugetul de stat. Mai exact, pentru anul de cerere 2015, din subvențiile agricole de 1,6 miliarde de euro – fonduri europene și de stat, 256 de milioane de euro au ajuns la stat și nu în fermele românești!
Conform unui calcul făcut de Ziarul Financiar, impozitarea subvenţiilor agricole, inclusiv a celor primite de la UE de 1,6 miliarde de euro, a adus statului anul trecut 256 milioane euro. România a primit de la UE în 2015 subvenţii de 1,4 miliarde euro.
Ministerul Finanţelor susţine, într-o declarație pentru ZF.ro, că impozitarea subvențiilor este o procedură mai uşor de administrat, pentru că deşi fermierilor le este impozitată subvenţia, ei primesc deductibilităţi care conduc la acelaşi rezultat, precum în cazul fermierilor din ţările în care subvenţiile nu sunt impozitate, dar în care nici nu există cheltuielile deductibile.
Referitor la această chestiune, Ministerul Agriculturii are o altă poziție și spune că impozitarea subvențiilor a fost posibilă din cauza interpretării Ministerului de Finanțe care consideră că aceasta reprezintă venituri pentru producătorii agricoli. Ministrul Achim Irimescu spune că momentan nu s-a găsit o soluție deși au avut loc o serie de discuții între fermieri-minister sau chiar și fermieri-premier!
”Domnul președinte Klaus Iohannis a spus foarte logic ceea ce prevede și legislația europeană de fapt. Sigur că în România a fost o scăpare și de-a lungul anilor s-au impozitat subvențiile deși, repet, legislația europeană spune foarte clar că nu trebuie impozitate aceste ajutoare. Numai că Ministerul Finanțelor are o altă abordare! Spune așa: noi nu impozităm subvențiile, ci venitul anual al fermierului. Ori subvenția fiind parte din venitul anual al fermierului sigur că automat este impozitată. Dar aici trebuie să fim foarte atenți și, sigur, noi am avut o serie de solicitări ale fermierilor pe care le-am transmis Ministerului Finanțelor dar mai este de discutat. Am discutat și cu doamna ministru (Anca Paliu Dragu, ministrul Finanțelor n.r) iar fermierii, după cum se știe, au fost și la premierul Cioloș”, a explicat recent Irimescu.
Agrointeligența – www.agrointel.ro l-a întrebat pe ministrul agriculturii dacă această problemă care îi costă pe fermieri și-a găsit soluționarea sau a rămas blocată la nivel de ”discuții” între ministere. Achim Irimescu recunoaște că, în mod concret, fermierii nu scapă momentan de impozitarea subvențiilor. ”Așa este! Știți că se discută mult și în final se ia o decizie. Noi sperăm ca decizia să se ia cât mai rapid”, a subliniat astăzi ministrul agriculturii.
Cum se impozitează subvențiile fermierilor
Agrointeligența – www.agrointel.ro a mers mai departe cu acest subiect și a cerut ANAF un punct de vedere oficial în privința acestui tip de impozitare. Iată care este răspunsul sec primit de noi la redacție.
”Urmare solicitării dumneavoastră referitoare la modul în care se plăteşte impozitul pentru veniturile din subvenţii acordate fermierilor, vă comunicăm că aspectele a căror clarificare este solicitată de către dumneavoastră, sunt reglementate prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în cadrul Titlului IV – Capitolul I (art. 62), precum şi în Normele metodologice de aplicare a acesteia (Titlul IV – Capitolul I – secţiunea a 2-a – punct. 3) aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016”, a fost răspunsul limitat al celor de la ANAF.
Atenție însă! Când vorbim de impozitarea acestui tip de ajutor ne referim doar la persoanele juridice întrucât fermierii care au ca formă de organizare PFA sau II nu sunt impozitați direct din subvenție ci plătesc norma pe venit agricol.
Pentru a veni în întâmpinarea fermierilor am mers pe ”firul” indicat de ANAF. Astfel, iată ce prevede Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în cadrul Titlului IV – Capitolul I (art. 62) unde este prevăzut impozitul pe venit:
ART. 62 – Venituri neimpozabile
În înțelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:
a) ajutoarele, indemnizațiile și alte forme de sprijin cu destinație specială, primite de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale și din alte fonduri publice sau colectate public, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, precum și cele de aceeași natură primite de la organizații neguvernamentale, potrivit statutelor proprii, sau de la alte persoane;
(…)
j) sumele primite drept despăgubiri pentru pagube suportate ca urmare a calamităților naturale, precum și pentru cazurile de invaliditate sau deces, conform legii;
u) subvențiile primite pentru achiziționarea de bunuri, dacă subvențiile sunt acordate în conformitate cu legislația în vigoare;
În continuare se precizează că potrivit prevederilor art. 62 lit. a) din Codul fiscal, în categoria veniturilor neimpozabile se cuprind şi formele de sprijin cu destinaţie specială acordate din bugetul de stat şi din fonduri externe nerambursabile în conformitate cu legislaţia internă şi reglementările europene, de exemplu:
a) forme de sprijin acordate producătorilor agricoli din sectorul vegetal sub forma schemelor de plăţi directe şi ajutoarelor naţionale tranzitorii în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 104/2015, cu modificările şi completările ulterioare;
b) ajutoare de stat şi forme de sprijin acordate fermierilor din sectorul zootehnic potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1.179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, cu modificările ulterioare, şi Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 104/2015, cu modificările şi completările ulterioare;
c) sprijinul nerambursabil acordat potrivit Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020, aprobat prin Decizia de punere în aplicare a Comisiei Europene nr. C(2015) 3.508 din mai 2015, de aprobare a Programului de Dezvoltare Rurală al României pentru sprijin din Fondul European Agricol pentru dezvoltare rurală;
d) forme de sprijin nerambursabil acordate potrivit Programului Operaţional pentru Pescuit 2007-2013, aprobat prin Decizia Comisiei Europene nr. C(2007) 6.664 din 14 decembrie 2007 şi Programului Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014-2020, aprobat prin Decizia Comisiei Europene nr. C(2015) 8416 din 25 noiembrie 2015;
În aplicarea prevederilor art. 62 lit. g) din Codul fiscal sunt neimpozabile despăgubirile, sumele asigurate şi orice alte drepturi acordate asiguraţilor, beneficiarilor sau terţelor persoane păgubite, din asigurările de orice fel, potrivit legislaţiei privind societăţile de asigurare şi supravegherea asigurărilor.