Ştiri agricoleStrategii de afaceriViaţa la ţară

DOUĂ SCHIMBĂRI IMPORTANTE pentru PFA! Modificările – ÎN VIGOARE DIN IANUARIE 2017

DOUĂ SCHIMBĂRI IMPORTANTE PENTRU PFA-URI, DAR ȘI PENTRU ÎNTREPRINDERILE INDIVIDULAE! Nu sunt puțini cei care activează ca persoane juridice prin aceste două forme de organizare, ambele prezentând o serie de avantaje din punct de vedere fiscal. Astfel, clasa de mijloc a agricultorilor, adică acei fermieri numeroși care cultivă suprafețe mai mici de teren sunt organizați fie în PFA-uri (Persoane Fizice Autorizate – n.r), fie în Întreprinderi Individuale, tocmai pentru că acestea sunt mai simple decât un SRL și se pliază mai bine pe nevoile lor. Începutul anului 2017 aduce două schimbări majore în ceea ce privește funcționarea acestor două forme de organizare preferate de micii antreprenori. 

Legea nr. 182/2016 publicată în Monitorul Oficial nr. 828 din 19 octombrie 2016, ale cărei prevederi se vor aplica începând cu 17 ianuarie 2017 aduce două limitări importante pentru persoanele fizice autorizate (PFA) și întreprinderile individuale (II). Iată care sunt acestea:

1. Limitarea numărului de coduri CAEN

Codurile CAEN pentru care aceste entități pot obține autorizații vor fi limitate la un număr de maxim 5 coduri CAEN pentru PFA și maxim 10 coduri CAEN pentru întreprinderile individuale. Această limitare adusă de legiuitor obligă noii operatori economici să manifeste o atenție sporită în alegerea obiectului de activitate, iar pe cei deja înființați ca PFA sau II să efectueze anumite modificări ale actelor de înființare.

Constituirea unei entități după data de 17 ianuarie 2017, impune titularilor efectuarea unei analize atente la nivelul business-ului pe care doresc să îl demareze, în urma căreia să decidă forma de organizare a acestei entități, respectiv PFA, II sau S.R.L.

În ceea ce privește PFA și întreprinderile individuale înființate anterior datei de 17 ianuarie 2017, care au incluse în obiectul de activitate un număr de coduri CAEN mai mare decât cel prevăzut mai sus, acestea vor avea la dispoziție un termen de 2 ani, respectiv până în 17 ianuarie 2019, să își modifice obiectul de activitate. Modificarea acestor mențiuni și emiterea noilor certificate de înregistrare se realizează cu titlu gratuit.

PFA și întreprinderile individuale care nu se vor conforma obligației de a-și limita obiectul de activitate la maxim 5 coduri CAEN (pentru PFA) și maxim 10 coduri CAEN (pentru II) până în 17 ianuarie 2019 riscă să fie radiate din oficiu.

Soluții alternative

Pentru acei fermieri pentru care limitarea numărului de coduri CAEN impune anumite restricții în desfășurarea activităților curente, pot apela la soluții alternative, așa cum sunt:

– modificarea formei de organizare, respectiv transformarea PFA în întreprindere individuală, care permite autorizarea a maxim 10 coduri CAEN;
– radierea PFA/ II urmată de constituirea unei societăți cu răspundere limitată (S.R.L.) pentru care legea nu instituie o limită în ceea ce privește codurile CAEN autorizate;
– radierea PFA/ II urmată de înființarea unei IF, pentru care de asemenea nu este prevăzută o limitare în ceea ce privește numărul de coduri CAEN.

2. Limitarea numărului de salariați: maxim 3 pentru PFA și 8 pentru II

Numărul de salariați pe care îi poate încadra în muncă o persoană fizică autorizată va fi limitat la maxim 3, în timp ce întreprinderile individuale vor putea angaja cel mult 8 salariați. Pentru PFA-urile sau II care au mai mulți salariați decât permite legea, acestea au la dispoziție două alternative, fie să efectueze concedieri, fie să-și își reorganizeze activitatea.

Concedierea persoanelor care depășesc limita de 3 salariați pentru PFA și 8 salariați pentru II este o variantă de luat în calcul, dacă entitățile respective nu doresc să își reorganizeze activitatea. Atenție însă, concedierile trebuie efectuate cu respectarea prevederilor legale, astfel încât riscurile de cenzurare a acestor măsuri în instanță să fie reduse la minim.

Dacă, în urma disponibilizărilor, PFA sau II nu își mai poate exercita în mod optim activitatea, există posibilitatea stabilirii unor relații contractuale cu alte PFA, II sau societăți comerciale, pentru efectuarea unei activități economice. Stabilirea unor relații contractuale cu persoane fizice este de evitat întrucât există riscul ca acestea să fie recalificate în raporturi de muncă, cu generarea unor consecințe negative pentru PFA sau II beneficiară a acestor servicii.

Soluții alternative

PFA sau II care nu doresc să efectueze disponibilizări, trebuie să ia în calcul modificarea formei de organizare, având următoarele alternative:

– modificarea formei de organizare, respectiv transformarea PFA în întreprindere individuală, care permite angajarea a maxim 8 salariați;
– radierea PFA/ II urmată de constituirea unei societăți cu răspundere limitată (S.R.L.) pentru care legea nu instituie o limită în ceea ce privește numărul de salariați;
-radierea PFA/ II urmată de înființarea unei IF, pentru care de asemenea nu este prevăzută o limitare în ceea ce privește numărul membrilor.

În plus fața de aceste două limitări aduse ca element de noutate de prevederile Legii nr. 182/2016 și care nu trebuie deloc ignorate, alegerea formei de organizare a viitoarei entități trebuie făcută și în funcție de sistemul de impozitare apreciat ca fiind cel mai profitabil viitorului antreprenor respectiv: sistem real/ normă de venit in cazul PFA și impozit pe veniturile microîntreprinderii (3%)/ impozit pe profit (16%) în cazul S.R.L.

Sursă selectivă: law-partners.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


22 comentarii

 1. Buna ziua. Sunt constituit in Intreprindere Individuala, a carei activitate am susoendat-o. Vreau, in schimb, sa ma constitui va Persoana Fizica Individuala. Din cauza ca am CIF pentru Intreprinderea Individuala am vreo restrictie la constituirea PFI? Daca am restrictie, pot transforma Intreprinderea Individuala in Persoana Fizica Individuala?
  Va multumesc!

 2. Doamna Alina cred ca nu stii despre ce vorbesti nu stii ca un biet fermier cat risca sa faca agricultura mai ales ca difera de la un an la altul sunt ani in care mai scoate recolta dar in altii nu are nici pentru a da arenzile oamenilor si nu mai zic de motorina de piese pentru utilaje ca si alea se duc dracului cand tie lumea mai draga si apoi subventia nici nu mai spun ca o ia dupa ce fermierul isi termina lucrarile in camp si se indatoreste pentru seminte motorina ingrasaminte si multe altele asa ca mai documenteazate;

 3. un pfa cu cifra de afaceri de miliarde se poate verifica la anaf si apia ce bani invart si le vireaza in cont. facute publice toate datele vrem o transparenta totala. cum sa dai atatia bani si el nu face un loc de munca. ce arenda da el facute publice toate datele sa vedem si noi la cine dam terenul in arenda.

 4. Buna seara, va rog sa ma ajutați cu o clarificare: ‘menționați articol ca PFA poate avea maxim 5 coduri CAEN insa in lege se precizează la ART 16 (1) ca PFA poate avea in obiectul de activitate cel mult 5 clase de activități prevăzute de codul CAEN. Din ce știu eu clasa este formată din 3 cifre și codurile CAEN din 4 cifre. Cum este corect

 5. o sa comentez in continuare cat osa vad asemenea aberatii cum ar fi subventie ptr teren unde se hraneste GASCA CU GAT ROSU. Eu vreau doar arenda data de fermier sa fie de bun simt si oamenii care lucreaza ptr ei sa fie angajati sa poata sa beneficieze de o asigurare medicala de un somaj sau de o pensie dar cel mai important sa fie platit si respectat. am vazut la unele comune unde primarii la randul lor fermieri prin diferite combinatii au intrerupt ajutoarele sociale ca sa munceasca la fermieri ca nu mai au cu cine munci. de ce nu se duc oamenii la munca la ei? oare toti sunt puturosi si betivi? nu deoarece sunt platiti prost fara forme legale si pe post de scalvi. cum de multi romani muncesc in afara in agricultura si angajati si platiti cu minim 10 euro pe ora? nu ar fi mai corect sa munceasca in tara pe 5 euro pe ora? nu se poate ca la noi fermierul se imbogateste isi ia suv vila bani la dos . si statul e de vina ca nu intervine.

 6. Autorul acestei articol ar trebui sa stie ca:PFA SI INTR.IND. NU SUNT PERSOANE JURIDICE,
  Ca urmare afirmatia “DOUĂ SCHIMBĂRI IMPORTANTE PENTRU PFA-URI, DAR ȘI PENTRU ÎNTREPRINDERILE INDIVIDULAE! Nu sunt puțini cei care activează ca persoane juridice prin aceste douăforme de organizare”-ESTE GRESITA!!!

 7. Draga ALINA ai vzut ce reactie ai STIRNIT de la FERMIERII de CARTON cu cei 150-220 EURU /ha subventie .ACESTI “TROGLODISTI”au itat ca sa MODIFICAT constitutia prin care PROPRIETATEA nu mai e OCROTITA ci GARANTATA ce mai tevatura a fost si ATUNCI
  Ai mare reptat Conform normelor UE suventia pe suprafata se acorda PROPRITARULI (UTILIZATORULUI) de teren DECUPLAT de productie.RECOMAND urmatoarele SOLUTII:
  1- proprietaru cu sup sub 5 ha (APIA permite 7 ha) o subventie estimata pana l250EURO /5 = 250 euro/ha (in 2016 180-230 euro/ha;daca e ZM-ZD +84:54/ha ) aplicind SCHEMA “MIC FERMIER” pentru care conditiile de intretinere a suprafetelor sunt MINIME usor de indeplinit . cu o reducere sumei / ha undeva la 70-80% 2- REFACERA contracelor de ARENDA cu ARENDA= SUBVENTIA/ha acordata de APIA ;retinere :imozitulu+CASS (12+6%= 18%)si depunere DECLARATIILOR cred ca 205 si 100 sarevina in sarcina ARENDATORULI (primesti 82-85%) P.S. Pentru FERMIERII de “CARTON
  ce zic de sprijinul CUPLAT la cartofi de saminta une de la 1000 EURO/ha(productie 20 000 kg/ha) sa ajuns la 23 000 EURO/ha numai 1 din 23 ha au fost eligibile. a-REALIZARE productiei:b-saminta certificata:c-falorificarea productiei .BINE intales cu acte legale si cit de cit reale. UNUL care a incasat 23 000 euro+ 180 euro pentru suprafata e greu sa dea 180 EURO proprietarulu????

 8. ALINA. Daca ai cumva probleme cu cineva in motivele pe care l-e expui , asta este problema ta.Am inteles cu totii ,in expunerile pe care le-ai avut in repetate randuri ,ca te macina aceasta problema,dar mai lasa-ne si apuca-te de munca.

 9. CUM E POSIBIL CA UN PFA CU SUBVENTII LA 400 DE HA SI TOT FELUL DE FACILITATI SA NU AIBA UN ANGAJAT?
  PRIMESTE RAMBURS DE TVA , PRIMESTE SUBVENTII LA MOTORINA , RAMBURS DE TVA , CALAMITATI , FACE EVAZIUNE FISCALA NU DECLARA TOATA PRODUCTIA SI EL NU ARE UN ANGAJAT.

 10. parerea mea este ca subventia sa o ia proprietarul terenului iar fermierul sa isi ia celalalte beneficii cum ar fi : subventia la motorina calamitatile dar cel mai important ii ramane lui productia toata daca e baiat destept si aplica tehnologii la culturii face productie si nu i mai trebuie aceste subventii . sa nu uitam de rambursarile te tva ce imi pasa mie ca fermierul isi ia suv iar statul sa ii dea banii de tva inapoi ca isi ia suv pe firma sa se dea el smecher. de ce fermierii nu platesc tva la produsele agricole? de ce nu platesc itp rca rovignete la utilaje? platesc arenda 40 de litri ulei din ala penal ce arenda e asta ? si eu platesc impozitul la primarie e corect? el lucreaza cu oameni la negru nu angajeaza pe nimeni cu toate ca statul ii acorda f multe facilitati pentru a angaja Apia de ce nu is face datoria sa mearga in teren sa vada ce productii sunt in realitate ? Itm ce face doarme oare agricultura se face singura? nu cu oameni la negru? PANA CAND?

  1. De ce nu-ti muncesti tu pamantul si stai si cotcodacesti ca o closca lesinata?
   Astfel te imbogatesti tu si nu-i mai dai fermierului sansa sa se ,,imbogateasca”

  2. Coana Alina,
   Dumneata stii ce inseamna sa faci agricultura de subzistenta,asa cum fac amaratii de mici fermieri?Stii ce inseamna sa tragi linie toamna si sa constati ca ,daca nu erau acele amarate de subventii,erai pe minus,in conditiile in care a fost seceta,productia s-a vandut la preturi de rahat(de trandafir),cumperi mototrina de la pompa,etc????
   Zice bine dl Vasile Roaita….chiar si dl.Fermier…apuca-te fata de agricultura si vei vedea ce poti sa iti cumperi,dupa ce ai vandut productia de pe 25 ha!!!!!Sa plateasca TVA?Pai nu este de ajuns ca se face agricultura cu motorina de la pompa????Daca te roade invidia,fa si tu ceea ce fac amaratii aia…asta asa,ca sa nu te apuce depresia!

Scrie un comentariu