Bio şi organicŞtiri agricole

SOCUL – PESTICID ȘI FUNGICID BIO! Metode naturale pentru protecția plantelor de boli și dăunători

Socul – pesticid și fungicid mai puțin cunoscut, dar extrem de util în agricultura ecologică.  Plantele ce se cultivă în sistem ecologic au aceleași nevoi ca și plantele cultivate în sistem convențional. La fel ca cele din agricultura clasică, legumele și cerealele au nevoie de aceleași substanțe nutritive și aceleași tratamente folosite pentru protecție. Tocmai de aceea fermierii ”bio” sunt în permanență în căutarea soluțiilor naturale, pe bază de plante că să ajute plantele în procesul de creștere, dar să le și protejeze de atacul bolilor și dăunătorilor.

Alături de urzică, tătăneasă, crăițe sau alte plante aromatice, socul este un arbust care le vine în ajutor fermierilor care practică o agricultură ecologică. Fie că ai câțiva astfel de arbuști în grădină, fie că în apropiere se întâlnesc astfel de arbuști în floare spontană, socul poate fi folosit pentru obținerea unor preparate care se pot transforma în veritabile pesticide și fungicide ce îți vor proteja în mod natural plantele.

Ceaiul de frunze de soc protejează fructelor și rădăcinilor pomilor

Ceaiul de frunze de soc este un veritabil fungicid natural care poate fi folosit pentru protejarea fructelor și rădăcinilor de atacul unui spectru larg de dăunători.

Pentru a prepara un ceai de soc se fierb aproximativ 230 g de frunze de soc în aproximativ 0,5 litri de apă timp de 30 minute, după fierbere, soluția obținută se strecoară și se lasă să se răcească. Soluția se lasă la răcit și separat în 0,5 litri de apă călduță se dizolvă o lingură de săpun, de preferat ar fi un săpun de casă, făcut din ingrediente naturale. După ce săpunul s-a dizolvat complet, se adaugă apa cu săpun la ceaiul de frunze, se lasă să se răcească și se stropește apoi cu această soluție.

Această soluție se aplică contra afidelor, musculiței morcovului, gândacilor de castraveți, în mod special dăunătorii care atacă fructele pomilor și rădăcinile etc.

Alături de frunze și florile de soc infuzate reprezintă un inamic de temut pentru afide și păianjeni. Pentru infuzie ai nevoie de 150 grame de flori de soc tăiate mărunt care se infuzează în 5 litri de apă fierbinte. După ce soluția s-a răcit pot fi stropite plantele atacate de afide și păianjeni.

Spray pe baza de frunze de soc, săpun și ulei de cocos

Acest spray este în mod special indicat a fi folosit pentru a combate afide, omizi, tripși și pătarea frunzelor (petele negre). Pentru această soluție ai nevoie de: 500 grame de frunze de soc, 3,5 litri de apă.

Pentru a prepara acestă soluție trebuie să fierbi frunzele la foc mic, timp de 30 de minute. După fierbere este indicat să completezi apa pierdută în timpul procesului de fierbere. Soluția se strecoară și după răcire poate fi folosită. Poți mări eficacitatea acestui spray adăugând ingrediente adiționale care să îl facă să adere mai bine pe suprafețele pe care este aplicat. Pentru asta se mai poate adăuga suplimentar fulgilor de săpun, câte 10 grame pentru fiecare litru de spray sau uleiului de nuca de cocos, 5 ml pentru fiecare litru de spray.

Sursă selectivă: sfatnaturist.ro.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

Scrie un comentariu