EXCLUSIV! Adrian Pintea, APIA: ”Avem 713.000 de fermieri cu 734 de milioane de euro, plătite”
Roxana Dobre -Bani în conturile fermierilor! Directorul general al agenției de plăți vine cu o veste excelentă pentru fermierii care așteaptă sumele acordate drept avans din subvențiile pentru campania 2016. Sunt deja 713.000 de fermieri plătiți de APIA iar funcționarii agenției de plăți sunt pregătiți ca de la 1 decembrie să înceapă plățile regulare!
”Avem 713.000 de fermieri cu 734 de milioane de euro, plătite. Plățile decurg bine dar nu aș putea spune ce sumă finală o să reușim să achităm în avans fermierilor până la 30 noiembrie. Cel mai probabil o să plătim minim 800 de milioane de euro dar încă așteptăm pentru că ne grăbim să începem și diferența pentru plata finală, începând cu 1 decembrie”, a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro, directorul general al APIA, Adrian Pintea.
Acesta a mai spus că și fermierii care se află în control au început să intre la plata avansului singura condiție este ca agricultorului respectiv să i se fi finalizat controlul iar rata de eroare să nu depășească 5 %. ”Imediat ce se finalizează controlul, vine o adresă semnată de către directorul executiv județean și se introduc datele pentru avans. Dar condiția este ca fermierul să nu aibă acea rată de eroare de 5 %”, a mai explicat Adrian Pintea.
Vă reamintim că plata avansului a fost demarată din 17 octombrie și se va finaliza în data de 30 noiembrie, urmând ca din 1 decembrie, APIA să treacă la plata integrală a subvențiilor pentru acest an. Ca și primă tranșă, fermierii primesc acum 69% din cuantumul stabilit pe suprafață pe următoarele scheme:
Schema de plată unică pe suprafață – SAPS: 96,8861 euro/ha
Schema de plată redistributivă:
Nivelul 1 (1-5 ha) = 5 euro/ha
Nivelul 2 (5-30 ha) = 48,8554 euro/ha
Schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire): 57,3714 euro/ha
Schema de plată pentru tinerii fermieri: 22,8718 euro/ha
Deși cuatumurile plăților APIA sunt mereu exprimate în euro, agenția de plăți virează fermierilor contravaloarea aceastor sume în lei. Pentru anul 2016, plățile se calculează după cursul Băncii Centrale Europene din data de referință 30 septembrie 2016, și care a fost de 4,4537 lei pentru un euro.