• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • AEDIN CELZIN – tânărul fermier în căutarea producției-record. LA GRÂU A AJUNS LA 10.400 KG/HA!

    Gabriela Gimbășanu -

    Soiul de grâu perfect pentru o producție-record! Este dorința tuturor fermierilor care își propun să obțină profit maxim din cultura grâului în contextul în care prețurile de valorificare au scăzut foarte mult și singura soluție care-i rămâne producătorului este să recolteze o cantitate de cereale mult mai mare. O astfel de recoltă nu se poate obține decât cu genetică valoroasă și cu o tehnologie de cultură testată și perfecționată atent de-a lungul timpului.

    aedin-celzin

    Aedin Celzin lucrează 3.700 de hectare, din care jumătate în arendă și jumătate în proprietate, iar ferma sa este localizată în Osmancea, județul Constanța. Celzin are are o viziune un pic diferită de cea a altor colegi fermieri – este tânăr, dornic să muncească și mai ales să testeze soiuri și hibrizi, dar și produse noi apărute pe piață. Nu îi crede niciodată pe cuvânt pe producătorii sau distribuitorii de inputuri: orice produs nou intrat în fermă este testat,în primă fază pe loturi mici, și, dacă ofere rezultate mulțumitoare, suprafața alocată crește de la an la an.

    soiurile-ingenio-si-illico
    A testat Illico și Ingenio, cele două soiuri de la Syngenta, dar doar unul l-a convins

    O producție de 10.400 kg de pe un hectar cu soiul Ingenio

    În toamna anului trecut, proprietarul societății Micul Agricultor a testat soiul de grâu Ingenio de la Syngenta unde a reușit să obțină o producție de 10.400 kg de pe un hectar. Drept urmare, la ferma din Osmancea, din această toamnă, soiul beneficiază de o alocare mai mare de teren, fiind semănat pe 20 de hectare.

    grau-glosa
    Soiul de grâu Glosa de la Fundulea – prezent an de an în ferma de la Osmancea

    ”La grâu am avut anul acesta cultivate 1.000 de hectare, iar în toamnă am semănat 1.700 de hectare. Anul trecut am mers pe două soiuri: Glosa pe 300 de hectare și 700 de hectare de Sorrial (de la Caussade Semences – n.r). Am mai avut în testare de la Syngenta două soiuri, în al doilea an de testare: Illico și Ingenio. La Ingenio, în primul an am scos o producție de 8.400 kg/ha și anul acesta am scos 10.400 kg/ha. La noi în fermă, Ingenio este mai bun decât Illico, s-a dovedit mai stabil, este un soi aristat. Am avut cele două soiuri puse pe câte un hectar. Anul acesta am luat bază și am pus 20 de hectare de Ingenio. Acum am fost să-l vad și arată bine, e înfrățit”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Aedin Celzin, tânărul fermier din Osmancea, județul Constanța.

    10.300 kg/ha la soiul Arezzo

    Un alt soi testat de tânărul fermier este Arezzo, unde producția înregistrată a fost de 10.300 kg/ha, pe o suprafață de 15 hectare.

    În vară producția a fost ceva mai slabă la Glosa, anul trecut am scos 8.800 kg/ha, iar anul acesta am scos 6.500 kg/ha. Producția medie la grâu din acest an a fost de 6.500 la Glosa și 8.800 kg/ha la Sorrial. Pe 15 hectare am mai avut un soi în testare – Arezzo (din portofoliul RAGT), de unde am scos 10.300 kg/ha”, ne-a spus producătorul agricol.

    glosa-si-sorrial
    Soiurile de grâu Sorrial și Glosa

    Soiurile de grâu sunt testate minim doi ani

    În această toamnă, Aedin Celzin a ales să semene mai multe soiuri aparținând companiilor din domeniu, tocmai pentru a identifica acea genetică care poate să-l ajute să obțină o producție substanțial mai mare.

    ”Anul acesta am ales să iau mai multe soiuri în testare. Am semănat Glosa pe 300 de hectare, Arezzo pe 200 de hectare și Sorrial pe 1.100 de hectare. În testare mai am niște soiuri de la companie pe care am văzut-o la Agriplanta, soiul Correli, este primul an în care îl testez. Acesta l-am semănat pe 10 hectare. În fiecare an testez soiuri noi de grâu. Fac testări 2-3 ani, după care fac o medie, să văd cum a stat ca și producție, în funcție de asta iau decizia dacă rămâne sau nu în cultură. În fiecare an apar soiuri noi și sunt mereu dispus să încerc, să văd ce rezultate dau la mine în fermă”, ne-a spus fermierul constănțean.

    img-20161121-wa0007

    Fertilizări și tratamente efectuate la timp – secretele tehnologice

    La ferma de la Osmancea nu doar soiurile se testează, ci și produsele de protecție a plantelor. De-a lungul timpului constănțeanul a reușit să-și dezvolte propria tehnologie care îl ajută să obțineă producții ridicate în fiecare an.

    ”Tehnologia pe care o folosesc la grâu nu este una foarte complicată. În vară, după eliberarea terenului efectuez o arătură de bază. După aceea fac o fertilizare în toamnă, înainte de semănat sau chiar în ziua semănatului, cu complex 18:46:0 în cantitate de 250 kg/ha. Anul trecut am aplicat 250 kg/ha, anul acesta am băgat 230 kg/ha. Semănatul la grâu îl încep undeva pe 20 septembrie și la 1 octombrie termin. Densitatea pe care o folosesc o stabilesc în funcție de soi. La soiurile străine merge pe 330 boabe germinabile/mp, iar la Glosa merg pe 530 boabe germinabile/mp. În primăvară, prima fertilizare o fac la sfârșitul lui februarie, începutul lunii martie cu 200 kg de azot. După aceea fac un prim tratament în vegetație, odată cu aplicarea erbicidului. După o lună, vin cu a doua fertilizare de azot, în jur de 150 kg/ha și la stadiul de burduf aplic al doilea tratament. Anul acesta am folosit Nativo Pro (de la Bayer- n.r). Am folosit și un insecticid sistemic pentru combaterea ploșnițelor adulte. Important este să aplic tratamentele la timpul lor, nici înainte, nici după, totul la timpul potrivit”, a explicat Aedin Celzin care este tehnologia pe care o folosește la cultura de grâu.

    img-20161121-wa0014

    Dacă planta pleacă bine în vegetație, dacă i se asigură toate condițiile să răsară corespunzător, atunci asta se vede în producție. Cu excepția tehnologiei pe care fiecare fermier o aplică, pentru ca planta să-și atingă potențialul de producție planta mai are nevoie de apă și căldură. Tehnologia putem să o perfecționăm, dar la apă și căldură nu putem umbla”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Aedin Celzin, tânărul fermier din Osmancea, județul Constanța.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou