• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ȘEFUL LAPAR – ATAC FĂRĂ PRECEDENT: ”STATUL NU-ȘI FACE TREABA!”

    Gabriela Gimbășanu -

    FERMIERII SUNT NU DOAR DEZAMĂGIȚI, CI ȘI FOARTE SUPĂRAȚI! Nu mai pot tolera ca România să fie umilită de fiecare dată de oficialii europeni, să fie pusă la colț pentru legi pe care alte state din UE le aplică de ani buni dar, care, în cazul nostru, sunt considerate atacuri la adresa pieței libere! Cel mai recent exemplu este anunțul privind atenționarea de infringement transmisă de Comisia Europeană în ceea ce privește aplicarea Legii 150/2016, supranumită și Legea supermarketurilor, care a iscat reacții dintre cele mai diverse în rândul reprezentanților fermierilor, a celor care au participat la fiecare dezbatere ce a avut loc la Comisia de Agricultură din Camera Deputaților.

    Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România –  LAPAR se declară dezamăgit de felul în care instituțiile statului au ales să gestioneze această situație. Liderul din sectorul agricol așteaptă ca, în perioada următoare Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale să redacteze un răspuns către Comisia Europeană, prin care să motiveze care au fost argumentele care au stat la baza modificărilor aduse la Legea 321/2009.

    Am fost surprins de această atenționare comunicată de ministrul Achim Irimescu, dar în același timp mă așteptam la asta. Încă odată s-a demonstrat că oficialitățile statului nu își fac datoria. Reprezentanții supermarketurilor au mers cu jalba în proțap la Comisia Europeană, fără ca statul român să opună rezistență, fără ca statul română să vină cu o motivare. Așa cum ați văzut acesta este rezultatul, primim o atenționare de infringement. În aceeași măsură mă tem și pentru modificările pe are le-am adus la legea vânzării terenurilor. Suntem o țară fără conducători. Nu știu la ce ar mai folosi o discuție a noastră (producătorilor agricoli – n.r) cu ministrul Irimescu. Ministrul, Guvernul trebuia să redacteze o poziție și să vină cu o motivare, de ce am ales să includem aceste prevederi, aceste modificări la Legea nr. 321/2009. Sunt foarte multe motive și argumente pentru care s-a ajuns la aceste modificări. Sunt și alte state care au luat tot felul de măsuri, au primit atenționări și nu s-a întâmplat nimic. Acolo, cei implicați și-au făcut temele până la capăt și au motivat Comisie de ce au luat aceste decizii. Dacă nu vom opune nici o rezistență vom ajunge la infringement”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România. (LAPAR).

    Trebuie să ne apărăm singuri afacerile

    Analizând lipsa de reacție a instituțiilor statului pentru a proteja interesele producătorilor autohtoni, liderul Baciu este de părere că, în curând fermierii români ar trebui să-și găsească singuri soluțiile cele mai la îndemână pentru a-și proteja afacerile.

    Sunt foarte dezamăgit de felul în care înțeleg instituțiile statului român șă-și apere interesele propriilor cetățeni. Numai în țările din lumea a treia mai există acest dezinteres, această neputință. Încă sunt sub efectul aceste vești și nu pot să-mi revin. Pe viitor ne vom gândi la o soluție în care noi (cetățenii din România – n.r) vom găsi o soluție prin care să ne apărăm singuri afacerile, dacă nu avem conducători care să lucreze în protejarea businessului autohton”, ne-a mai spus liderul fermierilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă

    Ultimele știri

    Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Preț record la grâu. Țara în care tona se vinde cu 340 de euro pe tonă