HOLSTEIN RO PROGRESSIVE TOUR. Nicușor Șerban: Am pierdut subvenții în valoare de 300.000 de euro din cauza sistemului de plăți APIA în zootehnie
Gabriela Gimbășanu -După primul an în care subvențiile agricole s-au plătit de APIA după noile reguli ale Politicii Agricole Comune, fermierii – cei mici, dar și cei mari, se declară nemulțumiți de modul în care se împart sumele. Dacă în cazul crescătorilor de până în 10 vaci de lapte nu s-au plătit subvențiile-record de aproape 1.000 de euro pe cap de animal, în cazul exploatațiilor performante au fost excluse de la plată o mare parte din animale.
”Nu sunt mulțumit de subvenție. Ce ne-ar mulțumi ar fi dacă toate animalele care merită ar primi subvenția – ANT, fără să se facă raportarea la data istorică de 31 ianuarie 2013. Referitor la Sprijinul Zootehnic Cuplat ar trebui să primească subvenție toate animalele care se încadrează în criteriile de eligibilitate: reproducție, vârstă etc. Numai anul trecut, am pierdut ca diferență de subvenție din cauza acestor lucruri care nu sunt în regulă, fix 300.000 euro, numai pe partea de subvenții”, a declarat Nicușor Șerban, proprietarul fermei Agroserv Măriuța din județul Ialomița.
La ferma lui Șerban, producția vegetală de la 3.500 de hectare este integrată prin zootehnie cu 900 de vaci de muls, 500 tineret femel și 400 de tăurași la îngrășat.
”Am primit subvenție pe 250 de capete la SCZ, deși avem peste 600 de vaci care îndeplineau condițiile de eligibilitate. ANT am primit pe 800 de capetele pentru că atâtea aveam eligibile la 31 ianuarie 2013. Puteam să primim ANT pentru 1.600 de bovine”, a explicat Șerban.
Președinte al Asociației Crescătorilor de Vaci HolsteinRo, ialomițeanul speră ca pentru anul de cerere 2017, lucrurile se vor schimba.
”La întâlnirea pe care am avut-o la Sibiu cu domnul prim-ministru Dacian Cioloș am primit promisiunea că se vor remedia aceste neajunsuri aduse acelor fermieri care încă au animale în fermă. Nu știu ce se va întâmpla, probabil că sunt și foarte multe influențe de la cei care nu mai au animale sau au animale foarte puține și primesc subvenții în continuare. Aceștia fac niște presiuni mari asupra autorităților ca să rămână lucrurile așa. Tocmai aceste lucru nu încurajează ferma performantă și producția de lapte din România. Știu ferme mari care au avut 600-700 de animale și acum mai au câteva și încasează subvenție pentru acele animale pe care le aveau în fermă la data istorică”, mai spune proprietarul fermei Agroserv Măriuța.
Ferma lui Nicușor Șerban a fost prima ”oprire” în cadrul Holstein RO Progressive Tour, un eveniment aflat la prima ediție și care își propune să prezinte cele mai performante exploatații din România, acele ferme care au rezultate remarcabile în sectorul producției de lapte românesc. Holstein Ro Progressive Tour se desfășoară în perioada 23-25 noiembrie și include vizite în ferme din Ialomița – Agroerv Măriuța, Vrancea – Agroind Focșani și Iași – Agrocomplex Lunca Pașcani și Panifcom Iași.