• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • JUDEȚUL-CAMPION LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

    Roxana Dobre -

    Fermierii din unele județe primesc mereu mai repede banii de la APIA. Și mai mulți agricultori intră la plată decât în alte locuri unde sumele ajung mai greu în conturi. Iar virarea avansului din subvenția pe anul 2016 a fost un nou test pe care centrele teritoriale ale agenției de plăți au trebuit să îl treacă, iar, la final de an, unele au reușit să achite mai mulți bani în conturile fermierilor decât altele.

    ovidiu-savasca-apia-mures

    Mureșul este județul unde s-a reușit plata a 70 de milioane de euro pentru campania 2015. Acest județ se află pe locul 1 la accesarea schemelor de plată în sectorul vegetal.

    Pentru 2015, circa 70 de milioane de euro s-au dus în județul Mureș prin APIA, pe toate schemele de plată, tot ce înseamnă subvenții, alocații de plată de la Uniunea Europeană și bugetul de stat. (…) Aproximativ 23% din cuantumul alocat României pe aceste scheme (sectorul vegetal – n.r.) a fost accesat de fermierii din județul Mureș. Mă bucură faptul că fermierii au răspuns pozitiv la elementele de noutate, implementate din 2015 în schemele de plăți directe în noua politică de dezvoltare rurală, și fiind primul an consider că e un succes atât pentru noi ca instituție, cât mai ales pentru fermieri, care au înțeles importanța acestor sume”, a declarat directorul APIA Mure, Ovidiu Săvâșcă, pentru ziarul local Zi de Zi.

    Pentru campania 2016, prin Centrul Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA Mureș) au fost autorizați la plata în avans 21.500 de fermieri dintr-un total de 26.600 fermieri care au depus cerere unică pe suprafață. De asemenea, în procedura de control în teren au fost eșantionați 4.000 de producători agricoli.

    Cum au încheiat alte județe campania de plată a avansului

    Centrul Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA Dâmbovița) au fost autorizați la plata în avans 22.584 de fermieri, aproximativ 93%, dintr-un total de 24.319 fermieri care au depus cerere unică pe suprafață. (www.ripostapenet.ro)

    Centrul Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA Gorj) a autorizat la plată până la finalul zilei de 28 noiembrie, un număr total de de 15.358 fermieri care au depus cereri unice de plată aferente campaniei 2016, din care 15.183 fermieri cu decizie pozitivă și 175 fermieri cu decizie negativă. De precizat că numărul total de cereri depuse de gorjeni în 2016 este de 18.329, din care 1.599 cereri număr în sector animalier. De asemenea, în procedura de control în teren au fost eșantionați 356 de fermieri. (www.apiagorj.ro)

    Centrul Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA Suceava), dintr-un număr total de 48.963 de cereri unice de plată depuse la nivelul Centrului județean/centre locale APIA Suceava până la data de 29 noiembrie au fost autorizate pentru plata în avans 45.003 cereri de plată pentru scheme de plată directe pe suprafată. Conducerea APIA a precizat că NU au fost autorizați pentru plata în avans fermierii care au constituit obiectul eșantionării pentru controlul pe teren și teledetecție și fermierii care au solicitat doar plăți pentru sectorul zootehnic (www.ziaruldepenet.ro)

    Centrul Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA Satu Mare), 16.354 de fermieri dintr-un total de 19.00 au primit avansul, printre care se numără şi 65 de dosare aflate în controlul clasic. Au rămas neachitate avansuri pentru aproximativ 3.000 de fermieri, din care peste 1.200 sunt în eşantionul de control. Pentru anul în curs 19.332 de fermieri sătmăreni au depus cereri unice pentru subvenţii. Din acestea, 1.295 de cereri, implicit fermieri, au intrat în eşantionul de control. Este vorba despre 320 de dosare în controlul clasic şi 975 în controlul prin teledetecţie.(www.informatia-zilei.ro)

    Centrul Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA Brașov), până la 28 noiembrie a fost autorizată la plată suma totală de 23.506.000 euro şi 104.600.000 lei, pentru un număr de 13.466 fermieri care au depus cerere unică de plată în judeţul Braşov. (www.monitorulexpres.ro)

    Cine sunt fermierii care nu s-au regăsit pe ”lista albă” a plăților

    Fermierii care NU sunt pe lista albă a plăților în avans! Peste 750.000 de producători agricoli au primit subvenții în avans pentru campania 2016 iar funcționarii APIA au încheiat de pe 28 noiembrie transferul listelor cu fermieri în contabilitate. Sunt însă și fermieri care nu au primit până acum banii sau nu se află pe lista de plată a APIA! Care sunt motivele pentru care momentan dosarele sunt blocate, a explicat în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro, directorul general al APIA, Adrian Pintea.

    În ceea ce priveşte fermierii neautorizaţi la plată până la această dată, aceştia se află în următoarele situaţii:

    -Cererile din anul curent sau anii precedenţi sunt verificate de către alte instituţii cu atribuţii de control;

    -Cererile se află sub incidenţa implementării constatărilor identificate de alte instituţii;

    -Apariţia în sistem a unor erori rezultate din crearea unor condiţii artificiale pentru a beneficia de o anumită schemă;

    -Supradeclarări;

    -Cereri neeligibile la plată;

    -Fermierii nu au prezentat documente justificative pentru schemele care necesită aceste documente (ex. sprijin cuplat);

    -Pentru cei selectaţi la controlul pe teren nu s-au finalizat erorile identificate în rapoartele de control.

    Ce sumă a reușit APIA să achite până în acest moment? Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată până la 28 noiembrie suma totală de 859.709.731,41 milioane euro, reprezentând avans aferent Campaniei 2016, pentru un număr de 750.474 fermieri care au depus cerere unică de plată.

    Vă reamintim că agenția de plăți a început procesarea și autorizarea cererilor pe 17 octombrie iar de astăzi, 5 decembrie, vor fi demarate plățile integrale.


    Te-ar mai putea interesa

    Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun!

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou