• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CEA MAI MARE SUBVENȚIE plătită de APIA unei FERME DIN ROMÂNIA!

    agrointeligenta.ro -

    CEA MAI MARE SUBVENȚIE plătită de APIA unei singure ferme din România! Anul acesta a adus fermierilor o serie de plăți record pe scheme noi de la APIA, sume care, chiar dacă au întârziat pentru anul de cerere 2015, s-au dovedit mai mari decât cele din anii precedenți, mai ales în cazul agricultorilor care au optat pentru culturi eligibile pentru sprijin cuplat. Cei mai mulți bani virați de APIA în 2016 în conturile unei singure societăți agricole au depășit pragul de 10 milioane de euro, fiind vorba despre Agricost, compania care lucrează peste 57.000 de hectare de teren agricol în Insula Mare a Brăilei. 

    Societatea care a primit cea mai mare subvenţie acordată în sectorul vegetal pentru 2015, respectiv suma de 49.288.483,14 lei este Agricost SA din judeţul Brăila. În sectorul zootehnic, cea mai mare subvenţie a fost în valoare de 681.900,98 lei şi a fost plătită către Lacto Agra SRL, din judeţul Alba”, a declarat pentru Jurnalul Național Adrian Pintea, director general APIA.

    insula-mare-a-brailei-agricost-sa

    Suma plătită de APIA către Agricost este una proporțională cu suprafața lucrată în Insula Mare a Brăilei, acolo unde se află cea mai mare fermă vegetală din România, dar și din Europa. Iar în 2016, nici măcar aici nu au lipsit problemele, după cum a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Constantin Duluțe, administratorul Agricost SA. ”Practic plusul de producție pe care l-am obținut, l-am pierdut prin diferența de preț față de anul precedent”.

    intrarea-insula-mare-a-brailei

    În 2016, în IMB s-a obținut în jur de 7,5 t/ha la orz, 7 t/ha la grâu, 3,5 t/ha la floarea-soarelui, 3,5 t/ha la soia și porumb 11 t/ha. Toată producția este stocată în silobaguri. La vânzare, grânele sunt trecute în barje și vapoare prin cele 4 puncte de livrare, printre care și un siloz de 40.000 t la intrarea în insulă. Datorită distanței reduse față de Portul Constanța și a posibilității de transport a grânelor pe cale navigabilă, face ca producția din IMB să beneficieze de un preț ”ușor mai bun” decât al femierilor care nu au parte de acest context favorabil.

    Cel mai mare fermier al țării a ajuns cu producțiile la nivel european și acum lucrează la acel ”fine tuning” care să sporească profitabilitatea: ”Cred că din punct de vedere al producțiilor am ajuns la pragul economic. Orice investiție în plus în culturi nu se mai justifică economic și acum trebuie să lucrăm la partea de finețe, de reducere a costurilor, nu de creștere a producției. Asta se poate prin introducerea lucrărilor minime fără arătură. Am trecut la semănarea dintr-o singură trecere: pregătit terenul, administrat îngrășăminte și semănat. Astfel conservăm apa în sol, care nu se mai pierde prin lucrări multiple și reducem consumul de combustibil cu 40 litri de motorină la hectar. Dacă înmulțim 40 litri de motorină cu 56.000 ha, e ceva. Lucrăm acum la un proiect de introducere a 30 de stații de tratare a apei, ca să reducem cantitatea de apă folosită la tratamente și bineînțeles și cantitatea de substanță activă folosită, având în vedere că apa o să o curățim de săruri, ca pesticidele să aibă eficiență mai mare”. Pe IMB se lucrează cu tractoare mari, precum Challenger de 600 CP și Fendt-urile de 370 CP. Recoltarea o face cu combine de 6 și 8 metri. De departe ”cel mai performant utilaj” cu care lucrează Constantin Duluțe este marca ”Lucian Buzdugan”, unul dintre cei mai redutabili agronomi ai României. Buzdugan a fost o vreme cooptat și în comisia de la Cotroceni pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii din Romania.

    Cum se anunță plățile pe 2016

    ”Referitor la schemele de sprijin, precizăm faptul că în campania 2016, APIA derulează aceleaşi scheme ca şi în campania 2015. Plafoanele stabilite pentru campania 2016 sunt în valoare totală de 1.772.469.000 euro. Plafoanele alocate fiecărui stat membru pentru anul în curs au fost stabilite de Comisia Europeană pe 10 mai. Schemele obligatorii pe care statele membre trebuie să le implementeze sunt SPS/SAPS, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, cunoscută mai ales ca plata pentru înverzire și plata pentru tinerii fermieri. Celelalte scheme de plată – plata redistributivă, schema pentru micii fermieri și sprijinul cuplat voluntar sunt implementate de statele membre la alegerea acestora, pe baza nevoilor identificate de acestea”, a explicat directorul general al APIA, Adrian Pintea.


    Te-ar mai putea interesa

    Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou