EXCLUSIV! FERMIERII EUROPENI au ajuns să dea DREPTATE FERMIERILOR ROMÂNI!
Roxana Dobre -RĂSTURNARE DE SITUAȚIE LA NIVEL EUROPEAN! Fermierii europeni și-au schimbat atitudinea radical după ce s-au confruntat în campania 2016 cu un fenomen de răspândire a bolilor și dăunătorilor în culturile agricole. Cei care au votat pentru interzicerea neonicotinoidelor regretă acum după ce, spre exemplu la rapiță, au avut daune aproape totale!
Propunerile au fost discutate în cadrul Adunării Generale a membrilor European Landowners Organisation (ELO) ce a avut loc în Malta unde a participat și LAPAR, reprezentată de Laurențiu Baciu, liderul acestei ferederații care este membru cu drepturi depline în ELO.
Agrointeligența- www.agrointel.ro este singura publicație care a aflat ce s-a discutat la Adunarea Generală a membrilor European Landowners Organisation (ELO) și ce decizii importante se pregătesc la nivel european pentru fermieri.
Laurențiu Baciu spune că omologii săi europeni erau foarte înverșunați deoarece ”le-a ajuns cuțitul la os” din cauza măsurilor restrictive privind folosirea pesticidelor, pe care tot ei le-au votat. ”Deși, mai toate statele au fost pentru scoaterea neonicotinoidelor atunci când a avut loc votul pentru această hotărâre, între timp colegii din Europa s-au convins pe propria piele și acum erau susținători și ai Organismelor modificate genetic (OMG-uri) dar și a neonicotinoidelor. Cel puțin în Anglia, îmi explica colegul de acolo, a avut anul acesta la cultura de rapiță probleme catrastrofale adică i-a fost distrusă aproape în totalitate cultura. Aș vrea să vă spun că am observat că mai tuturor fermierilor din Europa le-a ajuns cuțitul la os și măsurile acestea restrictive nu le-au rezolvat problemele ci din contră, le-a dăunat”, a explicat Laurențiu Baciu.
Șeful LAPAR spune că omologii să europeni au susținut la unison introducerea OMG-urilor și a neonicotinoidelor având în vedere că pierderile înregistrate în campania 2016 au fost catastrofale. ”Satisfacția mea este că, deși reprezentanții lor prin Comisii de-a lungul timpului au fost pentru acele măsuri de interzicele a OMG-urilor sau a neonicotinoidelor, de data aceasta toți la unison susțineau introducerea acestora și erau chiar foarte agresivi și nu înțelegeau de ce se iau aceste măsuri contra lor. Deși, repet, știm prea bine că atunci când s-a votat aceste interziceri ei au fost pro. Dar acum le-a ajuns cuțitul la os, au avut un an mai atipic și erau chiar foarte revoltați. Pentru mine a fost o satisfacție când am văzut reprezentantul Danemarcei care a fost unul dintre aprigii susținători ai interzicerii OMG-urilor iar acum a ajuns la concluzia că a luat plasă și acum cerea ajutorul să facem front comun pentru a influența Comisia Europeană să nu le mai interzică. Deci, văd așa o răsturnare de situație la nivel european. Altfel vorbeau anul trecut iar anul acesta și-au întors radical poziția. Noi, agronomii, știm foarte bine că fiecare an aduce noi suprize și apar boli sau dăunători care nu au existat niciodată pe la noi așa că lucrul acesta s-a întâmplat și colegilor europeni și probabil au fost surprinși și au regretat pentru că atunci când au votat, probabil din exces de zel, nu s-au gândit și la alții”, a mai spus Laurențiu Baciu.
Vă reamintim că România a mai primit o derogare și anul trecut pentru ca semințele de rapiță să fie tratate cu neonicotinoide. Substanțele pentru care s-a dat atunci aprobare temporară sunt aceleași ca și acum: Nuprid AL 600 FS și Modesto 480 FS. Astfel, Nuprid AL 600 FS în suspensie concentrată este un insecticid cu acțiune asupra dăunătorului Phyllotreta spp., și care se poate folosi la tratarea semințelor de rapiță o doză de 6 litri/tona de sămânță. Se poate folosi și Modesto 480 FS, recomandat contra puricilor mici şi mari ai cruciferelor, dozajul în acest caz fiind de 12,5l/tona de seminţe.