• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Porumbul de aur 2016. Tehnologia cu care fermierul Carol Costandache a obținut 11.403 kg/ha la porumbul neirigat

    agrointeligenta.ro -

    Carol Costandache este fermierul ialomițean care, în 2016, a reușit să își adjudece trofeul Porumbul de Aur pentru cultura sa neirigată. Agricultorul este membru al Asociației Producătorilor de Porumb din România și s-a înscris în competiția organizației cu o suprafață de 27 de hectare pe care le-a semănat cu hibridul Pioneer P 0023, FAO 400.

    Fermierul Carol Costandache administrează sociatatea Costandache SRL prin care lucrează 2.465 de hectare de teren agricol în județul Ialomița, în comuna Perieți, fiind vecin de fermă cu Gheorghe Alexandru, agricultorul care a câștigat trofeul APPR în 2015.

    carol-costandache-si-gheorghe-alexandru
    Fermierul Gheorghe Alexandru a dat mai departe trofeul APPR vecinului său din Perieți, Carol Costandache

    ”Anul acesta am avut cultivate 906 hectare de porumb, suprafața cu care am participat la concurs a fost de 27 de hectare, iar hibridul a fost Pioneer P 0023 la care am obținut producția de 11.293 de kilograme (cu umiditatea la recoltare de 13,8% – n.r.). Ca tehnologie, am avut plantă premergătoare porumbul”, a vorbit fermierul care a primit troferul Porumbul de Aur la cultura neirigată.

    Pentru producția bună obținută în 2016, Carol Costandache a pregătit din timp terenul, cu sol de tip și pH de 6,5.

    ”Arătura a fost efectuată în luna octombrie, la vreo două săptămâni s-a efectuat o discuire, iar în primăvară, pe la jumătatea lunii martie, am făcut o fertilizare cu uree – 200 de grame de uree granulată la hectar, încorporată cu combinatorul”, a vorbit ialomițeanul despre lucrările de dinaintea semănatului.

    A semănat pe 5 aprilie

    Semănatul porumbului pe lotul de concurs din ferma lui Costandache a fost efectuat în data de 5 aprilie, sămânța Pioneer fiind tratată cu Seedoprid 600 FS. S-a mers pe o densitate de 73.600 de boabe germinabile la hectar. După, în vegetație, a urmat erbicidarea Mistral 240 SC (0,12 l/ha) și cu Mustang (0,4 l/ha).

    Odată cu semănatul, pe rând, s-au aplicat 130 kg complexe Yara Mila 16-27-7 (2% Mg, 6% SO3, 0,05% B, 0,05% Fe, 0,1% Mn, 0,05% Zn). ”În stadiul de 4 frunze, am efectuat o fertilizare cu 130 de kilograme de azotat la hectar. Recoltatul a fost pe 2 septembrie, cu o umiditate de 13,8%”, a spus fermierul.

    Conform datelor furnizate de APPR, la ferma lui Carol Costandache, porumbul neirigat a primit ploi astfel: în martie – 76 mm, în aprilie, după semănat – 36 mm, în mai – 41 mm, în iunie – 56 mm, în iulie 21 mm, iar în august – 25 mm. În total, 255 mm.

    Producția pentru care Carol Costandache a primit trofeul Porumbul de Aur 2016 a fost, la final, de 11,403 tone/ha la o umiditate de 15%.

    Citiți și:

    Trofeele PORUMBUL DE AUR 2016, câștigate cu hibrizi PIONEER la ambele categorii, IRIGAT ȘI NEIRIGAT

    ARNAUD PERREIN – reales președinte al APPR

    ”Porumbul de aur” în varianta cultură irigată: Tehnologia cu care fermierul Jean Cezar Ilie a reușit să obțină o producție de 13.938 kg/ha

    Ce tehnologie a folosit fermierul Alexandru Gheorghe pentru a obține o producție de porumb de 13.845 kg/ha în condiții de secetă și fără să irige cultura


    Te-ar mai putea interesa

    Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor