Comerţ alimentarŞtiri agricole

EXCLUSIV! Mihai Țurcanu, europarlamentar: NU S-A DECLANȘAT PROCEDURA DE INFRINGEMENT PE LEGEA SUPERMARKETURILOR!

INTOXICARE! Informații trunchiate prezentate în presa centrală în ultima perioadă lasă să se înțeleagă că împotriva României a fost declanșată procedura de inFringement. Agrointeligența – www.agrointel.ro a cerut sprijinului unui europarlamentar român care s-a implicat și până acum la nivel european pentru a le explica oficialilor Comisiei Europene că modificările aduse Legii 321/2009 privind comerțul cu produse alimentare nu aduce discriminări în piață. Eurodeputatul Mihai Țurcanu ne-a dezvăluit că s-a făcut o sesizare a Comisiei Europene și că s-au cerut clarificări din partea României, însă nici vorbă de infringement. Totul este la nivel de solicitare de informații suplimentare.

Legea supermarketurilor nu este respinsă de Comisia Europeană așa cum vor unii să inducă opinia publică în eroare! Modificările aduse la legea 321/2009 privind comercializarea produselor agroalimentare au fost primite cu mult entuziasm de către fermieri care sperau să-și vândă mai ușor marfa în marile rețele comerciale, asta în timp ce supermarketurile au ales să reclame legea la Comisia Europeană. După ce au efectuat această reclamație au început să apară și numeroase articole de presă care încercau să demonstreze faptul că Legea 150/2016 contrazice Regulamentele Europene și libera circulație a mărfurilor. Totul a culminat cu faptul că țara noastră s-ar afla în procedură de infringement din pricina faptului că ne dorim să găsim produse proaspete la raft.

”Referitor la modificările aduse Legii 321/2009 nu am mai auzit absolut nimic. Informații publicate recent sunt probabil este o reluare a vechiului document pe care Comisia Europeană l-a transmis României sau sunt pasaje din schimbul de idei pe care Ministerul Agriculturii îl are în această perioadă pentru a clarifica toate chestiunile semnalate la nivel european. Nu cred să fie vorba de o posibilă demarare a procedurii de infringement, chiar dacă CE a respins toate argumentele aduse de țara noastră. Cum am mai spus, chiar și așa nu trebuie să fie o tragedie. Pe ecarisare suntem amenințați cu infringementul de vreo cinci ani și nu s-a întâmplat nimic până acum. Acum se transmit niște scrisori pentru a se clarifica problemele semnalate”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Mihai Țurcanu, europarlamentar al Partidului Național Liberal.

Pentru a clarifica situația, europarlamentarul român a verificat site-ul și intranetul Comisiei Europene pentru a vedea dacă apare ceva referitor la procedura de infringement pentru România. Potrivit reprezentantului țării noastre, pe site-ul este actualizat la zi și în acest moment, România figurează cu o astfel de procedură, dar pe subiectul formarea profesională. Dacă se instituia infringementul și pentru modificările aduse Legii 321/2009 cu siguranță apărea acolo.

”Cred că trebuie să stăm liniștiți, să aplicăm legea adoptată, să vedem ce efecte va avea legea în piață și apoi să vedem dacă trebuie să se facă modificări. Dacă ar fi bărbați, cei responsabili asta ar trebui să facă. Nu e o tragedie dacă, să spunem, se instituie o procedură de infringement, o să încercăm să modificăm aspectele din lege care contravin Regulamentelor Europene. Până pe 15 ianuarie ministrul Agriculturii trebuie să scoată normele de aplicare a legii 150/2016. Să vedem cum se vor gândi. Legea este lege, normele sunt cele care spun cum se aplică legea. În funcție de inspirația profesioniștilor în agricultură vom vedea exact ce se întâmplă, probabil se va ține cont de recomandări”, a conchis europarlamentarul român.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. Eu am vrut sa pun in evidenta lipsa locurilor de munca din zona rurala, a bataii de joc de catre fermieri asupra proprietarilor de teren , a lipse de perspectiva in mediul rural si a mai multor lucruri si au -sarit asa zisii fermieri in capul meu de ce? e o vorba adevarul ii omoara pe ticalosi. e doar o parere ei daca nu ar fi asa ar trebui sa o ignore si sa nu ia in seama asa ceva dar….. injuraturile vad ca acest site nu le cenzureaza asta e. suntem o tara libera si toti avem dreptul al opinie de aia au murit oameni in 1989 sa fim o tara libera sa ne putem exprima liber, taranii pe care ii pacalesc fermierii sunt batrani si sunt multumiti cu cat le dau fermierii ca nu mai pot munci terenurile iar copiii lor sunt plecati in lumea larga si nu i mai intereseaza agricultura. multa lume nu are acces la informatii sa vada ce scheme de plata sau beneficii au daca isi lucreaza terenul. daca faci o sesizare undeva ori nu iau in seama ca au prea mult de munca ori nu i intereseaza ori sunt in cardasie cu fermierii. cum sa dai 200 de lei arenda sau 300 de kg la ha? sau 40 litri ulei din ala penal cu 3 lei litru? impozitele la primarie proprietarii de teren il platesc. si ce zic eu aici nu e un caz singular. cititi in articolele de mai jos ce productii fac unii fermieri daca fac agricultura performanta . trebuie sa recunoasca fermierii ca printre ei sunt si uscaturi si fac tot felul de mosmande cu subventiile cu bani europeni. nu pot fi de acord cu modul de acordare a subventiilor nu implica nici un fel de datorie din partea celui ce primeste subventia. Apia de ce nu e mai eficienta sa fie prezenta mai mult pe teren sa vegheze la buna utilizare a acestor fonduri si subventii.proprietarii de teren sa fie mai atenti la contractele de arendare si sa nu se mai faca , contracte pe perioada asa mare sa se faca anual.

Scrie un comentariu