Locuri de muncăŞtiri agricole

PROPUNERE INEDITĂ a Ministrului Agriculturii: VOUCHERE ÎN LOC DE AJUTOARE SOCIALE!

VOUCHERE în loc de ajutoare sociale în bani! O propunere avansată de ministrul agriculturii, Achim Irimescu, dar care, cel puțin până în acest moment, nu a putut fi susținută mai ales în contextul unui guvern tehnocrat.

Zilierii se găsesc din ce în ce mai greu, încurajați fiind de banii acordați ”pe degeaba” de primării iar fermierii caută în permanență forță de muncă. Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, spune că plata ajutoarelor sociale nu a fost o decizie bună a autorităților. ”(…) Eu consider că s-a greșit aici și vă explic și de ce. Primarul din satul meu îmi spune că are o familie cu copii mulți, primește 2.200 de lei pe lună, și în afară de a mai merge la cules de ciuperci sau fructe de pădure în sezon, nu face mai nimic tot anul. Deși este nevoie de forță de muncă și foarte mulți fermieri se plâng că nu găsesc zilieri sau chiar angajați”, a explicat șeful de la agricultură.

Achim Irimescu spune că a făcut în Guvern propunerea de a înlocui banii acordați asistaților social cu vouchere pentru a exista certitudinea că sumele sunt folosite pentru procurarea de hrană. ”Eu am făcut această propunere dar într-un guvern tehnocrat este greu să ai o susținere politică. În condițiile în care avem criză pe piața laptelui și a celei de porc trebuia să dăm ajutorul social sub formă de voucher ca să se cumpere mâncare și nu altceva. Și că garantez că ajuta și sectorul foarte mult. Dar, cel puțin deocamdată, această propunere nu a putut fi pusă în aplicare. Este păcat pentru că singuri ne sabotăm cu această măsură”, a punctat Irimescu.

Vă reamintim că și Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro, a lansat recent o propunere interesantă privind munca zilierilor și plata ajutorului social. ”Noi trebuie să luăm modelul Ungariei. Acolo, eu firmă privată, merg și cumpăr niște buline pe care le aplic pe un carnet de zilier și trebuie să vedem cum facem cu ajutoarele sociale. Dacă mâine vine cineva la muncă și îl trec în registrul zilierului a doua zi el este tăiat de la ajutorul social. Oricum, acest mecanism așa cum este el reglementat de Legea 416 este unul care încurajează nemunca în mediul rural și ar trebui foarte clar să se afișeze o listă la primărie cu oamenii disponibil în ziua respectivă pentru că la legea zilierilor, astăzi așa cum este, este una foarte greoaie. Dacă nu vor să vină și refuză ei personal ar trebui să le fie tăiat ajutorul social. Noi în România ar trebui să încurajăm munca!”, a declarat Emil Dumitru în cadrul emisiunii ”Viața Satului” de la TVR 1.

Liderul Pro Agro este de părere că ajutoarele sociale nu trebuie folosite ca ”armă” electorală și nici să încurajeze nemunca.

Nu vreau să fiu malițios dar în general ajutoarele sociale reprezintă de fapt un bagaj electoral al primarului. Dacă primarul îi spune respectivului, știe că o dată la patru ani este ales, e clar că așa se întâmplă. Eu îmi doresc ca și primăria să câștige din ecuația asta în sensul că eu, privat, să plătesc o sumă către primărie și respectivul să câștige o sumă de bani în ziua în care vine la muncă. Haideți să facem o evaluare și să vedem acele 70 de ore pe care așa-zis le prestează în folosul comunității dacă se văd în comunitatea respectivă. Eu cred că, așa cum este astăzi lege, fără să supăr pe nimeni, este una care încurajează nemunca iar legea zilierilor, care este una greoaie, un registru cu care mă duc lunar să mi-l vizeze Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), în condițiile în care ar trebui să cumpăr niște buline le pun pe carnetul respectiv. Dacă vine cu elicopterul cum se întâmplă în Ungaria inspecția muncii și m-a prins că nu am pus bulinele sunt pasibil de anumite sancțiuni drastice. Dar, cel puțin în zona legumicolă sau horticolă unde avem cultivarea viței de vie, a pomilor fructiferi aici este o problemă foarte mare cu forța de muncă cu zilierii”, a mai opinat Emil Dumitru.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


10 comentarii

 1. D-nule Ioan,dumneatale am impresia ca habar nai cu ce probleme ne confruntam uni in zootehnie,si agricultura din lipsa fortei de munca,pe cine sa angajezi cu carte de munca ,ca ii aduci le areti ce au de facut si la doua trei zile te trzesti singur,asta in conditia in care ii dai 1200 lei ,mancare si tigari,parerea mea este ca vorbesti in necunostinta de cauza.si pe langa exemplul acesta tias enumera multe altele.

  1. Somajul(oalfarul) la americani cel putin, sunt bani cash: o suma mica, ci se dau tichete de masa(pt.alimente).Cu somajul dat de primarii,este o terorizare a locuitorilor(sate,comune), de cei asistati cu complicitatea primariilor, deoarece taxele si impozitele sunt achitate de cei ce fac naveta pt. un salar si cei ce lucreaza pamantul, iar din munca lor local, sunt intretinuti asist.sociali, indeosebi cei care nu au avut o carte de munca vreodata.Vara trsiesc bine, bine.Fructe, ciuperci de padure f.scumpe la vanzare-n drum fara cert.de prod,fara control politie(numai eu si lelea, batranul ce scoate prod.agric.ceva..)Eu formatorul de buget local..
   Iarna fura padurea altora si de pe margine de drum( noapteain special)…
   Primarii patrioti, sunt in avantaj: au un numar de voturi, ce balanseaza considerabil,realegerea in functie! Ce buna corectitudine politica.

 2. Subventiile sun ca niste ajutoare sociale a spuso un mare fermier cautati pe acest site. Subventiile icurajeaza nemunca lenea si nepasarea. Nu incurajeaza performanta calutatea productivitatea. Oricine depune niste acte la APIA primeste subventie ca se face ca nu se face acesti bani vin oricum . Manevrele care se fac de catre fermieri nu sr vad. Bine ca vad asistatii socialu si ajutoarele lor. Astia au furat statul au vandut tara au distrus fabricile au facut evaziune au delapidat .Din cauza lor tara asta nu da inainte. Oare cat tupeu iti trebuie sa demigrezi acesti amarati ? Ce fac asistatii cu banii ii duc in banci straine prin ofshore ? Ii pun la dos la saltele ? Nu ca acesti bani ei supravetuiesc si cum ii iau ii baga in consum.

  1. In ce consum? Suntem siguri ca nu cumpara din ei si bautura sau tigari?Nu toti parintii sunt constienti ca banii sunt dati pentru hrana. Am auzit ca primariile greu reusesc sa-i aduca sa faca orele de munca pe care sunt obligati sa le presteze. Sunt multi saraci,dar cand cauti pe cineva sa te ajute in gradina sau la zapada,ca esti batran si nu mai poti,nu gasesti. Dece? Pentruca ei iau de pa primarie cam “pe degeaba”sume de bani.Se multumesc cu putin.Mai ales ca nu trebuie sa munceasca . Asa se obisnuiesc oamenii sa astepta sa le dea cineva. Nu este o mentalitate buna.

  2. Cind ai avut coada la poarta ai dat cit ai vrut tu acum cautai pe aia care totus acceptau sa munceasca pe frimiturile tale , pe la MADRID , italia sau mai nou DK.
   Ramineti usor fara tractorisi nu zilieri.
   Scadenta ……………

 3. @Geo. chiar asa ai rugat tu sa vina cu carte de munca ? Hai tu chiar vrei sa te credem ? Daca angajai cu carte de munca sigur venea cineva dar tu esti un mare gongar. ITMul doarme in tars asta. Mergeti domnilor prin campanie la cules la vie la cartofi la pomi si o sa vedeti ca nu are nimeni un contract de zilier dar carte de munca. Da sa mai vorbim de respectarea codului muncii a programului a zilelor libere e SF. In general la sate lumea e imbatranita lipsita de informatii si traiesc ca acum 100 de ani. Unde sunt locurile de munca din agriculturs ? Agricultura se face singur ? Sunt foarte multe cazuri in care sunt folositi minori la munca .

 4. E foarte adevarat ca sunt unii puturosi care nu vor sa munceasca si stau toata ziua la birt. Eu ma intreb cu ce bani stau ei la birt ? Sunt si unii care vor cu adevarat sa munceasca dar nu au unde. De ce pleaca lumea din tara si stau slugi la straini ? Chiar credeti ca sunt bucurosi ? Multi ar vrea sa revina in tara sa lucreze aici dar din cauza salariului minim si a lipsei locurilor de munca stau peste hotare.

 5. Da ce ai facut Bobita ? La atata te a dus bostanu ? Da cupoane la fermieri sa isi ia motorina ingrasaminte utilaje seminte si tot ce le trebuie lor nu le da miliarde cash in conturi ca banii aia nu ajung in agricultura. Fai pe fermieri sa cumpere produse romanesti nu ingrasaminte din Egipt. Da ce in tara nu se fac ? Te ei de amaratii de asistati ? Bine ca pleci. Daca ai face locuri in agricultura nu ar mai fi asistati. In agricultura se practica Munca La Negru ca e mai simplu sa ei niste betivi sa le dai O sticla de vin 1 pachet de tigari si munceste prostu. La angajat trebuie sai dai salariu sai platesti la stat . da fermierul e prost? e un evazionist notoriu .

  1. Ce te roade invidia Ioane! Du te la baruri sa vezi cati asistati sunt! Ii rogi sa vina sa lucreze cu carte de munca si ti raspunde ca mai bine sta acasa si el si nevasta ca iau 900 lei ajutor social amandoi

 6. Achim Irimescu dute invartindu te nu ai facut absolut nimic pentru agricultura ba dincontra ai facut numai prostii. Ce treaba ai tu cu ajutoarele sociale? Ai idee cat e cuantumul unui ajutor social? Chiar crezi ca se poate trai cu un ajutor social? Eu zic NU. Asistatii sociali mai lucreaza cu ziua mai fura isi mai cresc animale prin curte . Da nu mai bine te gandeai sa creezi niste locuri de munca si apoi sa suspenzi plata acestor ajutoare. Cate locuri de munca ai creat tu in agricultura? Ai lasat satele sa se zbata in saracie crunta in timp ce fermierii au ajuns miliardari. Rusine. Huoo.

Scrie un comentariu