Ştiri agricoleStrategii de afaceri

SOLUȚIA cu care FERMIERII ROMÂNI pot SĂ ÎI BOICOTEZE PE STRĂINI!

SOLUȚIE pentru fermieri! Subvențiile mici comparative cu alte țări europene dar și prețurile neprofitabile pe care le primesc producătorii români îi duce pe mulți dintre aceștia la faliment. O spune chiar ministrul agriculturii, Achim Irimescu, care, referindu-se în principal la crescătorii de ovine, subliniază că însuși producătorul este cel care ”strică” prețul și se vinde ieftin la străin. Prezent în studioul Agrointeligența -www.agrointel.ro  într-un interviu LIVE difuzat pe pagina de Facebook a publicației noastre, ministrul agriculturii Achim Irimescu a explicat care este și soluția pentru această problemă!

Prețul la carnea de miel a scăzut la jumătate în ultimii ani, spune ministrul agriculturii, Achim Irimescu, aprig susținător al oierilor și el însuși de proveniență dintr-un sat de ciobani așa cum a subliniat de câte ori a avut ocazia. ”Acum câțiva ani aveam 12 lei la kilorgamul de carne de ovină, acum a scăzut la 6,50 de lei pe kilogram. Ei dau vina pe arabii care cumpără din România dar eu le-am spus clar că singurii vinovați sunt chiar ei, ciobanii. De ce? Pentru că nu sunt uniți. Chiar le-am cerut să se unească cele 3 organizații reprezentative la nivel național. Ar putea să ia o cotizație pe care să o pună undeva, deoparte ca rezervă pentru fiecare cioban în parte, și să impună ca în România nimeni să nu mai vândă sub un anumit preț, de 10 lei să spunem. Și atunci orice străin va veni nu are de unde să ia carne ieftină pentru că ei reprezintă toți producătorii”, a explicat șeful de la agricultură viziunea sa asupra protejării unui preț corect pentru carnea de oaie.

Irimescu spune că doar dacă se vor uni, producătorii agricoli vor avea șanse de profit. ”Fermierii se concurează reciproc și atunci nu este în regulă. Spre exemplu, eu știu că dumneavoastră aveți 1.000 de berbecuți de vânzare, eu am 200. Astfel, dumnevoastră vă permiteți să lăsați prețul la 6,50 lei pe kilogram iar eu nu, în consecință dumnevoastră stricați piața. Deci aici este problema cea mare. Dacă nu se unesc fermierii vor vinde în pierdere”, a punctat Achim Irimescu.

Mai mult, șeful de la agricultură spune că în perioada următoare ar putea fi lansată și o soluție pentru prețul mic cu care se vinde lâna. ”O altă problema este prețul lânii. Eu mă zbat acum și ne străduim să înființăm în România fabrici de panouri izolante având în vedere că lâna este un izolant excepțional. Momentan se vinde cu 5o de bani kilogramul de lână ceea ce este o bătaie de joc având în vedere că a ajuns crescătorul să arunce lâna la gunoi”, a mai spus ministrul agriculturii.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. Irimescu iar vorbeste prostii …nu ma mai mira ! Pai deocamdata cererea dicteaza pretul pe pietele lumii! Degeaba ma costa 8,5 lei /kg sa ingras mielul cu granule pe grajd ca piata tot 7 lei imi plateste ! Irimescule …ne trebuiau legi care sa ne protejeze piata interna de mancarea falsa si mult subventionata…cu sfaturi ne-ai tinut un an ! Iti doresc , acum de Sarbatori , sa ai parte toata viata ta de sfaturi si promisiuni ”valoroase”, asa cum am primit noi de la tine tot anul !

  2. Ha ha se duce o lupta acerba si un lobby fanatic pt asa zisele asociatii de fapt un control la sange fiscal nu ca se strica pista de cioban dar de fiecare cu ce il doare nai producatori muncim si vindem cum vrem si ce vrem iar birocratii vor si ei o cota parte

  3. Incercati si cu solutie bordeleza, cu solutie de var sau cu o solutie anti perspiranta! Pai mai fratilor! Dar nu de.aia am facut o revolutie? Sa fim liberi, sa desfiintam odioasele CAP.uri etc. Acu ne doare capul si ne smiircaim? Poate ar trebui sa luam la intrebari niste parinti zi unchi, momentan pensionari. Ei ne.au bagat in asta. Acu 27 de ani cu revolutia, apoi cu toate alegerile de tot rahatul pe care le.au facut. Vorba aia: parintii au mincat agurida si copiilor li se strepezesc dintii…

  4. ,,Producatorul este cel care strica pretul’. Corect, dar sunt niste cauze obiective in subsidiar care nu se vor a se pricepe de darguitori.
    Cei de la putere, veniti repede de dupa deal- la patruani, cauta in negura sa rezolve si dau vina pe producator, adica micul sau marele fermier, ciban, vacar, porcar, sau albinar. Omul are multiple nevoi, cel cinstit este pacalit de intermediarul inventat de… ,,producatorul” care isi rupe singur piciorul cu ciomegele.
    Cum se rezova problema? Foarte simplu. Numai ca nimeni nu vrea sa ia taurul de coarne. (Eu credeam ca cei veniti din inima UE vor face intr – un an cen – au facut altii in 26). Nu s – a vrut.
    Constituirea de Cooperative ale fermierilor pe domeniile de activitate bine precizate: Cooperativa este cea ce se ocupa cu tot ce intra si iese din ferma fermierului, nu fermierul izolat. Cand se vor pune bazele pe cooperative, atunci se vor rezolva multe impedimente ale fermierilor. Exemple fara solutionare date de d – ul consilier UE sunt fara sens acum in prag de final.

Scrie un comentariu