Locuri de muncăŞtiri agricole

ȚARA în care SĂ FII FERMIER este oficial CEA MAI PERICULOASĂ MESERIE!

Să fii fermier înseamnă să te expui la o serie de riscuri, unele dintre ele care vă pun în pericol sănătatea, chiar și viața. Anual, la nivel european se fac bilanțuri cu pirivire la incidentele raportate în ferme, dar în România, accidentele în timpul muncilor agricole nu sunt contabilizate separat, așa că nu se știe exact numărul victimelor din exploatațiile din țara noastră.

În Irlanda, anul 2016 a scos la iveală o realitate groaznică: meseria de fermier este cea mai periculoasă. Doar în ultimele 12 luni, în fermele irlandeze și-au pierdut viața 21 de persoane. Dintre aceste victime, nouă au fost bărbați cu vârste de peste 65 de ani. Bilanțul este mai negru decât în 2015, când în Irlanda au fost 18 decese ca urmare a accidentelor în ferme.

Pe locul secund în această statistică sumbră din Irlanda se află sectorul construcțiilor cu 9 decese raportate în 2016.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

  1. Sa mai spuna cineva ca nu ne iubeste Dzeu. Ne ogroteste cu toate ca suntem rai. La cum se lucreaza in tara la noi si cum se respecta regulile NSSM nu prea sunt accidente. Umbla mecanizatorii cu capul plin de bautura nepregatiti profesional si fara forme legale de munca. Ar putea foarte bine sa i dea drumul la utilaj in prapastie si sa vad atunci fermierul cum il trage la raspundere. Dar romanul chiar si sarac e cu capul pe umeri si e sluga credincioasa chiar daca patronul isi bate joc de el.

  2. Da, este o meserie grea și cu riscuri. Dar, observați câți” fermieri” au devenit după ce au apărut subvențiile de la Apia. Și nu de oricare ci crescători de oi. Ei nu valorifica pe piața noastră produsele, nu mulg oile ci le vând ca și produsii, de altfel. Și-au închiriat goluri alpine și încasează zeci de mii de euro. Se regăsesc în piața românească?! Cumpără influenta în stânga, în dreapta și pe centru și uneori își instrumentează direct cererea la Apia. Nu o cerere, ci mai multe, copii, neveste, frați și susțin că e legal.. cei mai mulți sunt chiar șefi în instituții publice. Aceasta-i realitatea.

  3. Cu cine fac fermierii contracte de arendare ? Cu batrani care nu mai pot munci terenul . Fermierii anume au desurajat ca oamenii sa isi lucreze pamantul prin pretul ridicat al lucrarilor agricole. Persoane de la tara au un nivel. scazut de informatii si cunostinte. Multe persoane au dat pamantul in arenda si nu au luat arenda niciodata. De aia apare diferente de teren de la Apia si ce este in camp. Fermierii au mai mult pamant in teren deoarece stapanesc teren ilegal au vazut ca nu vine nimeni au luat cu japca. Nici subventie nu ia pe teren dar ii ramane toata productia. Primariile ni isi fac treaba. Cine nu isi revendica pamantul sa il ia statul .

  4. Eu zic ca in Romania meseria de fermier e cea mai periculoasa. Sa vina toata lumea sa te peneasca de la autoritati pana prorietarii de teren. Toti vin sa le dai de la taxe pana la arenda. Cum sa le explici la proprietarii de teren ca a fost un an nasol ? Ei stiu doar ca au pamant la tine arenda si ca trebuie sa le dai ca doar tu ei subventiile. Daca ii duci pe teren sa iti arate unde are terenul se rataceste. Platim imputuri,facturi, salarii, impozite la stat , arenda, datorii etc de imi vine sa ma las de agricultura si sa fug din tara.

    1. Contractul de arenda trebuie sa aiba clauze contractuale echilibrate si conditii de risc atat pentru arendas cat si pentru arendator. Daca ai un contract bine incheiat ai scapat de griji daca nu atunci platesti,ca ai sau nu productie.

Scrie un comentariu