IMPORTANTINTERESANTŞtiri agricole

Subvenția de 3.000 de euro pentru cultivarea roșiilor. Ce condiții sunt pentru a lua banii

O schemă de sprijin pentru legumicultorii care cultivă roșii în solarii sau sere urmează să intre în vigoare în acest an. Pe site-ul Ministerului Agriculturii a fost postat spre dezbatere publică proiectul de ordonanță pentru aprobarea schemei de ajutor de stat –  ajutor de minimis prin care producătorii agricoli vor putea accesa 3.000 de euro pentru 1.000 de metri pătrați de spașii protejate.

Citiți și: SPRIJIN de 10.000 DE EURO pentru CREȘTEREA PORCILOR. Ce fermieri pot primi SUBVENȚIA DE LA STAT!

Condițiile pentru accesarea sprijinului nu se rezumă doar la suprafața cultivată – care trebuie să fie spațiu sprotejat – solar sau seră, cu suprafață de minim 1.000 de metri pătrați, ci există și o condiționare legată de producția ce trebuie obținută.

Se acordă ajutoare de minimis/ajutoare de stat a căror valoare totală/beneficiar/an este echivalentul în lei a 3000 euro pentru 1000 mp spații protejate de la care se obține o producție de minimum 2 kg tomate/mp, justificată cu documente fiscale. Cuantumul unitar este echivalentul în lei a 3 euro/mp”, se arată în actul normativ.

Schema de ajutor pentru cultura de roșii vine la pachet cu o schemă pentru crescătorii de porci. După aprobarea ordonanței, Guvernul urmează să adopte și restul condițiilor de eligibilitate, bugetul alocat și modalitățile de verificare și control. Îninte, însă, se așteaptă și un acord de la Bruxelles întrucât măsurile prevăzute în proiectul de ordonanță pot intra în vigoare după data emiterii unei decizii a Comisiei Europene de autorizare a acordării ajutorului de stat, după caz.

Vă reamintim că aceste două scheme de sprijin fac parte din Programul de Guvernare al PSD și asumat de Executivul condus de Sorin Grindeanu. Acordarea se face pe o perioadă de 8 ani la două produse dintre cele mai deficitare în balanța comercială. Programul începe în anul 2017, prin selectarea, pe baza datelor statistice a tomatelor și cărnii de porc. Scopul măsurii este reducerea importurilor și asigurarea consumului din producție internă.

DOCUMENT pentru descărcare: PROIECT – ORDONANTĂ pentru stabilirea unor măsuri privind reglementarea unor programe pentru susținerea produselor deficitare în domeniul agriculturii și al creșterii animalelor – PDF

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!