IMPORTANTINTERESANTŞtiri agricole

Subvenția de 3.000 de euro pentru cultivarea roșiilor. Ce condiții sunt pentru a lua banii

O schemă de sprijin pentru legumicultorii care cultivă roșii în solarii sau sere urmează să intre în vigoare în acest an. Pe site-ul Ministerului Agriculturii a fost postat spre dezbatere publică proiectul de ordonanță pentru aprobarea schemei de ajutor de stat –  ajutor de minimis prin care producătorii agricoli vor putea accesa 3.000 de euro pentru 1.000 de metri pătrați de spașii protejate.

Citiți și: SPRIJIN de 10.000 DE EURO pentru CREȘTEREA PORCILOR. Ce fermieri pot primi SUBVENȚIA DE LA STAT!

Condițiile pentru accesarea sprijinului nu se rezumă doar la suprafața cultivată – care trebuie să fie spațiu sprotejat – solar sau seră, cu suprafață de minim 1.000 de metri pătrați, ci există și o condiționare legată de producția ce trebuie obținută.

Se acordă ajutoare de minimis/ajutoare de stat a căror valoare totală/beneficiar/an este echivalentul în lei a 3000 euro pentru 1000 mp spații protejate de la care se obține o producție de minimum 2 kg tomate/mp, justificată cu documente fiscale. Cuantumul unitar este echivalentul în lei a 3 euro/mp”, se arată în actul normativ.

Schema de ajutor pentru cultura de roșii vine la pachet cu o schemă pentru crescătorii de porci. După aprobarea ordonanței, Guvernul urmează să adopte și restul condițiilor de eligibilitate, bugetul alocat și modalitățile de verificare și control. Îninte, însă, se așteaptă și un acord de la Bruxelles întrucât măsurile prevăzute în proiectul de ordonanță pot intra în vigoare după data emiterii unei decizii a Comisiei Europene de autorizare a acordării ajutorului de stat, după caz.

Vă reamintim că aceste două scheme de sprijin fac parte din Programul de Guvernare al PSD și asumat de Executivul condus de Sorin Grindeanu. Acordarea se face pe o perioadă de 8 ani la două produse dintre cele mai deficitare în balanța comercială. Programul începe în anul 2017, prin selectarea, pe baza datelor statistice a tomatelor și cărnii de porc. Scopul măsurii este reducerea importurilor și asigurarea consumului din producție internă.

DOCUMENT pentru descărcare: PROIECT – ORDONANTĂ pentru stabilirea unor măsuri privind reglementarea unor programe pentru susținerea produselor deficitare în domeniul agriculturii și al creșterii animalelor – PDF


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


21 comentarii

  1. Inca o tampenie .Anul trecut s-au dat 3000 E pe 1000 mp. solar , iar importul de rosii a crescut nu a scazut .Sunt fraudate aceste fonduri intr-o veselie .Se gaseste un magazin dispus sa faca profit se achita tva 9% si 10 la suta in plus pentru cel care da factura si uite cum creste productia de rosii pe hartie , dar in realitate nu se livreaza nici o rosie , doar circula hartiile si se incaseaza ilegal subventia .Sunt dintr-o zona legumicola si stiu sigur acest lucru , nu din auzite .

    1. Se legalizeaza hotia. Cum se reflecta aceste asa zise ajutoare in pretul la consumator. Cultivatorii de rosii la solarii exista de pe vremea lui nea nicu si nu aveau nevoie de o astfel de pomana. Cu aceste asa zise ajutoare taranii deja s-au smecherit si au profitat de aceste pomeni. La anul o sa-si faca dosare pentru 3000 de euro fiecare membru din aceeasi familie. Pai la un solar de 1000 mp se cultiva min. 2000 plante x 3Kg/planta= 6000Kg.

  2. Vad ca analiza situatiei este facuta mai bine de cei ce au postat comentarii. Subventiile sunt necesare cu adevarat pentru a uni producatorii si a facilita vanzarea rosiilor (depozite,puncte de colectare,export centralizat). Pacat ca acesti specialisti ai guvernului gasesc simplu bani pentru ai dirija catre nimeni (sau pungasi care vor face facturi false de vanzare)

  3. Problema nu este productia ci valorificarea. Nu exista acele Intrprinderi de Comert care sa coordoneze activitatea de export si productie de acea se exporta asa de putin. Nu este greu de a coordona producatorii, ei vor dar trebuesc multi bani pentru in avans.Se recupereaza toti si ies si profituri pentru tot lantul dar trebue cineva sa riste, aici ar trebui statul sa intervina ca productie stie tot taranul sa faca ,coordonarea lipseste. Piata de desfacere se gaseste in Europa exemplu Matca vand aproape tot la export dar sant multi ,uniti si-si coordoneaza peoductia.

  4. Problema mare este valorificarea roșilor cu acte la care centre de colectare care încă nu prezent nu există iar fabrica de conserve la care am apelat a zis ca nu face contract cu producători cu suprafețe mici

    1. Va rog sa ne ajutati in următoarea problema: La Direcția Agricolă nu accepta sa înregistreze cererile doar a celor care spun in cerere ca au tomate in cultura din ciclul unu ,urmând ca pt ciclul doi sa faca cereri alta data adica mai spre vara, când se plantează tomatele. Va rog sa ne lămuriti daca asa e procedura ?

Scrie un comentariu