• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • NOI PLĂȚI pentru FERMIERI: 25 EURO/HA și 103 EURO/HA. IATĂ CONDIȚIILE!

    Roxana Dobre -

    Fermierii primesc noi plăți compensatorii. O schemă pentru care pot opta producătorii agricoli este disponibilă după ce ieri a apărut în Monitorul Oficial. Este vorba despre acordarea de plăţi compensatorii pentru pierderile de venit şi costuri suplimentare rezultate din depăşirea cerinţelor obligatorii prevăzute de legislaţia naţională în domeniul silvic sau dreptul intern relevant ca urmare a angajamentelor voluntare încheiate de beneficiarii schemei.

    Angajamentele se încheie cu agenția de plăți și, ca restul plăților compensatorii, durata acestora este de 5 ani. Sunt disponibile 2 pachete și anume:

    -Pachetul 1 —Asigurarea de zone de linişte,

    -Pachetul 2 — Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rărituri.

    Pot depune cereri unităţile administrativ-teritoriale care au în proprietate publică sau privată terenuri forestiere; persoanele fizice şi juridice care au în proprietate privată terenuri forestiere sau asociaţii între aceste două categorii de beneficiari.

    Pentru a fi eligibili în cadrul schemei, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

    -Să fie proprietarii suprafeţelor de teren forestier localizate pe teritoriul României pentru care se solicită sprijin în cadrul schemei;

    -Să se angajeze că menţin angajamentul de silvomediu pentru o perioadă de 5 ani de la data semnării acestuia;

    -Să se angajeze că respectă cerinţele specifice pachetelor de silvomediu pentru care aplică;

    -Să deţină contract de administrare sau prestări servicii silvice cu un ocol silvic autorizat pentru suprafeţele de teren forestier pentru care se solicită sprijin în cadrul schemei;

    -Să participe în cadrul angajamentului cu toată suprafaţa de teren forestier deţinută de acesta într-o unitate de producţie şi/sau protecţie.

    Atenție! Schema nu se aplică beneficiarilor precizaţi mai sus dacă aceştia se află, după caz, în următoarele situaţii:

    -Sunt întreprinderi aflate în dificultate

    -Împotriva lor a fost emisă o decizie de recuperare definitivă a unui ajutor de stat, dacă această decizie de recuperare nu a fost executată.

    Suprafaţa minimă pentru care se încheie angajamentul este de 100 ha iar terenurile care fac obiectul angajamentului trebuie identificate în format electronic.

    Sprijinul acordat în cadrul schemei este de tip compensatoriu și se acordă anual ca sumă fixă pe hectar de teren forestier, constând în costurile standard şi reprezintă o compensaţie pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare suportate de deţinătorii de terenuri forestiere care încheie angajamente voluntare pe o perioadă de 5 ani.  Intensitatea ajutorului public nerambursabil acordat în baza prezentei scheme este de 100% din totalul costurilor eligibile, dar nu mai mult de 200 euro pe ha şi pe an.

    Valorile plăţilor compensatorii acordate sunt următoarele:

    -25 de euro pe an şi pe hectar pentru suprafaţa angajată în cadrul pachetului 1;

    -103 euro pe an şi pe hectar pentru suprafaţa anuală pentru care se solicită sprijin în cadrul pachetului 2.

    Pentru suprafaţa cuprinsă între 100 şi 500 ha se va acorda 100% din valoarea plăţii compensatorii, iar pentru suprafeţe mai mari de 500 ha se aplică degresivitatea sprijinului financiar, astfel că nivelul plăţilor va fi ajustat după cum urmează:

    -Pentru suprafaţa cuprinsă între 500,01 ha şi 1.000 ha se va acorda 75% din valoarea plăţii/plăţilor compensatorii;

    -Pentru suprafaţa cuprinsă între 1.000,01 ha şi 5.000 ha se va acorda 50% din valoarea plăţii/plăţilor compensatorii;

    -Pentru suprafaţa mai mare de 5.000 ha se va acorda 35% din valoarea plăţii/plăţilor compensatorii.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial