• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Povestea lui TEODOR AFLAT, fermierul care lucrează 8.000 de hectare ÎN INIMA ARDEALULUI

    Gabriela Gimbășanu -

    Teodor Aflat este cunoscut prin partea Sibiului ca fiind cel mai mare fermier din zonă. Lucrează o suprafață totală de circa 8.000 de hectare, ceea ce îl plasează pe un loc fruntaș în rândul agricultorilor din Ardeal. Exploatația sa este un veritabil model pentru agricultura intensivă, iar povestea de succes a lui Teodor Aflat poate fi o inspirație pentru mulți tineri care ponesc la drum în acest sector.

    În anul 2000, Teodor Aflat a intrat în agricultură cu o suprafață de 50 de hectare. Astăzi, fermierul se încăpățânează să le demonstreze și altora că ferma mare poate fi un model de succes pentru Ardeal, cu toate neajunsurile generate de soluri, expoziția terenului și chiar regimul de precipitații și căldură. În viziunea celui mai mare fermier din județul Sibiu, o exploatație mare nu se poate întreține decât cu utilaje performante, aceste atuuri fiind singurele care îi pot ajuta pe fermieri să atingă performanțe productive ridicate.

    De la 50 ha la 8.000 hectare

    De la 50 de hectare, Teodor Aflat a ajuns astăzi să lucreze circa 8.000 de hectare, cea mai mare parte arendate. Așa cum îi place să spună, la SC Agroferm SRL din Brateiu, județul Sibiu, ziua are 24 de ore.

    ”Nu am o pregătire de agronom, nu asta am făcut în viață, ci pur și simplu după studii, fiind băiat de la țară și obișnuit cu munca câmpului nu puteam să fac altceva. Am văzut în agricultură un domeniu de viitor din care aș putea să asigur un trai decent familiei. Am început să mă ocup serios de treabă în 2000, când am început să lucrez 50 de hectare, o suprafață mică acum, dar extrem de mare la acea vreme. Terenurile sunt localizate în partea de nord a județului Sibiu, în regiunea Mediaș. Lucrăm terenuri de la Mediaș, Sighișoara și până aproape de Târgu-Mureș”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Teodor Aflat.

    Terenurile în pantă, o provocare pentru fermierul din Ardeal

    Chiar dacă nu îi place să se laude, ardeleanul ne-a mărturisit că, la suprafața pe care o lucrează este unul dintre cei mai mari fermieri din județul Sibiu și Mureș. Cu toate astea zona de cultură în care își desfășoară activitatea nu este una deloc accesibilă, majoritatea terenurilor fiind în pantă, lucru care impune un consum mai mare de energie și combustibil pentru a prelucra și a pregăti solul pentru semănat.

    ”Nu am date concrete, dar cred că sunt cel mai mare fermier din județul Sibiu și Mureș, nu este o laudă, ci mai mult o povară. Nu e ușor să faci agricultură la cele mai înalte standarde pe aproape 8.000 de hectare. Condițiile de cultură de la mine din zonă nu sunt unele dintre cele mai ușoare. Nu îmi place să mă plâng și niciodată nu zic că ceva se poate sau nu se poate, dar la noi avem foarte mult deal, teren care se lucrează greu și care solicită utilaje și echipamente performante. Chiar dacă terenul nu ne ajută, avem un avantaj generat de condițiile meteo, care sunt favorabile pentru agricultură. Cu toate astea nimic nu mă împiedică să facă tehnologie și să lucrez terenurile ca la carte”, ne-a mărturisit producătorul.

    Investiții de milioane de euro în utilaje și echipamente de ultimă generație

    Sibianul are cea mai mare fermă din județ, dar are și cele mai performante utilaje și echipamente în care a investit câteva milioane de euro.

    ”Nu suntem o companie care astăzi a apărut pe piață și după ce a făcut bani a dispărut. Suntem oameni serioși, avem 16 ani de activitate și peste 100 de angajați. Ne-am dezvoltat treptat de-a lungul anilor, oamenii au prins încredere în noi și ne-au dat terenurile în arendă, așa am ajuns să lucrăm această suprafață însemnată. Am investit și foarte mult ca să ajungem aici. Am cumpărat utilaje și echipamente pe credit și am fost nevoit să vând la prețuri de nimic producția ca să-mi plătesc ratele. De-a lungul anilor cred că am investit câteva milioane de euro în utilajele cu care lucrăm pământul”, susține ardeleanul.

    Sfecla de zahăr – cultura vedetă în ferma de Brateiu

    În opinia fermierului, rotația culturilor reprezintă cea mai importantă verigă a tehnologiei de cultură. Lucrând o suprafață însemnată, în ferma de la Brateiu se cultivă de la grâu, porumb, floarea-soarelui și până la soia și chiar sfeclă de zahăr.

    ”Anul trecut am cultivat în jur de 800 de hectare de rapiță, 2.000 de ha de porumb, 2.000 de ha de păioase, în jur de 1.000 de hectare de floarea soarelui, 500 ha de soia și aproape 500 de hectare de sfeclă de zahăr. Am început să cultiv sfeclă de zahăr încă de pe vremea când nimeni de la mine din zonă nu miza pe această cultură. În ceea ce privește nivelul de producții obținute, acestea au fost mulțumitoare, apropiate de normal. Pentru toamnă am semănat în jur de 1.800 hectare de grâu și rapiță în jur de 1.200 ha”, ne-a vorbit producătorul despre planul sau de cultură.

    Fiul său, fermier-campion cu hibrizii Pioneer

    Atunci când l-am întrebat pe fermier care sunt hibrizii pe care îi preferă în cultură, acesta ne-a răspuns că alege numai acei hibrizi care îl pot ajuta să obțină producții bune, hibrizi care și-au demonstrat performanțele în zona în care acesta practică agricultură. Cu toate acestea cel care i-a decizia de cumpărare este fiul său, agronom de meserie.

    ”În ceea ce privește hibrizii pe care îi aleg în cultură, această activitate revine băiatului meu, care este agronom de meserie. El se ocupă de aprovizionarea cu inputuri necesare și tot el este atent la evoluția hibrizilor apăruți pe piață. La 8.000 de hectare cumpărăm hibrizi de la aproape toate firmele, avem o colaborare strânsă cu toți din piață. Mergem pe mai multe variante astfel încât să ne asigurăm că obținem cele mai bune producții. La nivel de preț din prezent, dacă nu faci producție nu ai profit, cu toate astea producția bună nu își garantează automat și un profit pe măsură”, ne-a vorbit fermierul, despre alegerea hibrizilor folosiți. De altfel, fiul său, Alexandru, s-a numărat anul trecut printre fermierii-campioni la cultura de porumb la care, cu hibridul P9903 a obținut o producție de 16,877 tone la hectar.

    Duminica, ziua Domnului la Agroferm

    Planurile de viitor al celui mai mare fermier din județul Sibiu sunt concentrate mai mult pe activitatea curentă și mai puțin pe posibilitatea de a face noi investiții sau de a-și extinde suprafața lucrată.

    ”Nu pot spune că mi-am propus ceva pentru perioadă următoare. În mod cert mi-aș dori să lucrez o suprafață și mai mare, am utilajele necesare cu care să fac asta, numai că în zona mea nu prea mai există teren nelucrat, care să poată fi luat în arendă, deci nu prea am unde să mă extind. În materie de dotări tehnice nu cred că mai am nevoie de nimic”, a conchis Teodor Aflat, fermierul care are o regulă de la care nu face rabat: la el, duminica nu se lucrează. În fiecare duminică, Teodor Aflat merge cu întreaga familie la biserică. Nimeni în ferma lui nu mișcă un deget duminica. ”De la distanță, agricultura este frumoasă, dar realitatea este că depinde numai de Dumnezeu. Uneori, primăvara vezi câmpurile înverzite și toată lumea muncind și ți-e drag, dar vine apoi toamna și plângi în pumni. Adevărul este că nu e de speriat, dar e loterie. Cum vrea Domnul. D-asta eu duminica nu fac nimic, nimic, e ziua Domnului”, mărturisea acum câțiva ani fermierul sibian.


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Fermierii care nu respectă programul angajaților își vor pierde subvențiile APIA Fermierii cer să poată folosi pășunile pentru instalarea panourilor fotovoltaice Krone lansează pe piață o serie de remorci agricole pentru camioane