Bio şi organicSoluții pentru grădinăŞtiri agricole

Metoda africană prin care roșiile se păstrează timp de 6 luni fără să se strice

Metoda africană prin care roșiile se păstrează timp de 6 luni fără să se strice. O soluție descoperită și testată de un fermier din Burundi care spune că, astfel, reușește să își valorifice recolta chiar și în extra-sezon.

Vital Nduwimana era foarte nemulțumit de pierderile pe care le înregistra la producția sa de roșii. Dacă nu reușea să vândă rapid toată recolta, după doar trei-patru zile de la cules, tomatele se stricau și erau numai bune de aruncat. ”Nu reușeam niciodată să vând tot ce produceam și pierdeam mare parte din recoltă. Mai rău, ce reușeam totuși să valorific era la un preț foarte mic. Așa că în 2015 am început serios să caut metode pentru conservarea roșiilor proaspete, o soluție care să le păstreze nu doar gustul, ci și aspectul comercial”, spune fermierul care cultivă legume în partea de est a statului african Burundi, la doar cinci kilometri de granița cu Tanzania.

De precizat că zona unde face agricultură Nduwimana este renumită pentru producția de roșii, tomatele fiind abundente în piețe în sezonul de cules, adică din august până în septembrie.

Printre tehnicile de conservare testate de african s-au numărat păstrarea roșiilor în apă, în lut, în depozite săpate în pământ, în hârtie sau chiar în nisip. Toate fără rezultate pe măsura nevoilor producătorului. Într-o zi, însă, fermierul spune că a descoperit că mai multe roșii lăsate sub bananierul din curtea sa nu se stricaseră și a sesizat că ele era puse pe un pat de cenușă. Așa că a decis să testeze dacă aceasta ar fi o variantă pentru păstrarea lor îndelungată, iar rezultatele obținute l-au uimit.

conservarea rosiilor in cenusa

Astăzi, Vital Nduwimana declară că își conservă tot surplusul de roșii în cenușă. O folosește pe cea rămasă în sobe în care se arde lemn, o curăță bine de cuie sau alte ”reziduuri”, apoi așează cenușa în cutii de carton unde pune, cu grijă, și tomatele. Cu această tehnică, roșiile s-ar păstra intacte timp de mai multe luni, ceea ce i-ar permite fermierului să le scoată la piață și în afara sezonului.

”Păstrez roșiile în cenușă timp de cinci sau șase luni și le pot vinde în decembrie, ianuarie sau februarie când prețurile sunt mai mari – deoarece tomatele sunt atunci rare și devin mai scumpe. Mai mult, nu există nici un risc de toxicitate în cazul roșiilor păstrate în cenușă”, a dat asigurări fermierul care este agronom de profesie.

Pentru a-și proba spusele, africanul a cerut Institutului de Agronomie din Burundi să testeze roșiile pe care el le-a ținut în cenușă.

Cu banii puși deoparte, fermierul și-a făcut un mic restaurant
Cu banii puși deoparte, fermierul și-a făcut un mic restaurant (foto: Jean de Dieu Ininahazwe)

Soluția de depozitare pentru roșii l-a ajutat pe Nduwimana să câștige mai bine de pe urma recoltei sale. Și-a deschis un restaurant și a devenit distribuitor de roșii pentru mai multe restaurante din zonă, care se pot baza pe el că le furnizează tomate tot timpul anului.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


30 comentarii

 1. am pus rosii prunisoare tari sanatoase coapte in cenusa fara sa se atinga intre ele fiind inconjurate de cenusa (f uscata fara umezeala).si dupa 3 saptamani am verificat si in toate bidoanele erau stricate sau zbarcite cenusa se umezise de la zeama lor si mirosea si urat .Asa ca cine a scris articolul sa precizeze rosiile sa fie coapte sau nu doar parguite sau alte indicatii

 2. Am cumparat 1 kg de rosi (29 sept. 2013) de la Kiev *- Ukraina am oprit cateva. Doua rosii le – am savurat in luna Febroarie anul urmator!
  Cel mai bun sapun se face din LESIE de lemn, esenta tare + untura, ulei + HCl + Fierbere si … rezulta SAPUN de casa. Lesia este … caustica si poate distruge pl. verzi (incercati pe salata) si .. insecte. Lesia calda impreunna cu otetul se folosea pt. moliile din lana (postav, etc.) Pana la descoperirea de catre japonezi a DTT sau HCH gospodinele, ca sa scape de .. pureci incalzeau lesia si spalau dusumelele, asa ca si pe la noi s – a folosit cu mult timp in urma, in mod inteligent, cenusa.
  Prin zona desertica s – a inventat si termosul natural in pamant. La noi pastrarea vara a ,,supei” in fantana. In acest loc este temp. de cca 12 grade, deci cateva ore bune poti pastra carnea fara probleme. Sunteti la tara si nu aveti fantana? Nimic mai simplu. Luati 2 vase de aceeasi inaltime, dar cu circumferinta diferita, una mai mare decat cealalta. In cea mica puneti alimentele. Spatiul dintre vasul cel mic si cel mare umpleti – l cu nisip fin. Udati nisipul pe o parte pana cand apa urca, nisipul se. Prin evaporarea apei SCADE temparatura din vasul interior. Rezultate bune si f. bune sunt atunci cand si vasul 2, cel mai mare este izolat.
  Pamantul ne ajuta, p. ne da, p. ii valuta, ,,strainul” il ia.

  1. Referitor la sapunul de casa cu lesie, stiti cumva si proportiile, cata lesie si cate grasimi? Lesia cum se prepara, cata cenusa si cata apa?

  2. Pentru prima oară DDT-ul a fost sintetizat în anul 1874 de chimistul austriac Othmar Zeidler. Efectul său insecticid a fost observat în anul 1939 de elvețianul „Paul Hermann Müller” care va primi pentru această descoperire, în anul 1948, premiul Nobel în medicină. Firma „J. R. Geigy AG” unde a lucrat Müller scoate pe piață de DDT-ul sub denumirea comercială „Gesarol” și „Neocid”.

 3. Am auzit de asta in copilarie(acum 30-35 de ani). stiu ca cine spunea asta zicea ca unele se mai stricau,dar, in mare parte, ramaneau bune de consum pana se terminau.

 4. Metoda e din strabuni cunoscuta dar…din pacate generatiile au prierdut-o din vedere. Acum trebuie sa “descopere” africanii ce Bunica mea facea de mult si cu zarzavaturile si cu strugurii

 5. Cenusa contine printre altele soda caustica in concentratie slaba ( lesie) … e posibil ca bacteriile de putrefactie sa fie inhibate de prezenta lesiei ..cu siguranta mai exista si alte proprietati speciale pe care cenusa le are si in acest fel contribuie la conservarea rosiilor….

  1. Cenusa contine materie in stare nano.rezultata in urma arderii lemnului.Posibil GANS de CO2,ZN care energizeaza rosiile si le face mai rezistente la daunatori!

 6. Asta e veche cu cenușă și da funcționează nu știam ca merge și cu roșiile dar acum ani de zile se băgau pepeni ca să îi mănânci de Crăciun și de rev erau la fel de buni și proaspeți ca și în var

  1. Mai bine ne mutam in Burundi!
   Ori asta urmareste articolul?
   Nu mai pastrati rosiile pentru iarna! Mancati -le la timpul lor! Iarna mancati muraturi|!

Scrie un comentariu