• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dolomita – soluția pe care fermierii o au pentru amendamentele de sol

    Gabriela Gimbășanu -

    Dolomita este, de câțiva ani, în atenția fermierilor care se confruntă cu soluri acide și care văd în acest produs o soluție-minune pentru rezolvarea acestei probleme, pentru amendarea solurilor pe care le lucrează. Ce este dolomita și unde dă ea rezultate sau unde este complet inutilă, am aflat de la Emilian Tudor, șeful Laboratorului de Analiză Sol din cadrul Alchimex, parte a companiei Alcedo.

    Acidifierea solurilor este un fenomen care ia amploare de la an la an. Din ce în ce mai mulți fermieri se confruntă cu această problemă care are ca și cauză principală aplicarea în mod repetat și în cantități crescute îngrășăminte precum azotatul de amoniu și sulfatul de amoniu, fără a efectua o analiză de sol. Această utilizare irațională a îngrășămintelor generează apariția fenomenului de aicidifere a solului.

    Citiți și: Vasile Mihoc are opt clase şi singura mină profitabilă din România: scoate dolomită pentru agricultură

    Emilian Tudor conduce laboratorul Alchimex unde se realizează analize de sol din probe trimise de către fermieri din toate zonele țării
    Emilian Tudor conduce laboratorul Alchimex unde se analizeză probe de sol trimise de către fermieri din toate zonele țării

    Dolomita este o rocă naturală compusă din carbonat de calciu și magneziu

    Potrivit lui Emilian Tudor, șeful laboratorului de analiză a solului de la Alchimex, dolomita reprezintă una din soluțiile pe care cultivatorii le au la dispoziție pentru a corecta pH-ul solului, în cazul în care analiza de laborator reflectă un pământ acid.

    ”Dolomita este o rocă naturală compusă în principal din carbonat de calciu și magneziu. Dolomita nu este singura soluție care are în compoziție aceste elemente și nici nu trebuie să ne referim la ea într-un mod unic. Este larg folosită în agricultură pentru ameliorarea solului, dar are întrebuințări și în zootehnie”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Emilian Tudor, șeful laboratorului de analiză a solului de la Alchimex.

    Folosirea dolomitei pentru ameliorarea solurilor acide și ca supliment nutritiv

    În agricultură, dolomita are o dublă întrebuințare în zona agricolă, fiind folosită pentru neutralizarea efectului acid al pământului, dar și ca supliment nutritiv pentru culturile mari consumatoare de calciu și magneziu. Chiar dacă are numeroase utilizări este important de precizat faptul că această rocă naturală se aplică numai pe solurile acide, în timp ce aplicarea dolomitei pe solurile alcaline sau neutre are efect zero.

    ”Dolomita se folosește pentru ameliorarea solurilor acide și ca supliment nutritiv la culturile mari consumatoare de calciu și magneziu, așa cum sunt legumele, dar nu numai. Recomandarea principală pentru administrarea dolomitei este pentru solurile acide, iar pe solurile neutre sau alcaline nu are efect. Dacă aplicăm pe solurile alcaline sau neutre dolomită nu înseamnă altceva decât că am cheltuit bani degeaba, nu ne aduce nimic în plus”, atrage atenția specialistul Alchimex.

    Administrarea dolomitei se face în doze de la 1 la 5 tone/ha

    În funcție de stadiul de acidifiere în care se află solul, cantitatea de dolomită aplicată poate merge de la o tonă pe hectar și poate ajunge la cinci tone pentru un hectar de teren.

    ”Cantitatea de dolomită aplicată diferă în funcție de cât de acid este solul, de textura acestuia și de adâncimea pe care se dorește aplicarea corecția. Se fac niște analize specifice acestei probleme și se determină doza optimă de amendament calcaros. Se poate merge de la o tonă pe hectar, până la patru-cinci tone de dolomită”, ne-a explicat șeful laboratorului de analiză a solului de la Alchimex.

    Atenție la cristalizarea calciului din dolomită!

    Locul de proveniență al dolomitei este foarte important, tocmai pentru că diverse cariere oferă calități diferite.

    ”La acest produs nu contează numai conținutul de carbonat de calciu, contează și modul în care este cristalizat. Există cristalizări moi, așa cum este creta de scris la tablă și pe care o poți sfărâma cu mâna, aceasta reacționează imediat. Mai există și carbonat de calciu atât de dur încât poți zgâria sticla cu el, care va intra mult mai greu în reacție. În principiu, majoritatea carierelor de dolomită înțeleg această problemă legată de cristalizare și oferă produse bune”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Emilian Tudor, șeful laboratorului de analiză a solului Alchimex.

    Pentru multe informații despre analiza de sol, vă recomandăm să luați legătura cu specialiștii laboratorului Alchimex. Lista reprezentanților Alcedo pentru fiecare județ o găsiți la link-ul www.alcedoltd.ro/contact


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou