• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • REGIMUL SPECIAL DE TVA pentru FERMIERI – ÎN VIGOARE. Cum beneficiați de ACEASTĂ FACILITATE FISCALĂ!

  Roxana Dobre -

  Noutăți de la ANAF pentru fermieri! Prin Ordinul nr. 3698/2016, preşedintele ANAF a aprobat modelul şi conţinutul formularului (087) “Notificare privind aplicarea/încetarea aplicării regimului special pentru agricultori”. A fost, de asemenea, modificat formularul “Decizie privind anularea înregistrării în scopuri de TVA, în vederea aplicării regimului de scutire prevăzut la art. 310 din Codul fiscal sau a regimului special pentru agricultori!

  Formularul de notificare (087) se completează de persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau întreprinderile familiale, cu sediul activităţii economice în România, care realizează activităţi de producţie agricolă sau de servicii agricole şi care nu realizează alte activităţi economice sau realizează şi alte activităţi economice a căror cifră de afaceri anuală este inferioară plafonului de scutire de 220.000 lei (echivalentul pentru 65.000 euro).

  Formularul “Notificare privind aplicarea/încetarea aplicării regimului special pentru agricultori (087)” se depune la organul fiscal competent:

  a) pentru aplicarea regimului special, de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, între data de 1 şi 10 a fiecărei luni următoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabilă;

  b) pentru aplicarea regimului special, de către alte persoane decât cele de mai sus, care optează pentru aplicarea acestui regim;

  c) pentru încetarea aplicării regimului special pentru agricultori, de către agricultorii care optează pentru aplicarea regimului normal de taxă.

  Atenție! Prin completarea Secţiunii IV “Aplicarea regimului special pentru agricultori”, persoana declară pe propria răspundere că îndeplineşte condiţiile pentru aplicarea regimului special pentru agricultori prevăzute de art. 3151 alin. (1) din Codul fiscal.

  Prin Secţiunea V “Încetarea aplicării regimului special pentru agricultori”, agricultorul notifică organul fiscal cu privire la încetarea aplicării regimului special pentru agricultori, în temeiul dispoziţiilor art. 3151 alin. (14) şi (15) din Codul fiscal.

  Anularea înregistrării în scopuri de TVA

  Prin Ordinul preşedintelului ANAF nr. 3698/2016 a fost modificat formularul “Decizie privind anularea înregistrării în scopuri de TVA, în vederea aplicării regimului de scutire prevăzut la art. 310 din Codul fiscal sau a regimului special pentru agricultori prevăzut la art. 3151 din Codul fiscal”, în acest scop fiind modificat OPANAF nr. 631/2016 prin care fusese aprobat respectivul formular.

  Formularul se utilizează pentru anularea înregistrării în scopuri de TVA în condiţiile art. 310 alin. (7) din Codul fiscal sau pentru anularea înregistrării în scopuri de TVA în vederea aplicării regimului special pentru agricultori prevăzut la art. 3151 din Codul fiscal.

  Prin Decizie se precizează că la data anulării înregistrării în scopuri de TVA se anulează şi Certificatul de înregistrare în scopuri de TVA. De asemenea, până la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost comunicată Decizia, titularul are obligaţia depunerii ultimului decont de TVA (formularul 300), indiferent de perioada fiscală aplicată ca persoană înregistrată în scopuri de TVA.

  La data anulării înregistrării în scopuri de TVA se radiază şi înscrierea în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, dacă agricultorul era înscris în acest registru.

  Sursa: www. legestart.ro


  Te-ar mai putea interesa

  Polonia introduce TVA 0% la alimente, îngrășăminte și inputuri agricole, gaze naturale Ionuț Olteanu solicită autorităților să trateze horticultura ca pe o ramură a agriculturii cu drepturi egale! Dan Motreanu: Țările UE – încurajate să ia măsuri pentru a combate creșterea prețurilor la energie

  Ultimele știri

  Subvenții APIA: În câte tranșe intră banii în conturile fermierilor. Șeful APIA, precizări pentru fermieri! Sondă de explorare pe terenurile agricole din Curtici. Dimitrie Muscă: ”Au cumpărat cu 15.000 euro/ha. Suntem cu ochii pe ei, lumea este speriată!” Bani pentru utilaje și terenuri agricole în 2022. Comisia Europeană a fost notificată!