• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce s-a discutat astăzi la MADR: TERMENUL LA ARENDĂ, perioada CARTONAȘULUI GALBEN și subvenții pentru ANIMALELE EXISTENTE ÎN FERMĂ

    Gabriela Gimbășanu -

    Rezultatul discuțiilor purtate astăzi, luni – 13 februarie, de către liderii asociațiilor de profil cu conducerea MADR. Ședința la care au fost convocați președinții și vicepreședinții asociațiilor de profil a fost una maraton, începută la ora 13.00 – discuțiile pe seama cererii unice de plată s-au prelungit până la ora 18:30. Fermierii și conducerea MADR au reușit să dezbată legislația privind acordarea subvențiilor articol cu articol și să elimine acele exprimări care lăsau loc de interpretări.

    Din partea Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a fost prezent la întâlnirea de la sediul MADR vicepreședintele Constantin Bazon. Potrivit acestuia, fără un răspuns clar al Comisiei Europene privind sprijinul cuplat în zootehnie și vegetal, discuțiile s-au concentrat pe eliminarea posibilități de interpretare a unor articole ce se regăsesc în Ordinul 619/2015.

    ”Am discutat pe seama Ordinului 619/2015. Am luat-o articol cu articol. Nu sunt modificări semnificative. A rămas nediscutat eventualele modificări pe Sprijinul Cuplat în producția vegetală și zootehnie și partea finală a ordinului. Vom mai avea o rundă de discuții undeva sâmbătă sau duminică acum. Pe sprijinul cuplat discuția nu a putut fi făcută pentru că săptămâna asta așteptăm până vineri seară răspuns de la Comisia Europeană. Când vom avea răspunsul de la UE atunci putem discuta și acest capitol. Ministrul Petre Daea a promis că până sâmbătă vom primi răspuns la demersurile făcute. Ministrul a avut răbdare și a interpretat pe înțelesul nostru și a celor din APIA, ANSVSA, AFIR fiecare nelămurire a părților ”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Constantin Bazon, vicepreședintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

    Fără interpretări ale funcționarilor APIA

    Unul din cele mai importante puncte pe care liderii din agricultură au reușit să-l rezolve în cadrul ședinței de azi a fost acela al eliminării posibilității de interpretare a articolelor care reglementează modul de depunere al cererii unice.

    ”Atât pe vegetal, cât și pe zootehnie au fost clarificări la unele interpretări de prevederi ale unor articole și unde s-a considerat au fost efectuate modificări, dar nu de esență, ci au fost modificate mici scăpări care putea fi interpretate de inspectorii APIA. Vom ajunge și la discutarea anexelor, acolo este de discutat termenul de 1 decembrie al valabilității contractelor de arendă pentru care beneficiarul depune cererea de plată. Este un termen care nouă ni se pare exagerat și este prevăzut și în adeverința care reprezintă Anexa 1 din ordin. Este un termen care trebuie adus mult în față, fie să fie pur și simplu stipulat în ordin astfel: contractele de arendă trebuie să fie valabile la momentul depunerii cererii, asta ar fi formularea cel mai mult solicitată de noi, lucru pentru care nu am reușit să găsim înțelegere”, a mai spus reprezentantul sectorului vegetal.

    Simplificarea – cuvântul de ordine al ședinței de la MADR

    Federația Națională Pro Agro a fost reprezentată la discuții de președintele Emil Dumitru care a susținut necesitatea simplificării actului care reglementează modul de depunere a cererilor unice de plată.

    ”Am încercat pe cât posibil să avem o logică în ce înseamnă cererea unică de plată pe suprafață, pentru că orice simplificare este binevenită, ținând cont și de gradul de absorbție pe FEADR, care este unul foarte mic de aproape 5%. Cei de la APIA sunt singurii care au reușit să plătească o sumă record cu titlu de avans fermierilor. Este normal să încercăm pe cât posibil să simplificăm ce mai putem simplifica. Am încercat să explicăm ce se întâmplă cu interpretarea ordinului în procedurile de verificare și control. Să încercăm ca acea perioadă de 25 de zile de cartonaș galben în care fermierii au posibilitatea să-și modifice cererea de plată, să fie cât mai repede pusă în practică și să avem cât mai puțini fermieri sancționați pentru neconformități. Cred că este important să facem funcțional acest instrument”, ne-a declarat Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro AGRO.

    Propunerea Pro Agro: ANT acordat pentru animalele existente în fermă

    Un subiect sensibil pentru fermierii din sectorul zootehnic este cel al ajutorului național tranzitoriu, un sprijin acordat crescătorilor de vaci de lapte pentru efectivul existent la data de referință din 2013. Fermierii care au cel mai mult de suferit sunt cei care și-au mărit efectivul de animale de la data de referință și până acum și care primesc ANT doar pentru efectivul pe care îl aveau acum patru ani.

    ”Am discutat cât am putut de mult și pe sprijinul cuplat de la care așteptăm rezultatele discuției bilaterale din data de 16 februarie. Am încercat să aducem argumente către UE că SCZ trebuie menținut atât pe zootehnie, cât și pe vegetal. Am discutat și de data de referință din 2013, să vedem dacă găsim soluții pentru fermierii care și-au mărit efectivul de animale, să beneficieze de plăți cu numărul efectiv de animale existente în fermă”, ne-a explicat liderul Federației Naționale Pro Agro. .

    Fermierii ar putea fi chemați sâmbătă la o nouă discuție la MADR

    Potrivit celor prezenți la discuții, dacă cei de la Comisia Europeană vor trimite răspunsul mult așteptat privind sprijinul cuplat în zootehnie și vegetal în cursul zilei de vineri, ministrul Petre Daea intenționează să-i cheme pe liderii din agricultură sâmbătă sau duminică pentru a definitiva discuția pe modificările aduse ordinul nr. 619/2015.

    ”Am avut o discuție constructivă în care am discutat articol cu articol, iar domnul ministru a fost personal și a ascultat punctele noastre de vedere. Mai urmează astfel de discuții lucrative cu creionul în mână, cel mai probabil sâmbătă sau duminică, în care, la sfârșit când vom trage linie să avem o cerere unică funcțională în toate elementele ei, mai puțin birocratică și cu termene clare în care fermierii să-și primească un drept, iar consumatorii să susțină consumul de produse românești dacă vrem să dezvoltăm agricultura României. A fost o discuție unde s-a vorbit punctual și doar pe plan profesional articol cu articol și credem că e un început bun să mai simplificăm birocrația excesivă astfel încât fermierul să nu mai fie nevoit să facă 100 de drumuri pentru a depune o cerere unică de plată”, a declarat pentru Agrointeligența Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.


    Te-ar mai putea interesa

    Diana Șoșoacă cere controale UE și încetarea măsurilor privind combaterea pestei oilor: „Vă bateți joc de fermieri!” Plăți APIA 2024. Cursul la care se calculează subvențiile pe hectar și animale Anunțul RAR pentru toți fermierii care au nevoie de ITP

    Ultimele știri

    Anunț MADR pentru fermierii care așteaptă prima tranșă din subvențiile APIA! Fermierii americani nu și-au abandonat animalele în fața uraganului Milton: ”Doamne, apără sufletele lor nevinovate” Reformă bugetară în UE. Bugetul agricol, propus să fie eliminat