VESTE BUNĂ despre SUBVENȚIA DE 3.000 DE EURO!
Gabriela Gimbășanu -Veste bună despre subvenția de 3.000 de euro pentru care fermierii deja au intrat în cursa pentru acest. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a anunțat săptămâna aceasta, într-o conferință de presă, că România nu are nevoie de un aviz pentru subvenția de 3.000 de euro. Programul de sprijin pentru tomate cultivate în sere şi solarii nu impune o notificare către Comisia Europeană şi din acest punct de vedere nu există niciun risc pentru ţară, spune Petre Daea.
”Nu îmi trebuie aviz de la Comisia Europeană pentru că este un program de minimis care nu impune o notificare de la Uniunea Europeană. Este rezolvat din acest punct de vedere. Nu există nici un risc, iar eu cunosc riscurile din agricultură și nu mă feresc de riscuri”, a subliniat ieri ministrul, la prima conferință organizată de când a preluat portofoliul agriculturii.
Petre Daea a anunțat că subvenția pentru producerea de tomate în extrasezon în spații protejate a stârnit interesul multor fermieri. Potrivit ministrului agriculturii până la această dată un număr de 2.253 de fermieri și-au depus documentele pentru a beneficia de acest sprijin financiar substanțial dar sunt și alți 8.000 de beneficiari care își pregătesc documentele pentru primi acest ajutor de stat. ”Un program extraordinar de important pe care noi îl urmărim cu atenție, acela de a asigura pe piața românească produse legumicole care sunt realizate în România. Cunoașteți programul de tomate care a fost lansat în data de 1 februarie, s-a publicat în Monitorul Oficial și Hotărârea de Guvern care instituie mecanismele de derulare ale acestui program. Astăzi avem un număr important de producători care s-au înscris în Registrele Unice pentru a produce tomate pe 1.000 de metri pătrați cunoscându-se faptul că pot beneficia de 3.000 euro la această suprafață. Au fost înscriși în registru 2.253 de fermieri, există la Direcțiile Agricole, în evidențele lor un număr de peste 8.000 de fermieri care urmează să-și completeze documentația pentru a se înscrie în registru. În fiecare zi Direcțiile Agricole discută în fiecare comună și în fiecare sat”, a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Întrebat dacă vom avea în luna mai a acestui an produse românești pe piață datorită acestui program, șeful de la MADR a răspuns: „Categoric, da!”
Vom avea o producție de cel puțin 4.400 tone
Din calculele efectuate de ministrul Petre Daea, numai cu cele 2.253 de cereri depuse până la această dată se va obține o producție de 4.400 tone de tomate produse în extrasezon, în spațiile protejate din România. ”Numai dacă ar rămâne aceste cereri și cu producția pe care trebuie să o obțină și este prevăzută în actul normativ ar însemna că România, în acest an va produce 4.400 tone tomate în extrasezon, ceea ce înseamnă 440 de tiruri, 4,5 kilometri de tiruri pline cu tomate produse în spațiile încălzite din România. Zilnic conducerea MADR se deplasează în teren să vadă la fața locului ce lucrări se desfășoară în legumicultură. În agricultura țării se muncește, iar fermierii sunt interesați de acest program, rezultatele lor nu vor întârzia să apară. Realitatea este una singură, se realizează tomate în România”, susține ministrul Agriculturii.
Ministrul Petre Daea le-a explicat celor prezenți la sediul ministerului Agriculturii că, fermierii care vor beneficia de acest program, vor avea identitate vizuală. Tomatele produse cu acest sprijin financiar va fi identificată cu sintagma ”Produs Programul de Tomate”. Eticheta se va regăsi și la tomatele vândute la tarabă.
Valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor este de 13.481,4 lei/beneficiar/an, sumă ce reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, pentru o suprafață de 1.000 de metri pătrați. Programul se desfășoară pe o perioadă de 8 ani.
Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis pentru cultura de tomate, de 3.000 de euro/an, beneficiarii trebuie, printre altele, să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de cel puțin 1.000 de metri pătrați, să obțină o producție de minimum 2 kilograme tomate/mp, dar și să valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kilograme, dovedită cu documente justificative.
Mai multe despre acest program – puteți citi în articolele:
SUBVENȚIA de 3.000 de euro/an, APROBATĂ DE GUVERN! Cum poți lua BANII PENTRU ROȘIA LA SOLAR!
Subvenția pentru roșii în solar 2017: condiții de accesare pentru micii fermieri
FERMIERII întreabă: PUTEM SĂ CUMULĂM ACESTE SUBVENȚII?
3.000 DE EURO/AN pentru CULTURA DE ROȘII. DESCARCĂ AICI FORMULARELE necesare pentru A LUA AJUTORUL DE STAT!