Densitatea la semănat pe care pariază în acest an fermierii campioni la porumb
Gabriela Gimbășanu -Cum își aleg fermierii densitatea la care vor semăna porumbul în acest an. O întrebare pe care Agrointeligența – www.agrointel.ro a adresat-o agricultorilor-campioni la această cultură, adică acelor producători care au obținut producții bune în 2016 și ale căror performanțe au fost recunoscute de cel mai mare producător de sămânță de porumb din România, compania Pioneer.
Companiile producătoare de genetică, cât și producătorii agricoli acordă o atenție sporită densității pe care o folosesc la semănat. Dacă până nu de mult în România nu existau ferme care să meargă pe o densitate mai mare de 55.000 de boabe germinabile la hectar, în prezent sunt numeroase exploatații care depășesc 72.000 boabe germinabile la hectar pentru cultura de porumb. S-a demonstrat faptul că o densitate mai mare este legată inevitabil de producție sporită în condițiile unui an normal de cultură.
Vasile Iacob seamănă porumbul la o densitate de 72.000 b.g/ha
La Zănești, la TCE 3 Brazi, de pe cele 5.400 de hectare lucrate inginerul Vasile Iacob reușește să obțină performanță an de an. Experiența, dar și deschiderea către noile tehnologii l-au ajutat pe acesta să încheie anul extrem de bine având în vedere condițiile vitrege din timpul verii. Tehnologia la cultura de porumb este un adaptată solurilor pe care le cultivă, iar densitatea la semănat rămâne mereu aceeași și în 2017 – 72.000 boabe germinabile la hectar. De asemenea, inginerul de la TCE 3 Brazi rămâne fidel și hibrizilor de la Pioneer care l-au scos din încurcătură în fiecare an secetos.
”Anul acesta cultiv în jur de 1.800 de hectare cu porumb și am ales zece hibrizi de la Pioneer, aparținând grupei FAO 300-340. Densitatea la semănat pe care merg de câțiva ani este de 72.000 de boabe germinabile la hectar. Am testat și densități mai mici, am mers și pe 65.000 de boabe germinabile la hectar, dar cel mai bun rezultat l-am obținut la 72.000 de b.g/ha. Diferența de producție între cele două densități este de 1-2 tone/ha. La această densitate îți asiguri în jur de 69.0000-70.000 de plante recoltabile. Anul trecut chiar dacă a fost secetă am avut o producție medie de 9.500 kg/ha, asta în timp ce într-un an normal ajung la o producție medie de până în 11.000 kg/ha, în condiții de neirigat”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro inginerul Vasile Iacob, de la TCE 3 Brazi.
Anul trecut, pe o solă cultivată cu hibridul P9900 de la Pioneer, fermierul a recoltat, în condiții de secetă, o producție de 11.320 kg/ha. Dacă ar fi avut și ploi, cu același hibrid și la aceeași densitate spune că ar fi ”sărit” ușor de o producție de 13.000 kg/ha.
Vasile Balcan seamănă porumbul la o densitate de 72.000 b.g/ha
La Roman, în județul Neamț acolo unde fermierul Vasile Balcan lucrează 3.600 de hectare, condițiile climatice l-au forțat pe producător să ia decizii radicale. Astfel că, de câțiva ani merge pe o densitate la semănat de 72.000 de boabe germinabile la hectar. Această densitate i-a permis fermierul să obțină o producție medie de 9.900 kg/ha, în condiții de neirigat.
”În prezent lucrăm 3.600 de hectare pe două societăți și am ales să alocăm o suprafață de 1.100 de hectare pentru cultura de porumb. Alegem hibrizii care se poziționează ca și maturitate de la 330 la 400 grupa FAO. Mergem cu o densitate de 72.000 de boabe germinabile la hectar, densitate pe care am testat-o de-a lungul timpului și a dat rezultate bune și în condiții de secetă și în condiții de umiditate. În mod normal, la o astfel de densitate rămân cam 70.000 de plante recoltabile pe hectar. Anul trecut am avut o producție medie de 9.900 kg/ha, am avut sole de pe care am recoltat 12.000 kg/ha, dar și sole de unde am recoltat 8.000 kg/ha. Porumbul îl cultiv la neirigat în totalitate”, ne-a vorbit fermierul Vasile Balcan despre densitatea la care seamănă în fiecare an porumbul.
Anul trecut, pe o solă cultivată cu hibridul P9903 de la Pioneer, fermierul Vasile Balcan a recoltat o producție STAS de 11.290 kg/ha.
Adrian Georgescu seamănă porumbul la densități diferite
Adrian Georgescu se numără printre fermierii norocoși din județul Ialomița care dispune de un sistem de irigații. Această facilitate i-a permis fermierului ca în condiții de secetă să obțină o producție medie la cultura de porumb de 11.000 kg/ha. Având posibilitatea de a iriga cultura, fermierul Georgescu alege să semene densități diferite. Astfel că, pentru porumbul semănat la irigat merge pe o densitate de 76.000 b.g/ha, în timp ce pe solele neirigate va semăna 70.000-71.000 b.g/ha.
”Cultiv 2.600 de hectare în localitatea Smirna din județul Ialomița. Anul acesta o să aloc o suprafață de 700 de hectare pe care o să o cultiv cu porumb. În ceea ce privește hibrizii aleg să cultiv exclusiv de la Pioneer: P0216, P0412, P9903, P0023, P9721. Acești hibrizi fac parte din grupa semitimpurilor și a semitardivilor. Merg pe o densitate de 76.000 de boabe germinabile la hectar pentru cele 600 de hectare pe care le cultiv la irigat, iar la neirigat o să semănă 70-71.000 de b.g/ha. Anul trecut am semănat 72.000 de b.g/ha la irigat și acum am luat decizia de a mări densitatea la irigat. În 2016 la cultura de porumb am avut o producție medie de 11.000 kg/ha. A fost un an atipic, ne așteptam la producții mai mari la porumbul cultivat la irigat, dar condițiile din vară și temperaturile ridicate au diminuat producțiile și la culturile care au fost irigate. Într-un an obișnuit, la irigat facem fără prea mult efort 12 tone/ha”, ne-a spus pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro fermierul Adrian Georgescu.
Anul trecut, pe o solă cultivată cu hibridul P0023 de la Pioneer, fermierul din județul Ialomița a recoltat o producție de 12.600 kg/ha.
Alexandru Gheorghe seamănă porumbul la o densitate de 72.000 b.g/ha
Alexandru Gheorghe cultivă 3.350 de hectare răspândite pe raza a cinci comune, iar din totalul suprafeței, aproape jumătate este deținută în proprietate. Chiar dacă nu este prea vorbăreț din fire și este de părere că unui fermier nu îi stă bine să se laude cu realizările lui, ci este bine să vorbească alții pentru el, fermierul Alexandru a fost de acord că împărtășească cu cititorii Agrointeligența care sunt realizările sale în materie de producții la cultura de porumb.
”Anul acesta vom cultiva aproximativ 900 de hectare de porumb. În general merg pe o densitate de 72.000 de boabe germinabile pe hectar la semănat și aleg hibrizii din grupa FAO 400. În general jumătate din suprafață este cultivată cu hibrizi de la Pioneer și întreaga suprafață de porumb este cultivată la neirigat, această densitate fiind testată de-a lungul timpului în fermă. Ca nivel de producție, anul trecut nu am stat prea bine. Am înregistrat o producție medie de puțin peste 9.500 kg/ha”, ne-a mărturisit fermierul ialomițean.
Anul trecut, pe o solă cultivată cu hibridul P0216 de la Pioneer, fermierul Alexandru Gheorghe (stânga) din județul Ialomița a recoltat o producție de 12.888 kg/ha.
Cristian Lungu seamănă porumbul la o densitate de 55.000 b.g/ha
Cristian Lungu este cunoscut mai degrabă pentru activitatea sa din domeniu zootehnic și pentru susținerea pe care o oferă acelor fermieri care aleg să-și valorifice laptele prin intermediul automatelor. Puțini știu că, în județul Ilfov, la Dascălu ilfoveanul a dezvoltat un adevărat model de afacere integrată. Tot ce se produce pe cele 290 de hectare de teren este folosit exclusiv în alimentația vacilor de lapte, iar mai departe, laptele produs se vinde în București, prin intermediul automatelor de lapte pe care fermierul le deține. Nu este astfel deloc surprinzător că toată suprafața vegetală este ”gândită” în așa fel încât să răspundă necesarului de hrană pentru văcuțe.
Cu toate aceste anul 2016 a fost unul dezastros pentru fermierul Cristian Lungu în ceea privește producția de porumb. Seceta agresivă, dar mai ales arșița i-au lăsat fermierul la recoltat o cantitate de puțin peste 2.900 kg/ha.
”În prezent lucrez 290 de hectare, iar pentru porumb o să aloc anul acesta o suprafață de 22 de hectare, unde intră și porumbul pentru siloz. Nu pun porumb decât pentru consumul animalelor, nimic altceva. Anul trecut am avut 80 de hectare de porumb și 60 de hectare de floarea soarelui, ambele culturi au suferit foarte mult din cauza secetei. Până anul trecut am mers pe o densitate de 55.000 de boabe germinabile, la hectar, în timp ce în 2016 am ales să testez o densitate de 60-62.000 b.g/ha, s-a dovedit un pariu pierzător. Trebuie să ne reorientăm către hibrizii din grupa FAO 200. Aleg să cultiv hibrizi de la Pioneer, atât pentru porumb boabe și siloz, cât și pentru lucernă”, a spus pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro fermierul Cristian Lungu, cel care lucrează 290 ha și deține un efectiv de 50 de capete de vaci din rasa Holstein.
Ilie Dan seamănă porumbul la o densitate de 72.000 b.g/ha
Tot în județul Ilfov, fermierul Ilie Dan a obținut anul trecut o producție medie de 4.900-5.000 kg/ha. Potrivit acestuia nu seceta a diminuat producția, ci perioadă de timp îndelungată de temperaturi ridicate manifestate mai ales în perioada înfloritului. Având în vedere schimbările climatice, fermierul Ilie Dan și-a propus ca pentru anul acesta să reducă la jumătate suprafața cultivată cu porumb și să se îndrepte către hibrizi din grupa de maturitate FAO 320.
”Împreună cu societatea fiului meu lucrăm o suprafață de 550 de hectare. Am ales pentru anul acesta să reduc suprafața cultivată cu porumb la jumătate. Temperaturile au crescut și seceta s-a resimțit agresiv. Producția a scăzut destul de mult în zona noastră, în 2014 am avut la porumb o producție medie de peste 8.000 kg/ha, după care a scăzut la puțin peste 6.000 kg/ha în 2015, iar în 2016 am recoltat undeva la 4.900-5.000 kg/ha. Din acest an însă, fac o schimbare: voi semăna jumătate din suprafață cu hibrizi din grupa FAO 320 de la Pioneer. Pe societatea mea voi cultiva 35 de hectar, iar pe cea a băiatului 45 de hectare. Începând de anul trecut am mai crescut densitatea la porumb, mai ales la grupa FAO mică și semănăm 72.000 b.g/ha, iar în final rămân cu 69.000 de plante la recoltare. La această densitate am obținut o producție de 6.000 kg/ha în condiții de arșiță accentuată mai ales la înflorit”, ne-a declarat Ilie Dan, președintele Asociația Producătorilor Agricoli Ilfov.