MODIFICĂRI LA ORDINUL SUBVENȚIILOR: CONDIȚII complete PENTRU A CERE SPRIJINUL CUPLAT LA VACA DE LAPTE!
Roxana Dobre -Ordinul subvențiilor se schimbă! Fermierii care cresc vaci de lapte trebuie să țină cont de noi condiții dacă vor să încaseze de la agenția de plăți sprijinul cuplat zootehnic! Agrointeligența-www.agrointel.ro v-a spus deja ieri că pentru anul 2017 număr minim de animale o să scadă de la 10 la 5 capete. Nu în orice condiții, însă!
Noi reguli pentru sprijinul cuplat acordat vacilor de lapte. Ministerul Agriculturii a postat pe site-ul propriu o serie de propuneri pentru modificarea Ordinului 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condiţiilor specifice şi a modului de implementare a schemelor de plăţi, document ce se află momentan timp de 10 zile în dezbatere publică. Deci puteți trimite sugestii și propuneri în această perioadă!
Vă reamintim că Agrointeligența-www.agrointel.ro a anunțat încă de ieri despre aceste modificări.
Le puteți reciti aici: CONDIȚII NOI pentru SPRIJINUL CUPLAT LA VACA DE LAPTE. Ce fermieri pot primi subvenția cu NUMAI 5 CAPETE!
Iată care sunt condițiile complete pentru SCZ vaci de lapte, pe care trebuie să le știe orice fermier:
SCZ pentru vacile de lapte se acordă fermierilor activi care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
-Solicită la APIA, SCZ pentru pentru un efectiv cuprins între 10 și 250 capete vaci de lapte inclusiv, pe beneficiar, cu excepția celor din localitățile din zona montană prevăzute în „Ghid-informativ-MMC-zoneeligibile.xlsx” pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014 – 2020 pentru care se solicită SCZ pentru un efectiv cuprins între 5 și 250 capete vaci de lapte, inclusiv, pe beneficiar, care NU au beneficiat de sprijinul cuplat, în anii anteriori, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA;
De reținut! Vă atașăm lista completă a zonelor montane: Ghid-informativ-MMC-zone-eligibile (1)
-Solicitanții cu un efectiv mai mare de 250 de capete vaci de lapte beneficiază de SCZ calculat la nivelul a maximum 250 de capete vaci de lapte;
Atenție! Vacile de lapte din exploatație pentru care beneficiarul solicită SCZ trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
-Să aibă vârsta de maximum 10 ani la data-limită de depunere a cererii unice de plată, fără penalizări. Atenție deci vârsta vacilor crește de la 8 la 10 ani!
-Să fie înscrise în Registrul genealogic al rasei;
-Să fie menținute, pe o perioadă de reținere de 6 luni de la data-limită de depunere a cererii unice de plată, la adresa exploatației și/sau locației menționate în cerere;
-Să fie identificate și înregistrate în RNE;
-Să aibă încheiat un contract, valabil pe o perioadă de minimum 6 luni de la data depunerii cererii unice de plată, cu un cumpărător și documente fiscale care să ateste livrarea laptelui și/sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol în cazul vânzărilor directe;
-Să dețină registrul individual al exploatației, completat și actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.760/2000.
Documentele specifice pentru sprijinul cuplat care însoțesc cererea unică de plată:
-Copie de pe pașaportul fiecărei vaci de lapte pentru care se solicită SCZ;
-Adeverința eliberată de asociația/agenția acreditată pentru înființarea și menținerea Registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea vacilor de lapte, pentru care se solicită SCZ, în Registrul genealogic al rasei, avizată de ANZ, după caz;
-Copie de pe cel puţin un contract cu un prim – cumpărător, valabil pe o perioadă de minimum 6 luni, însoţită de copii de pe cel puţin o factură sau de pe cel puţin o filă din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru producătorul care efectuează livrare de lapte.
Vă reamintim că începând cu data de 1 martie şi până la termenul-limită de 15 mai 2017, fermierii îşi vor putea depune cererile unice de plată, fără penalităţi, la Centrul Judeţean/Centrele Locale ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în baza unei programări prealabile, urmată de informarea acestora pe bază de invitatie, în legătura cu data, ora, responsabilul cu gestionarea cererilor unice de plata pe suprafata si animale, în anul 2017, precum si documentele necesare accesării fiecărei scheme şi pachetele de sprijin financiar.
De asemenea, fermierii mai pot depune cererile unice de plată şi în perioada 16 mai – 09 iunie 2017, însă cu penalizări de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere.
Pentru anul 2015 APIA a achitat fermierilor, crescători de vaci de lapte, pentru SCZ suma 826 euro pe cap de animal. Ulterior, agenția de plăți a făcut o recalculare iar cuantumul final a fost cel de 919 euro/cap de animal.
În privința anului 2016, APIA NU a stabilit cuantumul pe cap de animal dar Guvernul a aprobat ieri, 23 februarie, plafoanele alocate pentru acest sector. Pentru vacile de lapte suma aprobată este de 81.499.674 euro, respectiv 362,975 milioane lei.
Puteți consulta modificările pentru toate sectoarele pe pagina Ministerului Agriculturii la secțiunea ”Proiecte de acte normative”!