Fermieri de succesFonduri europeneŞtiri agricoleViaţa la ţară

CIOBĂNIȚĂ LA 19 ANI. Diana Rafailă MUNCEȘTE PE BRÂNCI și vrea să acceseze FONDURI EUROPENE PENTRU FERMA SA!

Caii din ferma Dianei Rafailă sunt foarte rar folosiți la muncile agricole (foto: www.renasterea.ro

La vârsta la care alte tinere au în cap doar discoteci sau haine de firmă, Diana Rafailă (19 ani) deja conduce o exploatație agricolă cu câteva sute de animale: oi, vaci, capre, cai. Tânăra a absolvit liceul cu profil agricol din Sânnicolau Mare și acum muncește pe brânci la ferma pe care a înființat-o pe cont propriu după ce părinții ei au fost de acord să-i cedeze o parte dintre animale pe care le dețineau. Acum tânăra ciobăniță are propriul ei business agricol și planuri să acceseze fonduri europene pentru a-și dezvolta afacerea.

Diana Rafailă deține propria fermă de animale (foto: Renasterea.ro)
Diana Rafailă deține propria fermă de animale (foto: Renasterea.ro)

Am făcut asta de mică. Mi-au plăcut întotdeauna animalele şi pur şi simplu nu mi-am dorit altceva decât această ocupaţie. Am terminat liceul anul trecut şi am obţinut calificarea de tehnician în agricultură şi zootehnie. Cunoştinţele pe care leam dobândit în liceu mă ajută, chiar dacă ştiam destul de multe despre creşterea animalelor”, a povestit Diana Rafailă pentru publicația Renașterea Bănățeană.

Familia Dianei a pornit aproape de la zero şi, cu multă trudă, a reuşit să mărească dimensiunile exploataţiei, care astăzi are cu totul 380 de oi, 38 de vaci, 40 de capre, şase cai, plus şapte hectare de pământ arabil, suprafaţă de pe care se obţine o parte din nutreţul necesar.

Ba cu oile la păşunat, unde face schimb cu tatăl său, trecând la prepararea brânzei, alături de mamă, dar şi la alte munci pe care le implică îngrijirea a sute de animale. Face totul cu zâmbetul pe buze, cu multă pasiune. Plănuieşte să-şi dezvolte exploataţia şi va angaja în curând un consultant pentru întocmirea unui proiect prin care doreşte să atragă o finanţare nerambursabilă, din fonduri europene. Pentru început, se gândeşte la un grajd modern pentru circa 50 de vaci şi la o sală de muls, cu instalaţiile aferente.

Citiți întreaga poveste a tinerei timișene de 19 ani pe site-ul www.renașterea.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


36 comentarii

 1. Bravo Diana!
  Si la tara se poate face o afacere si ai inceput asta la varsta potrivita,pentru ca la varsta ta ai maximum de energie.
  Te felicit!

  Spor la treaba!

 2. Nu ma bag dar cam are dreptate dl NICU. Indiferent de ce faci si vrei bani de la stat sau sa fii ajutat ar trebui sa ai studii in domeniu , nu ai studii fa agricultura de capul tau cum poti nu cere ajutor de la stat si UE. Se vede ca agricultura romaneasca a ajuns pe mana analfabetilor a fostilor tractoristi care umblau pe timpul SMA si CAP cu capul plin de bautura si ochii numai dupa furat iar dupa ce au devalizat aceste institutii acum se numesc pompos “fermieri”. Hai ma lesi. Acum numai merge sa faci agricultura dupa ureche trebuie sa aplici tehnologii sa lucrezi cu seminte de calitate sa ai utilaje performante sa ai angajati dar cel ma important sa ai studii in domeniu, ca de aia statul roman cheltuie MILIARDE DE EURO pe agricultura iar in comert avem marfa de proasta calitate de import.

  1. Cred ca cel mai important este al cui fiu sau fiica esti!
   Stim unul care a luat o ferma de porci cu 500 RON si si-a asigurat si subvwentiile pentru viitor! Pana atunci, nu erau subventii!
   Hai, ma lesi?

 3. Corect.Te-am citat nu pentru a te ironiza ci pentru că-ți susțin punctul de vedere.Cred că la un fermier de duzină domină instinctul, rutina și mai puțin talentul și știința.Nu e de mirare că ajung”eroi(ne)”la vârste fragede.

 4. Nicu,m-ai provocat din nou. Cu riscul de a mă afunda în ridicol mi-l voi asuma.Dilema dintre inteligență- înțelepciune:cu prima te naști a doua o dobândești , dacă ești inteligent.Dincolo de aparențe este o activitate care pretinde aceste atribute însă mai presus de orice VEGHEA neîntreruptă . Jumătate din viață mi-am dedicat-o acestei activități.Credeam că le știu pe toate, că-mi cunosc animalele (au fost crescute de mine) și totuși surprize… surprize,pentru că VIAȚA este surprinzătoare. Așadar,”ce atâtea felicitări”este destin acceptat (in)conștient.

  1. hai sa facem citeva comparatii:
   medic chirurg versus fermier
   aviator versus fermier

   ma repet,fiecare cu importanta sa insa.
   iar daca constati ca esti surprinsa,pesemne mai ai pina sa ajungi fermierul perfect, si numai dupa aceea vei putea fi felicitata.asa,s-o inghesuim cu felicitarile pe o tinara de 19 ani, care inca nu are de unde sa stie ce inseamna cu adevarat viata de fermier,ci are doar idei,vise,fantezii, cred ca este nepotrivit.

 5. Nu are loc sa ia subventii din cauza ciocoilor noi ,ce au facut genocid in satele romanesti.Au pus mana prin furt pe mijloacele de productie ale CAP- urilor si IAS-urile ale tuturor ,au luat prin constrangere economica pamantul la micii producatori cinstiti,lasandu-i fara obiectul muncii,si acum iau si fondurile europene cele mari prin copii lor ,creindu-le ferme fantoma si prin ghidurile de accesare ale fondurilor ,negociate sau impuse celor ce le -au emis,au furat iarasi startul.Ca sa accesezi vreo masura din PNDR iti trebuie fonduri proprii sau contributii la cofinantare.Cine are fonduri?!Desigur ,ciocoi noi ai revolutiei.Nu le ajunge nimeni la nas,astia cred ca au inventat si apa calda,Nu stie nimeni sa faca agricultura decat ei,parca ei au inventat tehnologii,nimeni nu mai ard voie sa faca agricultura decat ei.Uitati-va la declaratiile lui Tanase Scatiu cel nou(laurentiu baciu de la LAPAR)care acuza faptul ca s-au dat fonduri la micii fermieri ,consideradu-le ajutoare sociale.Daca le-ar da cineva voie, acesti ciocoi ar extermina la propriu pe micii producatori.Daca nu plecau sa munceasca pe plantatiile strainilor,locuitorii de la satele unde ciocoii le-au luat pamanturile,se mancau intre ei ,neavand ce sa mai munceasca pentru un mic venit.La o populatie de 50%care locuieste la sate ,sa ii iei obiectul muncii, fara sa pui altceva in loc ,inseamna ca faci genocid acolo.In nici o tara europena nu ccred ca sunt latifundiari mai mari ca in aceasta jungla care este Romania.Asadar ,in alta ordine de idei,ii doresc tinerei entuziaste ,sa aiba noroc si izbanda in lupta grea in care s-a angrenat.Daca nu ars piata de desfacere sa stie ca va fi greu sa reziste.

  1. Felicitari domnisoara! Iti doresc implinirea visurilor pe care le ai ( SIGUR NU VISEZI “CAI VERZI PE PERETI” ca majoritatea tinerilor de azi)
   P.S.: Pt.STAT – platitii Instalarea la tara, sa fie cosiliata pentru integrarea (valorificare superioara) productiei din ferma….. si DATA EXEMPLU MEREU LA TINERI
   P.S.: Pt. CONSUMATORI (adica NOI) Ar trebuii sa-i sprijinim mai mult pe acesti oameni, SA LE CAUTAM PRODUSELE si sa le preferam fata de cele la care ambalajul este mai scump decat marfa. Dar noi (Consumatorii) suntem COMOZI (citeste lenesi) si cumparam dupa reclama si stralucire (ambalaj) si am ajuns sa mancam ….plstic. POFTA BUNA

 6. Felicitari pentru acest articol. Am crezut ca o sa abunde de felicitari si laude la adresa acestei domnisoare dar vad ca usor usor se transforma in loc de balacareala. Astia suntem noi promovam non valorile manelistii si tot felul de cidatenii care fac rating si audiente maxime . Aceasta fata ar trebui sa fie un model pentru fetele din ziua de azi. Dar nu va fi . Daca va fi un nou Columbeanu , sau sa fie promovate fete de la showuri de miezul noptii, fetele vor cluburi , masini scumpe , haine de firma , cumparaturi la mall, telefoane de ultima generatie , cine stie ce fel de extavagante parfumuri , concedii la Dubai. Nu fata asta care miroase a oaie sau a balega , care cu sudoarea fruntii isi creeaza un viitor in viata prin forte proprii.

  1. ce atitea felicitari, oameni buni??!
   fata nu face decit sa-si cistige existenta, asemeni majoritatii oamenilor,in diferite domenii de activitate.
   o face intr-un domeniu care nu cere inteligenta peste medie(nu zic ca n-o are).

  2. Sunt de acord cu domnul Vasile,
   Dar câtă răutate poate exista pe lumea asta
   Cei care stau la tara așa zis la coada vacii știe câtă munca este,nu cei de la oraș,
   Hai lăsați răutatea deoparte suntem în postul Pastelui,sa fim mai buni și mai înțelepți,
   Eu o felicit pe aceasta domnișoară ca a avut curajul de a spune povestea de viață
   Îi doresc mult succes mai departe!!

 7. E de bine sau de rău?.Uneori ne ocolește inspirația și spunem vorbe nu CUVINTE. Complicăm exprimarea și ne rătăcim pe calea înțelesului fără-nteles.Intr-adevar ar trebui să-mi recunosc limitele și să nu mă mai aventurez în întuneric fără a avea puterea să fac lumină Dacă tăceam filosof rămâneam.Respect!!!

 8. Nicu, m-am gândit că trebuia să fiu mai explicită și am intuit o astfel de replică cu o anumită rezervă.Ideea dezbătută tinde spre general pentru că apreciez OMUL care respectă valoarea și îi repugnă non-valoarea.

  1. E lucru mare sa te exprimi pe intelesul tuturor,
   nu e la indemina oricui, dar mai de apreciat este sa iti asumi o afirmatie hazardata.

 9. Nicu cred că nu ai înțeles substratul.Si tu ești unicat conform legii variabilității organismelor. Diversitatea constituie frumusețea acestei lumi și cred că nici ție nu-ți place să fii comparat cu altcineva,pentru că în esență suntem diferiți in cele mai mici detalii.Ai răstălmăcit vorbele într-un mod jignitor.Te simți rănit în orgoliu?

  1. :suntem femei care prestează aceeași muncă pentru mulți defăimătoare-vezi stigmatul-sta la coada vacii-, iubim viața , învingem prejudecățile snobilor și suntem unicat.

   este vorba despre doua persoane in propozitie, nu poate fi interpretat ca o referire generala.
   orgoliu, nu, pt mine exista valoare si non valoare.

 10. Dragă Diana-sper că-mi permiți-(așa începeau scrisorile pe vremea mea)avem câteva afinități, mă rog asemănări:suntem femei care prestează aceeași muncă pentru mulți defăimătoare-vezi stigmatul-sta la coada vacii-, iubim viața , învingem prejudecățile snobilor și suntem unicat.Diferentele rezultă din faptul că suntem unicat și că nu ți-ai pierdut speranța.Esti în grațiile Lui DUMNEZEU care te-a ajutat să-ti descoperi vocația la o vârstă atât de fragedă, unii caută o viață și tot neîmpliniți mor.Doresc să ai puterea să reziști într- o lume dominată de repere și valori false.

  1. pai cum sunteti unicat daca sunteti cel putin doua, probabil mai sunt si altele,dar sa nu fie altele ,sunteti voi doua ,asa ca adio unicatul. mai fetelor mai!!!

 11. Fratilor agricultura trebuie facuta cu sufletul nu cu gandul doar la profit, la fata asta trece agricultura prin sange , simte agricultura , urasc din sufletul pe profitorii de agricultura care calca pe morminte pentru profit.HUOOO.

 12. Stau si ma mir cum de au putut aceasta publicatie sa scrie despre fata asta. De obicei scriu si lauda fermierii de carton ai tarii care evident sunt sponsorii la aceste publicatii. Nu am decat sa laud publicatia si pe fata aceasta care da dovada de un curaj iesit din comun. Sunt baieti mari care depind de “taticu si mamica” care le deschid viitorul in viata si nu sunt in stare sa faca un lucru fara parinti.RAFAILĂ DIANA mult succes pe viitor.

 13. un exemplu demn de urmat , numai ca agricultura sau fermierii se impart in 2 categorii:
  – SMECHERII
  – SI FRAIERII CARE MUNCESC.
  astfel de fata trebuie respectata si statul sa i puna la dispozite de tot ce are nevoie sa se dezvolte.
  nu smecherii care isi instaleaza copiii la tara ca sa primeasca prime de instalare ,subventie mai mare si tot felul de beneficii si favoruri, copilul ala nu va sta niciodata la tara el are doar domiciliul la tara el va sta la oras prin cluburi se plimba cu masina scumpa nu i pasa de agricultura iar daca i arati o planta el nu stie so recunoasca ca sa mai vorbim de oameni angajati nu e loc el va lucra cu oameni la negru pe post de sclavi prost platiti astfel de oameni le pasa daor de profit.
  fata asta daca va ajunge mare o sa i pese de zona de unde s a ridicat o va dezvolta va angaja oameni ca i pasa dar in primul rand vine de la tara stie cu ce se manaca agricultura , cum zice articolul fetele de seama ei stau in cluburi cu haine de firma pe cand ea munceste la animale unde e munca titanica unde necesita efort fizic prelungit.
  BRAVO FATO TINE O TOT ASA . FELICITARI.

 14. Bravo. Mult succes fata. Mie nu mi se pare corect cum se acorda subventiile. Aici spre exemplu fata asta trebuie ajutata de stat cu mai multe subventii si mai mari ca sa se dezvolte, ca se platesc subventii f. mari la unii smecheri care au cultura mare unde nu necesita forta de munca mare totul se face mecanizat . La animale e o munca enorma de dimineata pana seara curatenie mancare apa , medicamente etc nu ai zi libera , pe cand la cultura mare ai mai multe zile libere .

Scrie un comentariu