• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ZI DE FOC pentru SUBVENȚII! Peste 100 de OIERI, la poarta MINISTERULUI AGRICULTURII! Iată LISTA LOR DE PROPUNERI!

    Roxana Dobre -

    Subvențiile fermierilor depind de întâlnirea importantă pe care o vor avea astăzi producătorii agricoli cu ministrul agriculturii, Petre Daea. Este vorba mai exact despre oieri, care sunt nemulțumiți de noile propuneri de modificare a regulilor pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic în 2017!

    Agrointeligența-www.agrointel.ro v-a informat miercuri, 22 februarie, în premieră care sunt supărările oierilor în privința modificărilor pentru Sprijinul Cuplat Vegetal (SCZ) în 2017.

    Puteți reciti articolele: 

    SURSE: CRITERIU NOU pentru SUBVENȚIA LA OVINE!  

    SCÂNTEI de la SUBVENȚIILE pentru OVINE! Peste 100 DE FERMIERI cer ÎNTREVEDERE CU MINISTRUL DAEA!

    Astăzi liderii oierilor au o întâlnire cu ministrul Daea și au venit ”înarmați” cu argumente solide pentru a le expune în fața sefului de la agricultură.

    Se impun măsuri concrete bine argumentate și care să aducă un plus de performanță în vederea  eficientizării, alinierii fermierului român din punct de vedere competitiv,  cu fermierul european din statele membre UE,  bine dezvoltate”, este una dintre observațiile pe care crescătorii de ovine vor să o ducă în fața ministrului.

    România riscă să devină o țară de tip experimental pentru companiile furnizoare de material biologic din țările dezvoltate

    Îngrijorarea oierilor a plecat de la eliminarea obligativității de înscriere a femelelor în Registrul Genealogic pentru încasarea Sprijinului Cuplat Zootehnic în 2017. ”România, prin lipsa stimulării corecte a performanței, riscă abandonarea celei mai importante activități privind ameliorarea raselor autohtone și este posibil să devină o țară de tip experimental pentru companiile furnizoare de material biologic din țările dezvoltate, mai mult, refacerea efectivelor cu performanță cunoscută poate dura zeci de ani. Distrugerea materialului biologic autohton, poate slăbi rezistența la mediu și climă, totodată atragerea de boli nedorite și nemaiîntâlnite pe teritoriul țării  care este posibil să conducă la un dezastru în sectorul ovin și caprin din România”, se arată în punctul de vedere pe care oierii îl vor înainte ministrului astăzi.

    Document crescători de ovine SCZ

    Mai jos găsiți propunerile cu care crescătorii de animale merg astăzi în fața conducerii MADR

    SCZ se acordă fermierilor activi, crescători de animale, din speciile, ovine/caprine, ce dețin un efectiv de animale solicitat de beneficiar, din următoarele categorii :

    • Ovine – 60 capete (zona de munte) 150 capete (celelalte categorii) – maxim 500 capete
    • Caprine – 30 capete – maxim 500 capete.

    Beneficiarii SCZ trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

    • În anul de cerere, să facă dovada că, animalele (femele, masculi) sunt  în  Registrului Genealogic   al rasei.
    • Pentru femele, solicitantul prezintă adeverință că animalele sunt în Registrul Genelogic al rasei.
    • Pentru masculi, Certificatul de Origine prin care dovedește că animalele sunt în rasă pură.

    Argumente:

    • Acest deziderat ne obligă să intensificăm activitatea zootehnică prin Controlul Oficial al Producțiilor(COP), să accelerăm prin măsuri stimulative(SCZ) pe cap de animal în vederea  îmbunătățirii producțiilor, sporirea numărului de animale  cu performanțe cunoscute.   
    • Organizarea dificilă a producţiei zootehnice pe principii moderne, ritmul dezvoltării şi industrializării creşterii animalelor, iar mai recent imperativele zootehniei de tip gospodăresc au amplificat decalajul dintre scopul selecţiei şi mijloacele de realizare a acesteia, ajungând la un grad de dificultate considerabil, determinând elaborarea şi aplicarea în practică a unor metode şi tehnici moderne de investigaţie şi de sporire cantitativă şi calitativă a potenţialului productiv al animalelor.
    • Rasele supuse unui program de ameliorare bine stratificat,  poate conduce  în perioada 2017-2020 , la o creștere semnificativă a populațiilor ameliorate în cadrul celor două specii, ovine, caprine, existente pe teritoriul României. 
    • Cunoscând modalitatea greoaie de a convinge fermierii să renunțe la tradițiile moștenite și transmise din generație, în generație, se poate trece la un program stimulativ prin SCZ, aplicând măsuri de încurajare în vederea introducerii femelelor în Registrul Genealogic al rasei și achiziționarea de reproducători masculi cu performanță cunoscută, înscriși în Registrului Genealogic al rasei, urmată de implicarea asociațiilor acreditate pentru COP (control oficial al producțiilor), organizații care colectează date și le transmite către Registrul Genealogic în vederea procesării și obținerii de valori estimate privind stadiul anual al  valorii zootehnice în fiecare fermă controlată.
    • Recurgerea la reproducători (femele) din Registrul Genealogic și stimularea fermierilor aflați în  Programul Ameliorării raselor, prin SCZ,   conduce la câştigul de productivitate, păstrarea resurselor disponibile ca material biologic autohton cu valoare zootehnică ridicată  şi la furnizarea de genitori către fermele dornice de performanță.

    Impact

    • Extinderea zonei de creştere a ovinelor din toate rasele cu indivizi cu înaltă performanţă productivă şi reproductivă ;
    • Creşterea nivelului de trai al locuitorilor şi ocuparea forţei de muncă din zonele rurale, în special a celor defavorizate, ca urmare a sporirii efectivelor de rumegătoare mici;
    • Creşterea veniturilor crescătorilor de ovine ca urmare a unei cât mai bune organizări şi coordonări a procesului economico-productiv şi a creşterii productivităţii în exploataţiile zootehnice;
    • Creşterea interesului şi a receptivităţii crescătorilor de ovine pentru însuşirea diferitelor metode de o mai mare acurateţe în tehnologiile de ameliorare, creştere şi exploatare a ovinelor;
    • Deplasarea unui important segment al populaţiei din alte ramuri agricole sau chiar din industrie spre sectorul de creştere a animalelor;
    • Monitorizarea mai facilă şi mai corectă a performanţelor crescătorilor de ovine și caprine;
    • Creşterea competitivităţii produselor animaliere provenite din exploatarea rumegătoarelor datorită diversificării gamei lor şi particularităţilor obținute folosind reproducători femele + masculi cu valoare zootehnică ridicată.

    Avantaje 

    În cazul abordării unor metode precum COP la ovine şi aplicarea acestora în exploataţiile zootehnice ale fermierilor, considerăm că ;

    1. utilizarea femelelor și berbecilor din rasele autohtone cu valoare zootehnică ridicată și folosirea unor scheme de încrucişare, concomitent cu respectarea riguroasă a criteriilor de selecţie, sunt absolut necesare pentru realizarea obiectivelor propuse în perioada 2017-2020  și care pot contribui la relansarea economică în sectorul zootehnic. În timp se poate vorbi de noi creaţii biologice în cadrul speciilor ovine/caprine 
    2. menţinerea şi accentuarea fenomenului heterozisului (vigorii biologice) şi folosirea avantajului acestuia în practica zootehnică, conduce la atenuarea plafonării diversităţii genetice cauzată de presiunea selecţiei;

    În cazul solicitării pentru SCZ, doar al Certificatelor de Origine pentru berbeci în exploatațiile fermierilor, observăm următoarele:

    Accesarea unui număr foarte mic de beneficiari: – în România la această dată există cca 30.000 berbeci cu Certificat de Origine, raportat un berbec la 35 de femele, animale eligibile sunt  30.000 berbeci x 35 cap femele = 1.050.000 de oi eligibile pentru SCZ, ceea ce înseamnă foarte puțin.

    -Încurajarea achiziționării de reproducători masculi din import – fermierul român , din dorința de a accesa SCZ, este obligat să recurgă la achiziționarea de berbeci din afara granițelor, este posibil ca, în condițiile climatice din România, diferite cu țara de origine a reproducătorilor , să aducă mari dezavantaje raselor autohtone , și implicit să conducă la prejudicii financiare imense  în rândul fermierilor, mai mult,  sumele folosite pentru achiziționarea reproducătorilor , în cazul unor rezultate nefavorabile privind rezistența și adaptabilitatea la  condițiile  pedoclimatice din țara noastră , pot cauza mari pierderi economice, ce necesită perioadă îndelungată pentru redresare

    -Certificatul de Origine: un document, ce riscă să devină fără valoarea pentru care a fost conceput, acesta  reprezentând o simplă hârtie la un dosar eligibil pentru SCZ.

    -Retragerea exploatațiilor din COP: fermierul, nu mai este interesat să supună animalele unei activități riguroase de control producții și care implică, stresul animalelor din turmă, întocmirea de evidențe primare, plata unei sume de 6,5 lei/cap,  reprezentând 30% din costurile serviciilor, transmiterea lunară a datelor către asociație, acceptarea autorităților abilitate de specialitate în fermă, etc. De asemenea, prin lipsa supunerii animalelor COP, nu mai pot fi urmărite rezultatele  încrucișărilor  femelelor din rasele  locale cu berbecii achiziționați , ceea ce conduce la riscuri de incompatibilitate între rase, degenerarea raselor și distrugerea potențialului productiv existent.

    -Libera circulație a documentelor : . Este mai simplu achiziționarea unor berbeci cu Certificat de Origine  și păstrarea lor în exploatație  pe toată perioada derulării SCZ 2017-2020, fie că este viu sau mort. Documentul este valoros, berbecul nu mai contează.

    -Distrugerea Asociațiilor acreditate COP și RG: prin aderarea României la UE, autoritățile de stat au fost obligate să recurgă la externalizarea serviciile privind conducerea R G și COP în zootehnie, această activitate a avut de suferit prin lipsa asociațiilor la acea vreme, a finanțării și a specializării fermierului în acest domeniu. Astăzi, putem vorbi de o așezare a activității și un început de progres datorită investițiilor făcute de asociații, în logistică, specialiști angajați, atragerea fermierilor prin susțineri financiare din partea statului. Prin eliminarea SCZ al femelelor aflate în RG, nu facem altceva de cât să distrugem asociațiile, întrucât fermierul nu mai este interesat de COP și nici păstrarea animalelor în RG, drept pentru care ameliorarea raselor din România stagnează, specialiștii rămân fără locuri de muncă, deci, asociațiile riscă să fie desființate sau să funcționeze la capacitate de avarie.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial